Bokanmeldelse: Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt

Forlag: Cappelen Damm
Tittel: Hvis du lyver
Forfatter: Thomas Marco Blatt
Format: Innbundet
Sideantall: 143
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar

Forfatter

Thomas Marco Blatt er  født i 1980 i sør-Korea, og er en norsk litteraturkritiker og tidsskriftsredaktør.  Han er utdannet ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland og forfatterstudiet Litterär Gestaltning ved Göteborgs Universitet. Han debuterte som forfatter i 2006 med diktsamlingen Slik vil jeg måle opp verden som han fikk Tarjei Vesaas`debutantpris for.Hvis du lyver er fortellingen om Klara som er 12 år og forelsket for aller første gang.Alle tror at hun er forelsket i bestevennen sin Matias, men det stemmer ikke helt, hun er nemlig forelsket i den to år eldre nabojenten Sofie. Hun går i mørke klær og hullete jeans, og bryr seg overhodet ikke om hva andre mener.
 Det er tydelig at Klara ser veldig opp til Sofie fordi hun tør å være seg selv.Boken tar opp et viktig tema og vi hadde trengt flere slike bøker som dette, det er ikke enkelt å skulle vokse opp og overgangen fra barn til ungdom er tøff og det er mye som skjer med både kropp og sjel. Hormonene løper løpsk og man blir kanskje forelsket for aller første gang. Det er ikke enkelt i seg selv og hva da når man blir forelsket i en av samme kjønn? Det er ikke alltid dette er akseptert og kan nok føles som en ekstra belastning for noen.


Dette er en lettlest bok som er skrevet med stor skrift og har et veldig enkelt språk( litt for enkelt?),boken er beregnet på barn – og ungdom. Det er forsåvidt en helt grei debutbok om et viktig tema som sagt, men jeg følte hele tiden at det var noe som manglet og jeg kom aldri inn under huden på verken Klara eller Sofie, det var en gang i løpet av boken jeg fikk vondt av Klara og det var etter en episode hun hadde med Matias.
Skulle så gjerne ønske at det ble satt litt mer ord på hvilke tanker og følelser Klara hadde inne i seg.
Det kan godt være at en i aldersgruppen den er beregnet på at  får et større utbytte av denne enn  det jeg fikk.

Andre bloggere som har lest og omtalt boken: Lena ( Les mye) .5 kommentarer om “Bokanmeldelse: Hvis du lyver av Thomas Marco Blatt

 1. Helt enig med deg. Det er en fin og viktig bok, men som du sier skulle jeg ønske vi kunne få høre mer om de tankene og følelsene Klara har inne i seg. Boken er omtrent rensket for dette, noe som forsterker det enke inntrykket. Det er skuffende, for historien har et mye større potensiale – som den dessverre ikke lever opp til. Det er i grunnen forbausende at forfatteren er poet..?

  Liker

 2. Ja, en skulle tro at forfatteren da kunne tegne et mer malende bilde av den situasjonen som Klara var i, fått litt mer dybde på en måte. Jeg var totalt likegyldig til karakterene hele veien med unntak av en episode i boken, og da blir det feil for meg. Det var veldig synd for som du sier så har historien et mye større potensiale.

  Liker

 3. Dette er jo en bok som har fått mye oppmerksomhet i det siste. Synd den er litt platt og bare skraper på overflaten. Høres faktisk veldig skuffende ut. Hadde kanskje tenkt å lese denne, men nå skal jeg vente litt å se det litt ann. Fins jo så mange gode bøker. Likte omtalen din og spesielt de små sitatene du hadde valgt ut fra boken:) Kos deg videre!:)

  Liker

 4. Dette ble vel en liten skuffelse for å si det mildt, noe som var veldig synd for den tar opp et viktig tema. Spent på om den faller i smak hos deg om du skulle bestemme deg for å lese den, men som du sier det er mange gode bøker der ute….

  Liker

Kommentarer er stengt.