En smakebit på søndag: Northug – En familiehistorie av Sverre M Nyrønning

Ukene flyr og det er atter blitt søndag og dermed tid for nye smakebiter i spalten til Mari og Flukten fra virkeligheten.
Sliter fremdeles med manglende leselyst og ikke noe av det som normalt sett ville fenget meg gjør det. Jeg holder fremdeles på med «Jeg sluttet å telle dager» i tillegg til «Intet nytt fra vestfronten» som har veldig små bokstaver som gjør det tungt å lese. Så da begynte jeg like så godt på bok nummer 3 og 4 som er «Svar på brev frå Helga» som heller ikke fenger noe særlig og da ble til at jeg startet på «Northug – En familiehistorie» og her har jeg kommet halvveis.

I helgen har det blitt veldig lite tid til lesing for hele gårsdagen gikk med til kakebaking og feiring av yngstemann  i huset som fylte 15 år og vi koste oss med god middag, kaker,snop og film!

Men nå over til ukens smakebit!

Litt om boken: «Northug – en familiehistorie» er fortellingen om en familie fra et avsidesliggende gårdsbruk i Nord-Trøndelag. Det handler om en families kamp mot det etablerte. Om motet til å gå egne veier. Om innsikt og ydmykhet nok til å erkjenne sine begrensinger og oppsøke spisskompetanse når det erpåkrevet. Og om deres felles mål: Å yte maksimalt når de grunnleggende valg er tatt, i visshet om at det upresise begrepet talent strengt tatt bare betyr én ting. Viljen til hardt arbeid. 4. mai 2014 ble Petter Northug arrestert for fyllekjøring. I boken gir de sentrale aktørene for første gang sine versjoner av den dramatiske søndagen og dagene som fulgte.


Har som sagt kommet halvveis  i boken og det har ikke vært så veldig mye om det som skjedde i begynnelsen av mai, og det er jeg i grunnen glad for, men jeg regner med at det komme litt mer utover i boken. Her får vi gårdens historie fra generasjoner tilbake og det liker jeg veldig godt, og det beskriver mye det sterke samholdet de har i familien. Veldig interessant lesing for en Northug -fan som meg.

Smakebiten kommer fra side 104 og 105 selv om jeg har kommet noe lenger.

Toppidrett er definitivt en risikosport. Men hva har gjort det mulig for tre brødre fra et avsidesliggende gårdsbruk i Framverran i Mosvik, siden 1 januar 2012 en del av nord-trønderske Inderøy kommune med knapt 7000 innbyggere, å komme så langt, så tidlig og så raskt? Spørsmålet har ikke et svar; problemstillingene er komplekse med flere variabler.
At genetikk og fysiske forutsetninger spiller en rolle, må være hevet over tvil. Men ellers? Karakterdannelse, selvsagt, i en miksmaks av å være født sånn og blitt sånn, verken ren biologi eller ren sosialitet, som med mennesker flest. Og selvsagt med mange dyktige hjelpere underveis.

Eldstemann Petter har naturlig nok vært spesielt utsatt for forsøk på analyser for å finne svar, særlig fra sportsjournalisters side, men også idrettsforskere. Der journalister kan lande på enkle metaforiske forklaringer, gjerne hentet fra den zoologiske verden, som at han trigger et dyr, endog et villdyr i seg når det braker løs, snakker forskere om mental vinnerskalle og hvordan den fungerer. Mer romantisk og kanskje nostalgisk anlagte forfattere, som den prisbelønte Sverker Sörlin i boken  Kroppens geni- Marit, Petter och skidåking som lidelse, som med kjærlig penn vil beskrive langrennssportens innerste vesen, syntes å falle ned på også noe såpass tradisjonelt som at både Petter Northug og Marit Bjørgen kommer fra gårder litt utenfor allfarvei og blant annet måtte streve seg gjennom skogen på ski om vinteren for å komme til skolen.
Det siste ordet i tittelen på den norske oversettelsen av boken er av åpenbare årsaker endret til lidenskap, for lidelse, som på svensk riktignok har en dobbel betydning, kan vi umulig kalle nasjonalidretten.

HA EN STRÅLENDE SØNDAG!
Hilsen Beathe

14 kommentarer om “En smakebit på søndag: Northug – En familiehistorie av Sverre M Nyrønning

  1. Det er ikke noe gøy når man havner i en sånn lesedump. Som regel gjelder det bare å finne den ene boken som fenger skikkelig for å komme seg ut igjen. Men så er det å finne den da 🙂 Jeg leser Råta og den blir jeg helt oppslukt av, det er en fantastisk følelse. Men denne helgen har jeg ikke lest for vi har barnebarnet vårt her hos oss. Ønsker deg en fin søndag, Beathe!

    Liker

  2. Har litt lesetørke her også, men mest fordi dagene ikke har nok tima. Godt da å høre du har funnet en bok som fenger:) Høres ut som du har hatt en koselig helg, med bursdagsfeiring i hus:) Kos deg videre og takk for smakebiten!:)

    Liker

  3. Takk for smakebiten Beathe, det er sikkert det eneste jeg kommer til å lese av denne boken, for idrettsutøveres liv og levnet interesserer meg lite. Vet at du elsker vintersport, så dette er nok helt i din ånd 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.