Når noen syntes det er greit å stjele…..

Når man først oppretter en blogg så skulle en tro at det var fordi man har mye på hjertet, noe man brenner skikkelig for som man har lyst til å formidlere videre til andre. Man legger ned veldig mye arbeid for å bygge opp bloggen og det tar mye tid å jobbe med hvert eneste innlegg.

Da er det mildt sagt både frustrerende og irriterende når man oppdager at andre der ute stjeler stoff fra bloggen og legger det ut på bloggen sin som sitt materiale.

For noen dager siden gjorde Mari Høe, som også er bokblogger meg oppmerksom på at to ulike bloggere hadde lagt ut en bokanmeldelse på sine blogger som jeg har skrevet,dette gjorde jeg bloggerne oppmerksom på uten at noen av dem har gitt meg noen tilbakemelding. Den ene bloggeren hadde kun en bokanmeldelse på bloggen sin og det var min.

Den andre bloggeren har forsynt seg grovt med 4 hele bokanmeldelser og deler av 3 andre fra min blogg og lagt de ut på sin blogg som sitt verk. Hun har utelatt enkelte ting som jeg pleier å ha med i mine bokanmeldelser, som f eks sitater fra boken, og et par andre setninger,ellers så var de helt lik til mine.

Dette er ikke greit i det hele tatt og det er faktisk så ugreit at det ulovlig å plagiere fra andre i følge loven.

Bloggeren driver ikke mindre enn tre blogger, drommebiblioteket.no , drommebiblioteket.blogg.no og i tillegg så har hun en blogg på femelle.no

Jeg har tatt skjermdump av de anmeldelsene som hun har kopiert helt og delvis fra meg og jeg skal gi et eksempel.

Her er deler av min omtale:

Louisa Clark, eller Lou som hun kalles er 27 år og bor hjemme hos foreldrene på et lite kott. Familien hennes består av mor,far, en bestefar, en søster og hennes sønn. Hun er kjæreste med Patrick. Lou vet mye om ting, for eksempel så vet hun hvor mange skritt det er fra bussholdeplassen og hjem. Hun jobber i en Cafè som heter The Buttered Bun og som hun stortrives i. Men en dag får hun beskjed om at cafeen skal legges ned og hun må se seg om etter en annen jobb. Etter flere forsøk i jobber hun overhodet ikke trivdes i blir hun tilbudt en jobb som personlig assistent for en funksjonshemmet mann.

Will Traynor er 35 år og er svært attraktiv mann, han var en særdeles vellykket finansmann og en skikkelig adrenalinjunkie. Etter en motorsykkelulykke for noen år siden ble han lam fra brystet og ned, og uten mulighet for å klare seg selv uten mye hjelp fra andre,hans liv ble totalt forandret. Han har mistet lysten til å leve,han føler at han er i en totalt meningsløs tilværelse og han vet akkurat hvordan han skal få slutt på det.

De første møtene mellom dem blir alt annet enn enkelt, han ser ikke ut til å bry seg om henne, og er sur og tverr. Han har ingen tro på at hun skal klare å være assistenten hans i denne perioden men Lou er ikke den som gir opp veldig lett.
Etterhvert så åpner de seg mer og mer for hverandre begge to, og ikke minst Will og det kan være fordi Lou behandler ham på samme måte som hun behandler alle mennesker hun treffer og ikke bare jatter med han hele tiden, for det kan virke som de rundt ham ikke sier han særlig i mot. Lou undrer seg  endel på hvorfor hun fikk jobben til tross for at hun ikke hadde noe erfaring i det å være personlig assistent og under et møte med moren til Will kommer det frem  hvilke planer han har. Han vil ved hjelp fra Dignitas klinikken i Sveits avslutte livet sitt når de seks månedene han har gitt familien er over. Det får Lou til å sette seg skikkelig inn i Will`s situasjon og innhenter mye informasjon om ting han kan gjøre til tross for begrensningene han har.For hun har nemlig planer om å få han til å forandre mening og bestemme seg for livet…


