Forlag: Tiden
Tittel: Urd
Forfatter: Ruth Lillegraven
Format: Heftet
Sideantall: 117
Utgitt: 2013
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese-eksemplar
Forfatter
Ruth Lillegraven er født i 1978 i Granvin og er en norsk forfatter. Hun debuterte i 2005 med diktsamlingen Store, stygge dikt, og har siden skrevet flere billedbøker, romanen Mellom oss i 2011 i tillegg til Urd som hun fikk Brageprisen for i fjor.
Dikt er ikke akkurat det jeg leser mest av og jeg har vel lest under ti diktsamlinger tilsammen i hele mitt liv,så jeg skal ikke skryte på meg av å være en stor diktleser. Jeg leste om Urd hos Karen fra Frøken Flink i fjor sommer og hadde allerede diktsamlingen på listen før den havnet på nominasjonslisten til Bokbloggerprisen 2013, og når den havnet på shortlisten så var det ingen tvil (ikke at det var noen) om at denne måtte leses.
Urd er fortellingen om to kvinner som levde på hver sin ende av det tyvende århundre,og en liten gård på vestlandet binder disse to kvinnenes skjebner sammen. Urd er i norrøn mytologi en av de tre skjebnegudinnene som sitter ved brønnen Urdarbrunn under verdenstreet Yggdrasil hvor de spinner skjebnetråder til alle mennesker og æser. De var alltid tilstede når et barn ble født og bestemte hvilket liv det skulle få. Urd er fortid mens Skuld er fremtid og Verdande nåtid.
Urd var også navnet på et av de aller første ukebladene for kvinner i Norge.
Boken er delt inn i fem deler hvor Cecilie er fortellerstemmen i de aller fleste, likevel er det Seselja og fortellingen om henne som gjør sterkest inntrykk.Vi følger henne fra hun er liten og frem hun blir gammel og dør.
Hun er hele bygdas syerske, hun snakker med alle, kjenner alle men det er ingen som egentlig kjenner Seselja. Hun forblir både ugift og barnløs, etter at moren drev frieren på dør.Det er både vemodig,trist og vakkert på samme tid. Vakkert fordi forfatteren skriver så poetisk.
å bror ballblom
så gul og glad
du og du så
mjuk hud og
små never
så store auge
odelsguten er her
far har morgensol i
andletet, bekkelåttlatter
og salmebok med gullblad
mor lagar sundagsmiddag i
feittfresegryta,alle frydar seg
dette er den åttande Johannes
den tredje vesle Johannes bror
dette er han vi har venta på
dette er han som skal ha
garden, verda er varm
og vid, han er her no
bror ballblom, så
gul og glad, så
sundagsfin
Cecilie blir født det samme året som Seselja dør, og vi følger henne fra tiden rett før hun skal overta Seseljas hus, da er hun gravid med tvillinger, og i årene etterpå.
Selv om Line hadde med deler av dette diktet i sin anmeldelse av boken så drister jeg meg til å ta det med her for jeg syntes det var så fint fordi det forteller at man kan sette spor etter seg selv om en ikke har utrettet noe veldig stort i livet så har de tingene man har gjort hatt en betydning for noen likevel.
seselja finst ikkje meir
seselja er berre støv under
stein, eit namn bak tapetet
to årstal i ætteboka
seselja var
her,mildt og lint
som vinden i graset
før regnet, som susinga
i lauvet som slepper
taket
seselja sydde seg
gjennom to verdskrigar
svartsaumen hennar finst på
kistebotnat over heile bygda
men seselja planta ingen skog
bygde ingen veg, reiste inga
løe, fødde ingen barn
likevel
høyrer vi
føtene hennar
over golvet
Lillegraven har fått en ny leser for jeg vil lese mer av det hun har skrevet. Denne diktsamlingen leste jeg som om den var en roman og det fungerte veldig fint denne gangen, jeg prøvde det med Om kvelden blir namna ropa heim, og det fungerte ikke like bra da. Den var slett ikke dårlig men der var det meg som leste den litt «feil» for jeg skulle lest den som små dikt i stedet. Likte Urd veldig godt fordi det er vakkert og fint skrevet, og det går an å forstå hva som blir formidlet. Det er ikke alltid at dikt er like enkelt å forstå, men så er det vel også slik med lyrikk at man ikke trenger å forstå absolutt alt for å ha utbytta av det likevel. Urd har både fått meg til å trekke på smilebåndet og å ta til tårene. Urd er rett og slett en sterk og vakker diktsamling.
Jeg anbefaler deg å lese Urd enten du er en «fersk» diktleser som meg eller en mer erfaren for det er en veldig fin diktfortelling om to norske kvinner og deres liv.
Som sagt så er det samlesing av denne blant bokbloggere denne måneden og har du lyst til å lese andre anmeldelser av boken så kan du gjøre det på Norske bokbloggere.
Flott anmeldelse Beathe! Jeg hadde ikke trodd jeg skulle komme til å lese dikt, men nå har også jeg gjort det. Dette var befriende «annerledes» enn jeg fryktet det skulle være, og jeg likte det jeg leste veldig godt. Den røde tråden gjennom boken hjalp jo godt 🙂 Ønsker deg en fin torsdag!
LikerLiker
Så flott at Urd falt i smak, Beathe. Det er en gripende diktsamling Jeg kan anbefale Lillegravens roman «Mellom oss» på det varmeste, om du er nysgjerrig på boka så ta gjerne en titt på anmeldelsen jeg skrev av boka for noen år siden.
LikerLiker
Takk for det:-) Ja,det hender at det går fint å lese dikt men så tror jeg at det gjelder å ikke gi opp om det skulle dukke opp en diktsamling man ikke skjønner bæret av,det er bare å prøve igjen. Denne likte jeg veldig godt og kommer til å lese den en gang til senere. Litt treg å svare her jeg så jeg ønsker deg en fin fredag,Tine:-)
LikerLiker
Ja,den var virkelig bra!»Mellom oss» har jeg ikke lest en eneste omtale av så jeg iler inn å leser.
LikerLiker
Jeg leste diktsamlingen i dag, det gikk fort, klarte ikke å legge den fra meg og er helt enig med deg i at Urd er en sterk og vakker diktsamling. Diktene du har tatt med er så fine, spesielt liker jeg det du sier om «at man kan sette spor etter seg selv om en ikke har utrettet noe veldig stort». Ja, denne kan anbefales 🙂
LikerLiker
[…] både Manilahallen og ikke minst Urd som stakk av med både bokbloggerprisen og Brageprisen i 2013 har Ruth Lillegraven blitt en av mine […]
LikerLiker
[…] både Manilahallen og ikke minst Urd som stakk av med både bokbloggerprisen og Brageprisen i 2013 har Ruth Lillegraven blitt en av […]
LikerLiker