Kommende bøker for November

SWEET NOVEMBER!
Da har vi kommet til november og det er på tide å se på  hvilke bøker som kommer ut denne måneden. Jeg har ikke funnet så veldig mange denne gangen men et par stykker har jeg lagt merke til.
Som vanlig tar jeg bare med de bøkene jeg selv kunne tenke meg å lese og derfor er ikke dette en komplett liste over alle bøkene som blir utgitt i november.
GYLDENDAL
Litt om boken: Å drikke Budweiser og twirle på en bar i Spokane. Å våkne opp et sted morgenen etter, redd for å snu seg rundt og se hvor man er. Å gå i konvoifart over Atlanteren med bensinlast og aldri vite om man kommer hjem. Å lure på om det er plass til en hund noe sted i Le Corbusiers drømmeskyskraperby. Å spille bassgitar på anarkistiske squats rundt omkring i Europa. Og å savne sigaretter etter at Christian Paulsens Frukt og Tobakk forsvant i et digert smell.
Videre står det på forlagets sideHandlingen foregår i Norge og i utlandet, i fortid og nåtid. Valdez’ tekster har en korthugd tone og sensibilitet vi ikke møter så ofte i norsk prosa. Dette er presise og frittstående impresjoner som med et minimum av virkemidler raskt plasserer leseren inn i den litterære situasjonen.
Litt om boken: I årets bok følger vi Øverås til Buenos Aires, til Sentral-Europa, til Frankrike, til Skåne og Nord-Norge, og til den forsvunne staten DDR. Og vi møter blant andre Witold Gombrowicz, Franz Kafka og Joseph Roth, Albert Camus og Jean-Paul Sartre. Og Petter Dass og Kråkesølv. Og ikke minst finner vi essays om film, om bildende kunst.
Videre står det på forlagets side:Tor Eystein Øverås har lenge begeistret anmelderne. I bøker som TilLivet! Litteraturen! og I dette landskap har han rettet sitt fininnstilte sanseapparat og sin tankekraft mot ulike kulturuttrykk: mot bøkene og forfatterne, filmene og regissørene, stedet og menneskene, stedet og historien. Kunnskapsmengden er stor, men håndtert med letthet og uforlignelig formuleringsevne.


CAPPELEN DAMM

Har ikke lest bøkene til Kepler men planene er jo å få lest denne serien og derfor kommer denne boken på listen, dette er den femte boken i serien. Jeg har en mistanke om at denne allerede har kommet ut men jeg valgte å ta den med likevel.

Litt om boken: For ni år siden ble presten Rocky Kyrklund dømt til psykiatrisk behandling for et brutalt mord. Selv han husker ingenting av hendelsen. Etter en alvorlig bilulykke lider han av regelmessige blackouter. 
 
Sommeren han skal tilbakeføres til samfunnet mottar politiet en filmsekvens av en kvinne i et vindu. Neste dag blir kvinnen funnet død i sitt hjem. Det er ikke bare voldsnivået som får politiet til å tenke på Kyrklunds gamle mord. Så dukker en ny film opp hos politiet. 
Politiet kommer ikke til å løse saken uten Joona Linna. Problemet er at Joona har vært forsvunnet i over et år. Nesten alle tror han er død. Nesten alle.Per Fugelli har jeg skikkelig sansen for og derfor kom denne boken på listen min, og er en bok jeg kommer til å skaffe med før eller senere.

Litt om boken: Per Fugelli er en skikkelse Norge har vent seg til å se i offentlige roller: som lege, forsker, samfunnsrefser og i det siste – som en kreftpasient som vet han lever på lånt tid. 
Aksel Fugelli har vokst opp med en far som har vært til stede. I mediene, i pasientenes takknemlighet – og i familien, hans egen flokk.
Denne boken er en lang samtale mellom de to. Uten å vike unna vanskelige spørsmål går de gjennom farens liv en siste gang. Det er en tekst som hverken frykter konfrontasjon eller nærhet. Noen ganger snakker de forbi hverandre. Noen ganger bryter samtalen sammen. Og hele tiden kommer de langsomt nærmere hverandre. Blottet for sentimentalitet, lik en lege som eksaminerer en pasient, streker sønnen opp bildet av sin egen far, som etterhvert fremstår naknere, mer sårbar, men også virkeligere enn før. 
«PER – Glimt av min far» er et møte mellom to mennesker som har et helt liv å dele og oppsummere like før det slutter. Boken er en virkeliggjøring av Per Fugellis oppfordring: «Ikke vær et ett-tall på jorda. Bry deg om flokken din.»

