Norske bøker 2015

 

11925814_1674786106089345_603913264_n

 

Med tre måneder igjen av året så er det ennå god tid til å lese norske bøker utgitt i 2015 og som da kvalifiserer til nominasjon for årets bokbloggerpris. Jeg har ikke tenkt å røpe mine favoritter i dette innlegget men trekke frem noen jeg har lest og som jeg syntes fortjener flere lesere, jeg skal også trekke frem noen av bøkene jeg har planer om å lese.

Det første boken jeg vil trekke frem er- Alltid redd av Anne Lise Strand som jeg ble oppmerksom på etter at jeg ved en tilfeldighet slo over på God morgen Norge her i sommer, og det er jeg glad for. Alltid redd er en sterk roman om lille Hedda som helt fra hun var liten ble utsatt for psykiske og fysiske overgrep av sin egen far. Boken er fiksjon men er basert på forfatterens egen historie.
Selv om dette er sterk kost så vil jeg anbefale boken! Jeg har skrevet om boken her.

Redd barna av Tiril Broch Aakre handler om en families sorgprosess etter at de mistet sin eldste datter, og handlingen spenner seg over en dag i denne familiens liv. Dette er en stille roman hvor det egentlig ikke skjer så mye på det ytre plan- Dette er en roman jeg likte veldig godt. Jeg har skrevet om boken her.

Den neste boken jeg har lyst til å trekke frem er en barnebok om sorg og er skrevet av Liv Hege Refsdal
Boletta og himmelske mormor – og som tittelen sier så er det altså barnebarnet som sørger etter at hennes kjære mormor døde. Boken er veldig fint skrevet og har mange fine illustrasjoner. Jeg har skrevet om boken her om noen vil lese mer om den.

Den neste boken jeg har lyst å trekke frem er Fire dager hos farmor av Tor Martin Leines Nordaas  – Vet ikke helt hva det er med meg og stillferdige bøker for tiden – dette er nok en slik. Romanen Fire dager hos farmor blir fortalt av en ikke navngitt jeg-person som er barnebarnet til den  snart 85 år gamle farmoren som boken handler om.
Han er hjemme på julefeiring hos farmoren og faren som også bor der i barndomshjemmet sitt.
I løpet av disse dagene blir det mang en samtale mellom barnebarnet og farmoren, og de har en egen måte å prate med hverandre på, han kommenterer ting på en humoristisk og noe ironisk måte mens hun svarer med samme mynt.
Dette er en lun og fin fortelling og jeg har skrevet om boken her.

Sist men slett ikke minst, en forfatter jeg nettopp har oppdaget, Gine Cornelia Pedersen som jeg har lest to bøker av på rappen nå (hun har kun skrevet de to foreløpig) og  hennes versjon av Peer Gynt syntes jeg fortjener mange lesere og jeg snakker selvfølgelig om Kjærlighetshistorie eller Utenom og hjem eller Et epos

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å vie mesteparten av de tre neste månedene til andre bøker enn nettopp norske anno 2015, men så kommer det flere positive bokomtaler av flere bøker og nyfiken som jeg er lar jeg meg villig lede. Men så kan jeg jo heller ikke gå glipp av en potensiell god norsk bok bare fordi jeg skal være egen og sta og IKKE lese flere norske bøker.
 

Her er en liste over de norske bøkene jeg har planer om å lese:

 1. Fortellingen om øde – Ida Hegazi Høyer – Denne er jeg allerede i gang med etter at jeg fant den på ebokbib
 2. Vinterarkivene  av  Merete Lindstrøm  – Som Tine har vært så snill og låne meg.
 3. Bebo av Anne Helene Guddal
 4. Hvitt hav av Roy Jacobsen – En frittstående oppfølger av De usynlige som kom ut 2013
 5. Uventa vendingar av Grethe Kleppen – Som handler om en forfatter som skal overvintre på et fraflyttet fiskevær på norskekysten for å skrive, samtidig blir en russer skylt i land…
 6. Rønneimperiet av Hanna Dahl – En novellesamling
 7. Liljekonvallpiken av Anne Oterholm – Fortellngen om en middelaldrene skilt kvinne i hennes søken etter et nytt liv.
 8. Bienes historie av Maja Lunde
 9. Vingebelastning av Helga Flatland – Ligger klar på nettbrettet
 10. Min fetter Ola og jeg av Arne Schrøder Kvalvik
 11. Mormor danset i regnet av Trude Teige
 12. Sommerfuglene i Armero av Jon Magnus
 13. Fotturar i Norge av Gaute M Sortland – Ble et «must» etter mange anbefalinger
 14. Flammen og mørket av Roskva Koritzinsky – Ligger klar på nettbrettet
 15. Amerika av Gro Dahle – Står på vent på ebokbib, og denne må leses etter anbefaling fra Elida.
 16.  

Har flere norske bøker liggende men usikker på om jeg rekker å lese dem siden jeg vil lese litt annet enn norske utgaver også. Og 15 bøker blir 5 pr mnd og da er det rom for andre bøker også.

