Bokanmeldelse: Fugl av Lisa Aisato

Nominert til bokbloggerprisen 2013 – samlesing

Forlag: Gyldendal
Tittel: Fugl
Forfatter: Lisa Aisato
Format: Innbundet
Sideantall:
Utgitt: 2013
Utfordring: 100+ bøker på 1 år.
Kilde: Kjøpt

Forfatter

Lisa Aisato N’jie Solberg eller Lisa Aisato som hun blir kalt er født i 1981 og er en norsk illustratør, forfatter og billedkunstner. Hun debuterte som forfatter i 2008 med boken Til min elskede. For noen er hun kanskje mest kjent som tegner bar barnebokserien om trollet Tambar som er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Hun har en egen nettside som du finner her.


Da har jeg endelig fått lest boken mange andre bokbloggere trykket til sitt bryst i fjor, en vakker og vemodig billedbok om en liten jente som føler at hun ikke helt passer inn i den verden hun lever i. Her er det lite tekst og bildene som forteller historien og kan tolkes på flere måter.
Det er skrevet mye fint om denne boken, og det blir i grunnen litt vanskelig å si noen ord om den som ikke allerede er sagt.


Den starter med at den lille jenta som bor sammen med bestefaren sin sitter i et tre og alt hun ønsker seg i denne verden er å kunne fly,hun vil leke med fuglene. De syntes imidlertid at hun er litt vel mye menneske og litt for lite fugl til at de vil ha henne med seg.
Hun må feire bursdagen sin to ganger før hun merker at kroppen endrer seg og hun blir til en fugl som kan fly.

Om høsten når hun flyr sin vei sammen med de andre fuglene sitter bestefaren trist tilbake og savner det lille barnebarnet sitt, men samtidig vet han at de ses igjen til våren.


Utrolig nydelige illustrasjoner og man oppdager nye ting hver eneste gang man blar gjennom den. Det var vanskelig å plukke ut bare et få-talls bilder og egentlig kunne jeg tatt med alle.


For meg blir dette en fortelling om en liten jente som ikke helt finner seg til rette med den hun er og i de omgivelsene hun er i. Ser for meg at hun er eventyrlysten og vil se mer av verden og denne boken forteller at ønsker som fremstår som høyst uoppnåelige kan bli virkelighet om bare ønsker det sterkt nok…..
Boken gir rom for flere tolkninger og det skulle dermed være duket for flere samtaler omkring boken for barnet og den voksne som leser for barnet.
Må bare få rette en tusen takk til dere som leste denne i fjor og som nominerte den, jeg ville aldri ha kjøpt boken om den ikke hadde kommet på listen,rett og slett fordi jeg aldri hadde kommet på å kjøpe en barnebok til meg selv og mine barn er så store (og leser altfor lite) til at den hadde blitt aktuell. Har storkost meg med boken som både er vakker og litt trist, og jeg tror jeg beholder den bittelitt til før jeg gir den videre!
Ja,om jeg klarer det da! Anbefales varmt!

7 kommentarer om “Bokanmeldelse: Fugl av Lisa Aisato

  1. Ja, dette er en vakker bok å bla i.. Jeg hadde osgå lyst til å knipse flere bilder av bildene og legge ut, men tenkte at det ikke blir riktig overfor forfatteren- Greit med en smakebit, så folk får se hvor vakre de er, og at de får lyst å kikke nærmere på den..God helg Beathe.:)

    Liker

Kommentarer er stengt.