I tillegg skal historiker Marthe Hommerstad komme ut med en biografi om Christian Magnus Falsen som blant annet er en av grunnlovens fedre, men jeg fant ikke info om boken på nettet, men boken står altså i forlagets høstkatalog. Marthe Hommerstad satt i panelet blant annet sammen med Runar Jordåen på hans boklansering av Wilhelm Frimann Koren Christie tidligere i høst.
BASTION

Det kan godt være fordi jeg er grådig singel at jeg virkelig ser frem til hvordan det går mellom den godeste Gideon og Eva. Trilogien ble som dere vet til fem bøker i stedet og dette er den fjerde boken i serien. Det gledes.

Fant ikke noe info om boken men alle har vel fått med seg hva det går i her…
HEINESEN
Har ikke lest noe av forfatteren før men denne boken har jeg bitt meg merke i, så gjenstår det å se om denne kommer i hus en eller annen gang. Den frister jo

Dette står det skrevet om boken: «Herrene i skogen» er ifølge forfatteren oppfyllelsen av en gammel drøm. Hun ville skrive en bok med skogen som hovedperson. Etter mer enn 30 års arbeid forelå denne storslåtte og originale beretningen om skogens trær, dyr og planter, om dens mørke hemmeligheter og dens lyse gleder. En kjærlighetsreise kan man også kalle beretningen, for under linjene vibrerer hele tiden Ekmans fryd over skogsrommet og hennes frykt for at det skal forsvinne. Forfatterens store innsikt i litteratur, historie og botanikk, hennes steile historiske perspektiv, personlige tilstedeværelse og dikteriske kraft, gjør «Herrene i skogen» til et enestående kulturelt og eksistensielt leseeventyr. Som flere anmeldere har påpekt, er det kanskje ingen andre enn Kerstin Ekman som kunne ha skrevet en bok som dette.
PELIKANEN
Mannen bak boken «Svar på brev frå Helga» er ute med ny bok og da gikk den rett inn på listen min med det samme. Nynorsk er fint, nynorsk er bra.

Litt om boken: «Soga om vêret» ble nominert til den Islandske Litteraturprisen da den kom ut i 2003 Fortellingen foregår i en gudsforlatt fjord ytterst Nord-Vest på Island, hvor noen få forhutrede sjeler driver sjarkfiske uten fiskekvoter. En av disse fiskerne, Halldor, skriver dagbok, og det er denne dagboken som blir funnet av sorenskriveren i det lille samfunnet og sendt til et forlag, i det som dermed utgjør en rammefortelling med noe diffuse grenser. Det viser seg at ikke bare dagbokskriveren, men også presten og flere av fiskerne er alle på forskjellige måter er på flukt fra fortida. Vi får innsikt i deres liv og traumer via burleske, men aldri sympatiløse, skildringer. Romanen rommer en kjærlighetshistorie og psykiske lidelser av ymse slag, men er i bunn og grunn lyrisk i tonen og med en form for naivistiske filosoferinger, som viser seg ikke å være så enkle som man kunne tro ved første øyekast, slik de er formidlet av en noe naiv fortellerstemme. Det er Halldors livshistorie som bærer fram fortellingen, og som avdekkes etter hvert, gjennom hans møte med Gud, en prest, en krøpling, torsken og kjærligheten.

BOKVENNEN
Det kan godt være at denne boken har kommet ut allerede men jeg ville ha den med her likevel. Denne blir et «must» for meg.

Litt om boken: Edgar Allan Poes forfatterskap er et av de mest kjente og leste verden over og utallige forfattere og kunstnere henviser til Poe som sitt forbilde. Med dette utvalget noveller synliggjøres Poes betydning som sentral forløper for europeisk moderne prosa. Utvalget består av åtte noveller, samt et fragment – den ufullførte novellen «Fyret», som var det siste Poe rakk å skrive før han døde. Boken inneholder også et etterord som diskuterer Poes posisjon både i hans samtid og vår nære samtids litterære offentlighet. I tillegg blir sentrale motiver i forfatterskapet belyst og satt i perspektiv til moderne tenkere som Maurice Blanchot. Denne boken er et funn for Poe-elskere og for lesere på jakt etter det ypperste verdenslitteraturen kan by på. I tillegg er dette en bok som vil kunne bidra til å stimulere og utdype forståelsen av «angstens dikter». Oversettelse og etterord ved Stig Sæterbakken

Dette var noe av det som ventes i løpet av november. Har plukket meg ut et par som jeg bare MÅ ha, mens andre får jeg se hva blir til.

3 kommentarer om “Kommende bøker for November

  1. Spennende å se hva du har lyst å lese i november. Regner med det blir mange flere bøker enn disse her. Stalker håper jeg er på vei til meg, Kepler er et «must» hver gang de kommer ut med ny bok. Av en eller annen grunn var det kun en boken som fristet av de på ønskelisten din. Jeg har også blitt glad i nynorsk, og kommer til å nominere to til Bokbloggerprisen, men allikevel håper jeg på en bokmål vinner i år. Ha en super lørdag Beathe!

    Liker

Kommentarer er stengt.