Luke 18: Den hellige natten av Selma Lagerlöf

julekalender blogg LUKE 18

Det er ikke mye jeg kan huske om min farmor. Jeg husker at hun hadde vakkert, hvitt hår, at hun gikk nokså krumbøyd og at hun satt og strikket. Og så minnes jeg at hver eneste gang hun hadde fortalt en historie, pleide hun å legge hånden på hodet mitt og si: – Dette er så sant som at jeg ser deg og du ser meg.
Så var det en juledag da alle de andre skulle til kirke, og bare farmor og jeg var hjemme. Vi to hadde ikke kunnet bli med, den ene var for ung, den andre for gammel. Vi var litt lei oss for å sitte hjemme, for vi skulle så gjerne ha hørt korsangen og sett alle lysene.
Som vi satt der, begynte farmor å fortelle: – Det var en gang en mann, sa hun , – som gikk ut i mørke natten for å låne ild. Han gikk fra dør til dør og banket på. «Kjære, hjelp meg,» ba han. «Min hustru har nettopp født et barn. Og jeg må gjøre opp ild for å varme henne og den lille.» Men det var dyp natt, og alle mennesker sov. Ingen svarte. Mannen gikk og gikk. Til slutt fikk han øye på skinnet fra en ild langt borte. Han vandret i den retningen, og da så han at ilden brant under åpen himmel. En flokk hvite får lå rundt bålet, og tett ved satt en gammel gjeter og holdt vakt. Tre store hunder lå og sov ved gjeterens føtter. Da mannen som skulle låne ild nærmet seg, åpnet hundene gapet som om de skulle til å gjø. Men det kom ingen lyd. Så styrtet de frem for å bite ham, en i foten, en i armen, en i strupen. Men hundene greide ikke å bite, det var som om de hadde mistet kraften i kjevene. Mannen ville gå nærmere bålet for å få ild, men dyrene lå så tett at det ikke var noe sted å sette føttene. Da steg han opp på ryggen deres og gikk frem mot bålet. Og dyrene rørte seg ikke….

Fra Den hellige natten av Selma Lagerlöf

(Bilde som er brukt til «lukene»i kalenderen er laget av Carl Larsson – med tillatelse fra Carl Larsson-gården, Sundborn.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

I dag skulle jeg hatt med en omtale av Slik velger vi våre ofre, men den ble  ikke ferdig  og  jeg må dermed utsette den til i morgen!
Håper dere  koser dere med en smakebiten av  Den hellige natten med Selma Lagerlöf og en julesang med Sugarland i mellomtiden!

 

 

JULEKLEM FRA BEATHE