Bokanmeldelse: To stemmer av Astri Gill & Ellen Gill Johannessen

Forlag: Publica
Tittel: To stemmer
Forfattere: Ellen Gill Johannessen & Astri Gill
Format: Innbundet
Sideantall: 99
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år
Kilde: Kjøpt

Forfattere

Ellen Gry Gill Johannessen er født i Kristiansand i 1970, oppvokst der og i Arendal.
Hun ga ut sin sin første diktsamling «3898 ord om livet» i 2012. Hun har en egen blogg som heter Skrivegleden om du har lyst til å besøke henne der.

Moren, Astri Gill født i 1936 og død i 2009, oppvokst på Tromøya utenfor Arendal. Hun var hjemmeværende i 20 år, og har jobbet som sekretær i mange år. Hele tiden var hun en aktiv skribent, og denne boken inneholder 25 av hennes dikt.

Tidligere i år leste jeg den første diktsamlingen til Ellen og det var en samling som gikk rett til hjertet på meg. Gleden var derfor stor når jeg fikk vite at hun skulle gi ut en ny samling nå rett før jul. I denne samlingen har hun tatt med en god del av sin mors dikt som hun har skrevet opp gjennom årene. Diktene fant Ellen og søsknene hennes  når de ryddet ut av foreldrenes hus tidligere i år.
I forordet skriver Ellen at diktskrivingen har hun tatt etter moren sin og jeg har lyst til å dele noen linjer med dere nettopp derifra.

Diktene var aldri sentrale i vårt mor-datter forhold, men en liten del av hvem vi var for hverandre. Da Astri døde i 2009, hadde jeg planlagt å lese et av diktene hennes i minnestunden, men det ble for vanskelig. Jeg leste heller et av mine, som hun hadde gitt innspill på i margen. Da jeg leste hennes innvendinger, humret tilhørerne, spesielt fordi hennes kritikk av diktet mitt var at jeg skrev så altfor trist, hun ville jeg skulle beskrive livets lyse sider, for dem var det så mange flere av!

Diktene i denne samlingen er deres betraktninger, følelser og reaksjoner på begivenheter, opplevelser og relasjoner. Noen handler om ting som skjer ute i verden mens andre ligger mye mer nært. De aller fleste diktene er lett å forstå og slik er det ikke alltid med dikt syntes jeg.

Det var noen dikt som traff meg mer enn andre, blant annet diktet som Astri har skrevet som heter » I evighet» som gjorde veldig inntrykk på meg,og må jeg trekke frem diktet «En hyllest til Malala» som er et nydelig dikt Ellen har skrevet. Jeg kunne ha nevnt flere i samme slengen for dette var en fin diktsamling som jeg koste meg veldig med, og det er både rørende og fint at Ellen har tatt med en god del av morens dikt også.

Denne samlingen skal jeg ta frem igjen om ikke så lenge å lese en gang til, i hvert fall noen av diktene, fordi de var så fine og det er en del å kjenne seg igjen i.
Anbefales varmt!

6 kommentarer om “Bokanmeldelse: To stemmer av Astri Gill & Ellen Gill Johannessen

 1. Dikt er absolutt ikke min sterkeste side, men det kan vel læres. Fulgte en julekalender med dikt, og fikk øvet meg litt på å sette ned tempo. Spennende med et sånt mor/datter samarbeid.

  Liker

 2. Artig bokomslag!
  Den eneste diktsamlingen jeg har lest i år og på mange, mange år, er Marengshjerte av Frode Håkonsen. Dikt er ikke min favorittsjanger, men jeg prøver da 🙂 Ha fortsatt god jul og god helg:)

  Liker

 3. jeg har lest 3 diktsamlinger i år og de har gjort inntrykk på meg på ulike måter, dikt er ikke alltid like enkelt men disse var lett å forstå seg på.

  Liker

 4. Har ikke lest så mange dikt opp gjennom jeg heller, men akkurat disse falt i smak hos meg, og flere av diktene gjorde inntrykk. Marengshjerte er fin da 🙂 En forsatt god jul til deg også:-)

  Liker

 5. Hei Beathe, så hyggelig! 😉 Bare en liten kommentar, det var søsknene mine og jeg som fant diktene, jeg har bare ei søster, og to brødre 😉 Ellers så må du ha tusen takk for denne hyggelig bokanmeldelsen, jeg er ydmykt takknemlig og glad for alle dine fine ord.

  Liker

Kommentarer er stengt.