Forlag: Apropos
Original tittel: The last runaway
Norsk tittel: Den siste rømling
Forfatter: Tracy Chevalier
Oversettere: Cecilie Bjerknes Aarre og May Grethe Lerum
Format: Innbundet
Sideantall: 319
Utgitt: 2013
Min utgave: 2015
Utfordring: 150 bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar
Forfatter

Tracy Chevalier er født i 1962 og er en amerikansk romanforfatter bosatt i London. Hun har skrevet syv romaner hvor av det er boken Piken med perleørdobb hun ble mest kjent for, den ble filmatisert i 2003.
Det er ingen hemmelighet at jeg liker å lese historiske romaner og når denne attpåtil handlet litt om et tema som jeg brenner veldig for, nemlig slave-tiden, ja, da måtte jeg rett og slett lese den, og jeg ble slett ikke skuffet så mye kan jeg si med det samme. Jeg ble heller ikke «skremt» av det «damete» coveret, jeg syntes det var stilig og passet godt til boken. Dette er et slikt omslag som gjør at jeg kan finne på å bli oppmerksom på en bok, ja, så «enkel» kan jeg altså være og har ingen problemer med å innrømme det.
Den siste rømling er fortellingen om den engelske unge kveker kvinnen Honor Bright, som etter å ha blitt sviktet av forloveden sin bestemmer seg for å reise sammen med den eldre søsteren sin Grace når hun skal emigrere til Amerika for å gifte seg med engelske Adam Cox.
De har såvidt kommet i land i New York når Grace blir syk av gulfeber, og dør kort tid etterpå. Dette gjør at Honor må dra videre i det nye og fremmede landet alene.
Hun bestemmer seg for å flytte til et kvekersamfunn i Faithwell, Ohio, slik at hun har Venner og støtte seg til men det skal vise seg og bli alt annet enn enkelt. Dette er et forholdsvis nytt nybyggerland og innbyggerne er skeptisk til fremmede og det er en mye villere og råere natur der borte enn det hun var vant med fra Dorset. Amerika er dessuten splittet i to på grunn av slavespørsmålene som rådet på denne tiden.
Ohio ligger langs ruten hvor det var vanlig at rømte slaver dro gjennom på sin vei fra sørstatene til friheten i Canada,langs det kjente nettverket Underground railroad.
Hun kom i kontakt med hattemakeren Belle Mills og de to blir etterhvert gode venninner. Honor er en meget dyktig syerske og syr de fineste Quilt-tepper og alle blir meget fascinert av hennes nøyaktighet og dyktighet.
Etterhvert reiste hun videre til Wellington og på veien dit møtte hun slavejegeren Donovan som klarte å vekke ukjente og skremmende følelser i henne.
Donovan ga henne et forventningsfullt blikk. Honor ristet på hodet i forvirring. Hun hadde fremdeles ikke fått summet seg etter at Donovan hadde rykket i kysen hennes og klarte knapt å følge med på samtalen.
Med ett hoppet Donovan ned fra hesten og opp på vognen, kjappere enn hun kunne se for seg. Honor kjente et stikk av frykt i brystet, for han var mye kraftigere, raskere og sterkere enn henne og Thomas. Da det gikk opp for Donovan at kisten var låst, fikk redselen henne til å gi ham nøkkelen som hun hadde båret rundt halsen i et tynt, grønt bånd gjennom hele den lange reisen. …(…..)
Det var ikke før de hadde kommet flere kilometer videre at det gikk opp for Honor at Donovan ikke hadde gitt henne nøkkelen til reisekisten tilbake.
S. 29
Senere, når Honor bodde på en gård sammen med den nye familien sin, hendte det titt og ofte at det dukket opp slaver på rømmen som ba om mat eller annen hjelp. Dette setter Honor på en voldsom prøve fordi hun som kveker kvinne ikke kan lyve men samtidig hadde hun et brennende ønske om å hjelpe alle som kom deres vei selv om det stred mot den nye familien hennes sine formaninger. Nye lover var trått i kraft og det kunne betyr både bøter og fengselsstraff for de som var med og hjalp slavene, noe som kunne bety katastrofale konsekvenser om de ble tatt.
Neste gang det kom en rømt slave til gården var Honor bedre forberedt. En kveld da hun satt sammen med svigerfamilien på verandaen foran huset for å få med seg det siste dagslyset, kom Donovan ridende forbi. Jack senket avisen han hadde sittet og lest, Dorcas tok en pause fra skjørtet hun drev og reparerte, og Honor stanset med nålen halvt gjennom det røde stoffet hun var i ferd med å applikere på. Bare Judith Haymaker fortsatte å gynge frem og tilbake i stolen som om ingenting hadde hendt. Donovan lettet på hatten og gliste mot Honor, men stanset ikke før han forsvant nedover kjerreveien mot Wielandskogen.