Jeg tror ikke jeg tar munnen for full når jeg sier at dette er en av de beste bøkene jeg har lest i år. Aldri før har en bok sittet så lenge i og aldri før har jeg hatt problemer med å ta fatt på neste bok. Dette er en velskrevet og lettlest roman om vennskap og kjærlighet,den er både vakker og gripende og så mye mer enn bare en kjærlighetshistorie.Kontakten mellom Will & Lou var til å ta og føle på,og jeg som leser ble raskt dradd med inn til deres verden. Når en leser så er det ikke til å unngå at spørsmålet om aktiv dødshjelp og hvorvidt pårørende har rett til å gripe inn når den som er syk har bestemt seg for å avslutte livet dukker opp. Hva hadde en gjort om en var i samme situasjon, enten som pårørende eller den som var syk? Nå er det ikke slik at dette er en tvers gjennom trist  og hjerteskjærende bok for den har mye humor og varme i seg også,det ble både latter og gråt på meg underveis mens jeg leste. Det er rett og slett en vakker bok. Dette er som sagt femte bok av forfatteren som er oversatt til norsk og det er planer om enda en fra bastion forlag. Me before you som denne boken heter på originalspråket skal filmatiseres, jeg har allerede begynt å glede meg. Mangler du en bok for mørke høstkvelder er Et helt,halvt år et fint alternativ,men husk lommetørkle!

Dette er bare et av flere eksempler og det er  ikke bare meg som er rammet av dette, mellom 10-11 bokbloggere har fått deler av bokanmeldelsene sine kopiert av den samme bloggeren.

Jeg har i dag sendt mail til de forlagene som har gitt ut de bøkene hvor hun har kopiert helt eller delvis fra mine tekster, lagt ved skjermdump på alle samt link til mine bokanmeldelser.
Senest i dag så har den samme bloggeren lagt ut en tekst som sin egen men som er hentet fra Klikk.no

Jeg er en bokblogger som har lyst til å bli tatt på alvor (det vil vel de fleste) og jobber for å stadig kunne bli bedre derfor valgte jeg å skrive dette innlegget for å vise at dette er noe jeg og sikkert de andre bokbloggerne med meg tar sterkt avstand fra.

Andre som har skrevet om denne saken:
Ritaleser
I bokhylla
Bokvrimmel
Flukten fra virkeligheten

20 kommentarer om “Når noen syntes det er greit å stjele…..

 1. Hei Beathe.
  Så trist å oppleve slikt!
  En blir både irritert og oppgitt…og dette er rett og slett tyver!
  Slikt gjør en IKKE..
  Jeg har denne vinteren og våre opplevd å så stjålet ting og planter fra min hage…og kjenner sinnet igjen…det blir det samme.
  Ønsker deg en fin helg…tross opplevelsen.

  Liker

 2. Det er bra du gir beskjed. Skal si hun har tatt for seg fra bloggen din, og du har helt rett i at sånt føles som overgrep. Mari viste meg et eksempel på at hun har stjelt fra meg også, men jeg har ikke leitet etter flere tyverier. Ser fra fb innlegget at det har satt sinnene i kok, og det er jo ikke rart, men jeg tror unge jenter som vil fylle bloggen sin lett kan bli fristet til å «låne» litt. Håper dama in question har lært at det ikke finnes snarveier 🙂

  Liker

 3. Jeg lærte hjemme at det som var mitt var mitt og det som er andre sitt lar man være i fred, det lærer jeg mine barn også. Helt utrolig at folk får seg til å stjele ting fra hager og planter, det er helt vilt og det er tydeligvis ingen grenser for hva man stjeler lenger heller.
  Det er irriterende men det skal ikke få ødelegge helgefreden min:-)

  Ha en fin helg du også Inger Marie!:-)

  Liker

 4. Hun andre bloggeren jeg snakket om er bare 19 år, jeg fikk ikke tak i henne på mail men gav beskjed i kommentarfeltet så jeg skal sjekke opp der også om det skjer noe, men hun kan jo ha kopiert fra hun andre også men det er jo likefullt mitt! Ja, dette har engasjert folk. Vi kan jo bare håpe at hun har lært, jeg tror ikke det selv om hun forhåpentligvis svetter litt der hun sitter!

