Bokanmeldelse: Mørke grener av Nikolaj Frobenius

Utgitt: 2013
Utfordring: 100+ bøker på 1 år, Ebook Challenge 2014
Kilde: EbokBib/ Lånt på biblioteket

Nikolaj Frobenius er født i 1965 i Oslo og er en norsk forfatter. Han er utdannet ved filmlinjen på The London Institute og har skrevet flere filmmanus.
Han debuterte i 1986 med dikt og tekstsamlingen Virvl. Etter det har jan skrevet en rekke romaner og sitt internasjonale gjennombrudd fikk han med den historiske romanen Latours katalog.

Til tross for at forfatteren har skrevet en rekke bøker så er dette mitt aller første møte med forfatterskapet. Det er mange som har lest denne og de aller fleste har likt den, men det finnes noen som ikke syntes at den innfridde, sånn er det vel med de fleste bøker, jeg kommer vel i den førstnevnte kategorien denne gangen.

I Mørke grener møter vi forfatteren Jo Uddermann som er gift med Agnete og sammen har de datteren Emma. Jo har nettopp gitt ut en selvbiografisk roman,Krittet,og skal intervjues i Bokprogrammet, egentlig handler boken mest om en skolekamerat, Georg, som hadde et mildt sagt mørkt sinn. Han måtte på institusjon etter at han tente på skolen de gikk på og siden har ingen sett ham. Et par år før boken til Jo ble utgitt traff han på moren til Georg som kunne fortelle at sønnen hennes hadde dødd i Irland hvor han sonet en straff. Noe som skulle vise seg å ikke stemme….

Mens den lille familien er på hytten sin i Stavern ringer Iben,foreleggeren til Jo og gir beskjed om at boken har kommet fra trykkeriet og intervjuet til Bokprogrammet skal gjøres dagen etter. Jo reiser innover til Oslo og lar familien være igjen på hytten.

Det var i begynnelsen av april og sollyset var hissig, påtrengende. Påsken var akkurat over, men vi hadde tenkt å bli et par dager til. Agnete, samboeren min, behøvde ikke å være tilbake i byen før i neste uke, det skulle være en ekstra lang ferie, men allerede nå kjente jeg trangen til å reise inn til byen, sette med ned med romanen, gå gjennom den side for side, sjekke sidetall,typografien,kjenne på papiret, granske omslaget.

Etter intervjuet begynner mystiske ting å skje rundt Jo og familien hans. Først fikk han tilsendt  en konvolutt som inneholdt en avis- artikkel  fra 1990, og den handlet om da skolen ble satt fyr på.Deretter finner de barbiedukker som har fått hodet kuttet av. Senere blir en barndomsvenninne av Jo og Agnete funnet drept i skogen, dette er noe som går meget sterkt innpå Jo og han begynner å slite psykisk.

Da jeg hørte stemmen hennes i telefonen, ble jeg overrumplet, det var som en stemme fra ungdommen trengte seg inn i øret, og jeg fikk den svimlende og litt uhyggelige følelsen av å være hjelpeløst forelsket i en jente jeg visste jeg aldri kunne få.

Denne var skikkelig creepy altså, og veldig vanskelig å legge fra seg, trodde jeg skulle grine de gangene jeg måtte sette nettbrettet på lading. Ufattelig spennende, jeg ante ikke hvor jeg hadde Jo, var han i ferd med å miste grepet helt eller var noen virkelig er ute etter å ta ham, ta hevn for den utleveringen han gjorde i boken? Det er ikke til å stikke under en stol at Jo har hatt sine svin på skogen, og han begynner å angre på ting han har gjort, både i forbindelse med boken og andre ting.
Det er ingen i politiet som tror på ham når han forteller om de mystiske tingene som skjer, og han føler seg naturlig nok ensom og forlatt.

Bokens handling foregår på det meste i nåtid, 2012, men innimellom blir vi tatt tilbake til 1990 når Jo og resten av gjengen er ungdommer. Der får vi vite litt om hvordan Georg fremsto på den tiden og det er skremmende lesing, det gikk kaldt nedover ryggen på meg.En kan bli mørkeredd med mindre.

Det er nesten som jeg angrer på at jeg ikke leste denne før for dette hadde blitt en knakande god kandidat til den forestående bokbloggerprisen. Jeg skal definitivt lese mer av denne forfatteren.
Anbefales sterkt!

10 kommentarer om “Bokanmeldelse: Mørke grener av Nikolaj Frobenius

1. Takk for en god omtale- og anbefaling! Jeg har selvfølgelig sett denne omtalt tidligere også, men denhar ikke fristet. Nå har jeg plutselig kommet på hvorfor! Litt ubevisst styrer jeg nok unna bøker med bilde av ansikter på framsida… Jeg innser at jeg kan ha gått glipp av mye pga denne vegringa! Lover å prøve å få bukt med fobien, og skal sjå om de har denne på biblioteket. Eksponeringsterapi, kan sikkert funke ;o)
    Nyt lørdagen Beathe!!

2. Så kjekt at du likte den. Jeg var sikker på at jeg hadde nominert den, men det hadde jeg ikke 🙂 Enig med deg, den er absolutt verdt det.

3. Likte denne omtalen din utrolig godt, og du skriver detaljert og engasjerende- Motiverte meg veldig til å lese denne boken selv- så tusen takk 😀 Jeg leser sjeldent krim, men denne faller kanskje litt innenfor thriller også- Spennende!

– Siri

4. Jeg syntes du skal ta å gi denne en sjanse Berit, den var skikkelig spennende! Må ikke ha slike vegringer kan du skjønne, da kan du gå glipp av mye godt lesestoff ;o) En herlig lørdag ønskes deg også! Går ut fra at du får med deg siste innspurt i Holmenkollen!

5. Tusen takk for det,Siri! Det glemte jeg å skrive i omtalen, men jeg syntes den kom innunder psykologisk thriller. Håper du gir den en sjanse!

6. Veldig bra! Det hadde den garantert blitt om jeg hadde lest den før! Håper det gikk fint med flyttelasset i dag! En forsatt fin helg,Anita:-)