En smakebit på søndag : Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

Her i Bergen er det skikkelig høstvær med regn og blåst og slik har det vært hele helgen. Da er det godt å sitte inne i godstolen å lese litt. Lesetørken har gitt seg ser det ut til og i går fikk jeg lest ferdig en meget god roman om de spedalske her i Bergen, Jeg sluttet å telle dager. Jeg har to sakprosa bøker om samme tema så det blir nesten et lite prosjekt av det. Og i går fikk jeg begynt på den første av dem. Meget interessant tema.

Men i går kveld så måtte jeg ha  noe lettere lektyre som hadde litt større skrift i tillegg så da begynte jeg på den boken jeg skal gi dere en smakebit fra i dag, nemlig den nyeste boken til Agnes Ravatn.

Litt om boken:Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg!
smakebiten kommer fra side 23
viljens svikt

Eller:
Kvifor har folk som er på slankekur,
større sjanse for å vere utru?


Her kan me starte hos dei gamle grekarane, for å vere litt råflotte. Dei hadde nemleg eit godt ord: akrasia. Det tydde å vere svak i viljen og å handle mot betre vitande.
Fenomenet blir mellom anna diskutert i Platons dialog Protagoras, der Sokrates presterte å hevde av noko slikt som akrasia rett og slett ikkje eksisterer. Korleis, dersom nokon veit kva som er det rette, kan vedkommande likevel velje å gjere noko anna? Det heng jo ikkje på greip, meiner Sokrates.

Dette er nokså forbausande lesing. Som om Sokrates aldri kom heim om ettermiddagen ein fredag, etter i lang og hard jobbuke med påtatt og uvitande småkjekling på torget, og trass i intensjonen om å lage grønnsakssuppe til middag fall om på divanen og kalla på dåtidas Peppes? Det skulle ein iallfall tru, skal me dømme ut frå den kroppslege framtoningen hans, den karakteristiske tønnefasongen som gjerne er ein konsekvens av eit kosthold med mykje kvitt mjøl og ekstra ost.
Selv om jeg koser meg med denne boken så er planen å lese ferdig «Ti tusen skygger» i dag.
HA EN STRÅLENDE SØNDAG!
Hilsen Beathe

20 kommentarer om “En smakebit på søndag : Operasjon sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

 1. Om jag inte ansträngde mig att göra en sak i taget så hade jag definitivt varit en av de där människorna som gör allt på en gång 🙂 Tack för smakebiten!

  Liker

 2. Så godt å høre at lesetørken er over. Med dette været er det jo ikke mye annet å gjøre 🙂 Opperasjon sjølvdisiplin er en bok alle burde få på blå resept. Det er i alle fall en bok jeg må og bør lese, og det snarest. Ha en super søndag Beathe!

  Liker

 3. Denne boka var en liten oppvekker for meg – sjøl om alt er kjent fra før. Agnes Ravatn setter det bare på rett plass, og du kjenner deg igjen både her og der. Anbefaler å lese den!

  Liker

 4. Ja, det var en kos og artog bok å lese. Som Åslaug sier så var det meste kjent fra før, men Ravatn setter det inn i en fronøyelig og ny ramme , og noe av dette er evige påminnelser…:) Det med viljestyrkemuskelen , at den blir sliten utover dagen pga for mange valg som gjør at vi henfaller lett til gamle synder, var også nytt for meg.. Kos deg Beathe.:)

  Liker

 5. Jeg synes Operasjon Sjølvdisiplin var så fin. Den handler for så vidt om ting vi vet fra før. Men allikevel får den oss til å oppdage sannheter om oss selv. Jeg har bare lest boken en gang, men skal absolutt lese den flere ganger. Jeg tror jeg har bruk for det! Ønsker deg en fin søndag!

  Liker

Kommentarer er stengt.