  Liker

 5. Huff, så … irriterende! Er det mulig? Skriv selv eller la være, tenker jeg, men det er visst ikke alle som tenker sånn. Håper det blir slutt på dette. Bra at du sier fra, Beathe!

  Liker

 6. Men fy så fräckt och oseriöst! Bra att ni orkar anmäla och kontakta förlagen! Tyvärr är det lätt att komma undan med sånt här.

  Liker

 7. Utruleg pinlig!!! Bra at slikt vert oppdaga og «publisert» for omverda. Ser at den eine bloggen er sletta…

  Liker

 8. I denne saken opplvede jeg at samme blogger (Drømembiblioteket m.m) har stjålet fra minst to av mine bokblogganmeldelser også. Det var Mari bak bloggen Flukten fra virkeligheten- som så det og oppdaget det. Den ene boka jeg skrev om kom fra forlaget Vigmostad & Bjørke; Tørk aldri tårer uten handsker av Jonas Gardell. Jeg rakk dessverre ikke å ta skjermdump fra det før bloggeren slettet innleggene . det. Det er en stygg sak ( og ulovlig) at reklamedrevne bloggere stjeler fra andre, og jeg håper forlagene og lesere blir oppmerksomme på at slik skjer, og at det kan ødelegge for oss som ønsker å fremstå som seriøse, fordi vi er seriøse. Flott at du skrev om dette Beathe– jeg deler innlegget ditt på facebook. Ha en fin helg.:)

  Liker

 9. Tusen takk for det:-) Nå kan det se ut som alle bloggene er stengt, men vi får håpe at de ikke bare begynner på igjen på samme måte senere.

  Liker

 10. Visst er det det, men jeg er redd du kan ha rett Lotten. Akkurat nå ser det ut som at alle fire bloggene det er snakk om er stengt men de kan jo bare åpne en ny og fortsette i samme tralten.

  Liker

 11. Veldig pinlig må det være! Men det har jo vært enkelte slike episoder i blogglandia tidligere også. Nå ser det ut til at alle fire bloggene er stengt

  Liker

 12. Flott at du deler, Anita! Jeg tenker at selv om de har stengt bloggene sine så er det kanskje lurt å følge litt med de likevel, eller at vi har øynene litt åpne for at de åpner nye blogger og fortsetter på samme vis. Ha en fin helg du også Anita 🙂

  Liker

 13. Vet hvordan det er og det er skuffende og jeg blir nesten lei meg når dette skjer. Hun som stjal en linje fra meg hadde også skrevet faktaopplysninger tvert av boka på akkurat samme måte som jeg har gjort. Det vil si hun har gjort den klassiske kopier og lim inn effekten. Hun har fjernet den ene linja i anmeldelsen, og håper også at hun tar bort faktaopplysninger om boka på den måten som jeg har gjort. I sjanger beskrev jeg en bok som jeg delte i tre forskjellige sjangre og det gjorde hun også i kronologisk rekkefølge.

  Liker

 14. Helt enig. Ser at det er utrolig maneg som har sett innlegget på faceboksiden min.. PÅ profieln ser jeg ikke antall, men mange har engasjert seg med kommentarer, og da generer det også toppvisninger som enda fler ser.. 🙂

  Liker

 15. Ps: Takk for link og jeg har linket dette innlegget i En smakebit på søndag innlegget jeg nettopp har skrevet. Håper det er greit? Vil at flest mulig skal få vite om dette problemet. Glad for at Mari sa i fra om dette, og håper vi får ordnet dette tullet om folk som ikke gidder å skrive selv. Så linket ditt innlegg om dette. Og håper at dette blir tatt på alvor av andre.

  Liker

Kommentarer er stengt.