 

Jeg har samlet alle de norske bøkene jeg har lest i år under fanen «Norsk 2015- BBP2015»

 

JEG TAR MED GLEDE I MOT TIPS TIL NORSKE BØKER SOM DU MENER JEG BURDE LESE!

 

 

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Norske bøker 2015

 1. Ser ut som du har organisert deg riktig bra frem mot bokbloggerprisen. Jeg har bare lest Redd barna av de du anbefaler, og den kan jeg slutte meg helt til. Heldigvis har jeg fått låne Gine Pedersen sin bok av deg, også har jeg lest eller skal lese 7 av bøkene du har på «ønskelisten» din. Godt med sånne tips, håper flere bokbloggere vil tipse om favorittbøkene sine frem mot årsskiftet 🙂

  Liker

  1. På «ønskelisten» er det kun to bøker jeg har lånt på ebokbib og en jeg har lånt av deg, ellers ligger de andre her så jeg skal fint klare å komme meg gjennom disse i tillegg til noen oversatte bøker, om ikke det er andre norske som sniker seg innimellom.
   Ja, fint med tips! 🙂

   Liker

 2. Heilt plutseleg fekk eg trangen til å lese norsk 2015 og nå detter det inn med bøker (låner dei helst på biblioteket). Til nå har eg lest 7 som kan nomineres i januar, men Kjærstad, Flatland og Bjørnstad ligger klar, og eg har sikkert fleire på reserveringslista som eg ikkje husker. Liker at du nemner meg i forbindelse med Amerika 🙂

  Ha ein toppers kveld, Beathe!

  Liker

  1. Så kjekt at du fikk lyst til å lese litt norske anno 2015, Elida! Boken du tipset meg om i går er bestilt og gleder meg veldig til den dukker opp i postkassen! Flatland sin skal jeg begynne på i morgen, det blir mitt første møte med henne så jeg er spent på den. Ellers så hadde jeg ikke tenkt å lese Bjørnstad fordi jeg vegrer meg litt for mursteiner men etter å ha hørt ham på bokmøte så fikk jeg sansen så jeg vurderer om jeg må lese de,

   En fin kveld til deg også, Elida 🙂

   Liker

   1. Første møte med Flatland? Å, då må du kaste deg over trilogien hennar, bøkene heiter «Bli hvis du kan. Reis viss du må», «Alle vil hjem. Ingen vil tilbake» og «Det finnes ingen helhet» og MÅ lesas i den rekkefølgen.

    Er det Booker-boka du har bestillt? Eg har såvidt starta på Marlon James, men med mykje anna på tapetet vart det lite lesing i dag. Mursteiner kaster eg meg over til tider, det blir nesten som ein TV-serie (om du forstår) 🙂

    Likt av 1 person

 3. Fin og oversiktelig liste. Jeg har lest en del norske bøker de siste årene enn ellers. Har ikke lest Bebo, men den har jeg i ventebunken 🙂 God helg 🙂

  Liker

  1. Takk for det,Ina 🙂 Bebo ligger på nettbrettet og er lånt på ebokbib så jeg håper at jeg husker å lese den før den blir levert tilbake. Håper du har en fin helg og du er jo inne i din favoritt måned nå 🙂

   Liker

 4. Du er så utrolig flink til å planlegge og følge det opp i ettertid! Jeg har alltid en vag formening om hva jeg skal lese i måneden som kommer, men ved oppsummeringen blir det sjelden slik jeg tenkte først 🙂 Norske bøker burde jeg absolutt blitt flinkere til å lese, og nå har jeg jo fått mange gode tips!! Ha en herlig lørdag ❤

  Liker

  1. Åh, takk for det! 🙂 Ikke alltid jeg er like flink og slett ikke sikkert alle disse blir lest heller, litt rom for endring må det være, fra nå av blir hver 3.bok jeg leser bøker fra bokhyllen,manbooker eller 1001-bøker. Kan ikke bare lese helt nye bøker heller, og ikke bare norske. Ha en fin helg du også, Anette 🙂

   Liker

 5. Elida : Trilogien har jeg liggende etter at jeg «glemte» å avbestille den som månedens bok på bokklubben rett over nyttår. Jeg er nazi på å lese bøker i «riktig» rekkefølge selv om jeg «Skeier» ut en gang i blant. Booker boken er bestilt og jeg gleder meg til den kommer.

  Jeg forstår egentlig ikke helt det der med å være «redd» mursteiner for om boken er bra så er det vel en fordel at den er på mange sider? Jeg har kommet over mange «hindre» i løpet av de siste årene og en gang blir det mursteinene jeg tar for meg. Spent på Marlon James boken.

  Liker

  1. Det er enkelte serier eg ikkje har lest i rekkefølge, men det er som regel serier der det ikkje gjer noko om det blir gjort. I fjor las eg alle krimbøkene til Unni Lindell og Karin Fossum fordi eg ville lese den siste boka om helten deira :-O

   Er boka bra så kan den være på så mange sider som mogleg, og ein dag blir det mursteinane du kaster deg over.

   Ha ein fin søndag, Beathe! ❤

   Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.