«Må være en rømling i nærheten», sa Jack. «Ingen grunn til at han skulle være her ellers.» Han gløttet bort på Honor som for å forsikre seg om akkurat det.
S. 178
Snakk om å sluke en bok men det gjorde jeg med denne for den ble lest på en dag, det var rett og slett komplett umulig å legge den fra seg. Klisjèaktig sagt men det får så være. Jeg elsker bøker fra statene og særlig bøker fra den tiden handlingen var lagt, når de er lærerike i tillegg så kan det nesten ikke bli bedre. Om quilting, som vi får høre mye om her, er en ting som kveker kvinnene drev mye med eller om det kun var i romanen vet jeg ikke, men forfatteren har gjort god research når det gjelder hvordan kvekerne lever og hva de tror på.
I tillegg så hadde jeg ikke fått med meg så mye fra underground railroad tidligere og det var meget interessant å lese om.
Forfatteren har vært flink når hun bygde opp karakterene i boken, og da særlig kvinnene, de fremsto som både levende og troverdige. Man må jo bare bli glad i både Belle, Honor og Mrs.Reed som jeg ikke har nevnt før. Av mennene så var vel Donovan den mest interessante selv om han kunne irritere en stein med den måten han oppførte seg på. Jack og Adam kunne kanskje med fordel fått noe mer kjøtt på beina.
Handlingen var bygd opp slik at det stadighet skjedde nye ting men det ble aldri heseblesende av den grunn, derimot førte det til at det var en spenning der hele tiden som var med på å drive historien videre og på den måten ble det vanskelig å legge boken fra seg. Det er utrolig interessant og fascinerende å lese om nybyggerlivet og hvordan folk strevde med å bygge seg et nytt liv i et fremmed land, og det er et av hovedtemaene i denne romanen.
Personlig syntes jeg det finnes alt for lite filmer som er basert på bøker som dette, og denne boken har jeg lyst skal bli film av.
Jeg digget boken og anbefaler den gjerne!
Forfatteren blir intervjuet om boken!
HILSEN BEATHE
Jeg liker også historiske romaner så jeg tror jeg må ta en titt på denne. Jeg har også likt bøker med slaveri som du har tipset meg om før 🙂
LikerLiker
Så kjekt å høre, Astrid Terese:-) Dette blir fra en litt annen side enn de andre bøkene om slaver som jeg har lest. Her får vi møte et par av dem som er på rømmen, og det er sterkt å tenke på at de måtte være prisgitt de folkene som var villige til å hjelpe dem. Blir spennende å høre hva du syntes om denne om du bestemmer deg for å lese!
LikerLiker
Herlig omtale Beathe! Jeg sitter her og humrer over ditt ønske «om et snev av slaveri» i en roman, da er du happy 🙂 Synes boken var lærerik på mange måter, jeg kunne ikke så mye om kvekere før jeg leste denne. Håper på kinofilm med det første, så kan vi ta oss en tur 🙂
LikerLiker
Hehe…..litt dårlig formulert der kanskje, var nok noe trøtt i morges når omtalen ble skrevet. Har lest litt om kvekere men husker ikke fra hvilken bok det var. Ja, om ikke det blir film av denne så kan vi selvfølgelig ta oss en kinotur en kveld 🙂
LikerLiker
Hei. Du og noen andre har fått en liten award av meg og det hadde vært hyggelig om du og alle nominerte deltok 🙂 Det tar ikke lang tid, altså. Finn ut på bloggen min hva det går ut på. Det er ikke noe å bekymre seg over 🙂
LikerLiker
Kjempefin anmeldelse, Beathe! Virkelig godt skrevet! Bare morsomt at du sa du ønsker deg litt slaveri i bøkene, det er jo interessant tema så der skjønner jeg deg veldig godt 🙂 Piken med perleørdobbene likte jeg veldig godt, både boken og filmen, så denne må jeg jo lese en dag. Skal ihvertfall noteres sporenstreks! 🙂 Ha en fin dag!
LikerLiker
Hehe…må ha vært litt trøtt når denne omtalen ble skrevet men jeg har endret litt på det nå! 😛 Har ikke lest den andre boken hennes men har vært på nippen til å kjøpe den flere ganger men det har aldri blitt til.
LikerLiker
[…] Den siste rømling – Tracy Chavelier – Leseeksemplar […]
LikerLiker