Bokanmeldelse: Boletta og himmelske mormor av Liv Hege Refsdal

boletta og himmelske mormorForlag:  Liv
Tittel: Boletta og himmelske mormo
Forfatter: Liv Hege Refsdal
Illustratør:
Format: Innbundet
Sideantall: 141
Utgitt: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

 

 

 

 

 
 

Forfatter

liv hege regsdalLiv Hege Refsdal er født i 1963 og er fra Larvik. Hun har tidligere gitt ut en rekke barnebøker og en musikalbok, i 20 gav hun ut novellesamlingen Kjærlighet, løgner og ølglass. Til daglig jobber hun som lærer.

 

 

 

 

 

Denne boken la jeg merke til med det samme den kom ut, blant annet på grunn av den fine tittelen boken har men også det fine coveret! Jeg fikk boken inn dørene i går og jeg var ikke sen om å legge alt annet fra meg for å sette meg ned med denne, få timer senere var boken lest ferdig, men flere ganger i løpet av kvelden måtte jeg bort og bla litt i boken igjen. se på de fine illustrasjonene.

 

Boletta og himmelske mormor  handler om Lille Boletta på snart ni år og som opplever at hennes kjære mormor blir syk og dør. Boletta som forresten er oppkalt etter mormoren har alltid hatt hemmeligheter sammen med henne, og nå som mormor er borte for alltid er hun redd for at hun aldri kan ha hemmeligheter sammen med mormor igjen. Men når mormoren skal begraves skjer det noe meget underlig..

 

boletta 1

 

I sin sorg over mormorens død føler Boletta at mormoren slett ikke er helt borte, og av og til kan hun kjenne lukten av henne, lukten av mormoren er omtrent slik som dette.

 

Mormorlukten er helt spesiell. Ingen og ingenting annet lukter som mormor. Det lukter en blanding av søtlig parfyme, vanilje og myk momorhud. Hun kan ikke forklare det annerledes. Men mormor kan hun ikke se.

 

S. 35

Boletta opplever også at de voksne slett ikke kan og vet alt slik som hun  trodde og hun er usikker på om de ikke har lært det på skolen eller om det var for det at de ikke fulgte med i timen. Hun blir lei seg når de ikke kan forklare henne tingene hun ikke helt forstår.

 

«Boletta, vi vet at det er vanskelig for deg å forstå at mormor er borte. Men du skjønner at alle mennesker kommer til å dø. Det er liksom det eneste vi vet. Blir vi født, så kommer vi en gang til å dø. Sånn er det bare. Og nå var det mormor sin tur», sier han.
Boletta kan ikke se munnen hans i speilet, men hun ser øynene og hører alle ordene. men det er noe som ikke stemmer. Det er noe han og mamma ikke vet. De fulgte antagelig ikke med på skolen. Eller så gjorde de ikke leksene sine. Mormor er nemlig ikke borte. Hun sitter hos dem her og nå! Boletta kjente nemlig mormorlukten med en gang hun satte seg inn i bilen.

S. 47

 

boletta 2

 

 

Nå skal ikke jeg fortelle alt som skjer for noen overraskelser må det være igjen til deg som skal lese den, men Boletta får i løpet av denne sorgprosessen to nye venner og den ene er på grunn av mormoren. Dette er en velskrevet bok for barn men som fint kan leses av voksne også. Den er skrevet med en lunhet og varme,og har et snev av humor i seg. Det er ikke slik at man slutter å være glad i et menneske selv om det dør fra oss, og akkurat det syntes jeg kommer veldig godt frem i denne boken.
Jeg syntes også at boken får tydelig frem de ulike fasene en sorgprosess har, og de spørsmål som det er naturlig at man sitter med.
Jeg føler med Boletta i hennes sorg etter å ha mistet sin kjære mormor.
Jeg skal ikke glemme de fine illustrasjonene som er i boken og de har dere fått noen smakebiter av her.
En aldeles skjønn bok som jeg anbefaler!

 

 

Andre som har skrevet om boken:

Østlandsposten – med et intervju med  Refsdal og en annen barnebokforfatter

 

HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Bokanmeldelse: Boletta og himmelske mormor av Liv Hege Refsdal

  1. Har lest denne boken og lagt igjen en omtale på hennes forfatterside. Den er en vakker og viktig bok som åpner opp for viktige samtaler. Anbefaler den på det varmeste.

    Likt av 1 person

Kommentarer er stengt.