BØKER FOR APRIL

Da har kalenderen tippet April og det er på tide å se nærmere på hvilke bøker som kommer ut denne måneden. Denne listen er ikke en oversikt over alle bøkene som kommer ut fra de ulike forlagene men kun en liste over hvilke av bøkene som kommer ut og som jeg kunne tenkt meg.  Dette er bok-ønskene mine rett og slett og kanskje jeg kan gi deg et tips eller to?


Jeg kommer med en gangDet var kaldt og fullt av snø ute den morgenen telefonen ringte. Men så fort hun hørte stemmen i den andre enden, var ChongYou tilbake i ungdommen igjen. Myong-so hadde vært kjæresten hennes da, på åttitallet, mens Sør-Korea fortsatt var et militærdiktatur. Men for å overvinne verden hadde de holdt sammen, de fire: Tan, Mi-ru, Myong-so og henne. Sammen hadde de vandret i Seouls gater, sammen hadde de snakket, lest og skrevet, sammen hadde de delt drømmer, sår og skuffelser. Hvis en av dem hadde det vanskelig, hadde de alltid sagt: «Jeg kommer med en gang». Nå må ChongYou vende tilbake til historien de en gang delte. Hva hadde skjedd med vennene? Og hvorfor hadde hun og Myong-so blitt fremmede for hverandre?

Jeg leste den forrige boken til forfatteren og likte den veldig godt,dermed havnet denne rett på listen.


Skygge over London1952. Tolv år har gått siden Churchill tapte mot den ettergivende politiske fløy og England overga seg til Nazi-Tyskland etter slaget ved Dunkirk. Mens den lange og tværende krigen mot Russland går sin gang i øst, er det britiske folk underlagt et mørkt og autoritært regime: Presse, radio og TV er gjennomkontrollert, gatene er under konstant overvåking av brutale hjelpestyrker fra politiet, og de britiske jødene er under et konstant press. Rykter går om de forferdeligste ting som skjer i kjelleren til den tyske ambassaden ved senatsbygningen. Men motstanden øker. Winston Churchills motstandsorganisasjon er en vedvarende og økende bekymring for myndighetene. Og på et mentalsykehus i Birmingham sitter en innesperret vitenskapsmann, Frank Muncaster, på en hemmelighet som trolig vil forrykke verdensbalansen for alltid.


Denne synes jeg virket interessant og derfor havnet den på  ønskelisten min.InnlandsheteEkteskapelig balansekunst og intens uhygge i sollyst sommerlandskap

Julie og Petter har leid et sommerhus på Bornholm, der de skal oppholde seg noen dager sammen med datteren Mina på to og et halvt år. Til Julies fortvilelse viser det seg at huset ligger langt fra stranden, hun tåler ikke varme og hadde forestilt seg friske havvinder. Morgenen etter ankomsten treffer de søskenparet som driver nabogården. Deres påtrengende, merkelige vennlighet uroer Julie. Senere på dagen dukker det opp et barnløst dansk ektepar som Petter rundhåndet skjenker vin. Også dem er det noe merkelig ved ? Julie føler at de sier noe annet enn det de mener. Kvelden blir lang, vinflasker sprettes og hemmeligheter åpenbares. Morgenen etter er Mina sporløst forsvunnet. Ikke er hun i den inngjerdede hagen, ikke på nabogården med de søte andungene. Marerittet begynner.Jeg leste og likte veldig godt den forrige boken forfatteren gav ut,I skyggen av store trær,og derfor er jeg veldig spent på denne. Forfatteren har gitt ut en serie i tillegg, som heter «Sofia på Måkøya»


Karitas -kaos på lerret
Karitas vokste opp i en stor, farløs søskenflokk på Island på begynnelsen av 1900-tallet. Hun giftet seg, men mannen plasserte henne og barna på en gård i ødemarken – mens han selv var på havet og fisket. Selv om Sigmar var drømmen om en mann, målbar han ikke drømmen om et kvinneliv ?
I Karitas. Kaos på lerret er Karitas Jónsdóttir blitt 39 år. Endelig har hun tiden og modenheten til å virkeliggjøre sine kunstneriske ambisjoner. Fra den lille byen Eyrarbakki på Islands sydkyst følger vi Karitas’ livsreise fra 1945 til 1999 – til Paris, New York, Roma og tilbake til Island. Det er en historie om frigjøring og kjærlighet og konflikten mellom familielengsel og utferdstrang.


Har den forrige boken til forfatteren men har ikke fått lest den ennå, likevel så fører jeg opp fortsettelsen på ønskelisten.
Bak den vakre fasaden
En av fjorårets store dokumentarsuksesser internasjonalt – en rystende fortelling fra Mumbais dypeste slum Annawadi-slummen ligger i skyggen av luksushotellene ved Mumbais flyplass. Det er et sted med bunnløs fattigdom og hjerteskjærende skjebner, men Indias sterke økonomiske vekst tenner håp hos flere av innbyggerne. Vi møter Abdul som vil bli rik på å sortere søppel, Asha som setter alt sitt håp til at datteren skal bli den første i slummen med høyere utdannelse, den unge skrapmetalltyven Kalu og mange andre som streber for å kjempe seg opp fra bunnen.  Men fremskrittshåp og tilbakeslag går hånd i hånd i denne fortellinger. Religion, kastesystem, sex og maktkamp utgjør brutale krefter som enkeltmenneskets håp kolliderer med. Motet og fantasien kjenner imidlertid ingen grenser for Abdul, Asha og de andre. Kathrine Boo skildrer med dyp innsikt og skarp humor hva som binder menneskene sammen bak Indias nyrike luksus. 

Får mer og mer sansen for å lese bøker fra andre kulturer og denne boken står høyt oppe på listen min.
La meg ikke måtte velgeBoston 1903: Erica, en begavet operasangerinne, og hennes ektemann Peter har forsøkt å få barn i flere år. De oppsøker doktor Ravell, en ung fertilitetslege. Doktor Ravell blir fullstendig oppslukt i Erica og gjør alt som står i hans makt for å hjelpe dette paret selv om det innebærer at han må ty til uortodokse metoder. Erica blir usikker på om det er dette hun vil. Hun drar mellom tanken på å bli mor og det å følge karrieren. 

Denne høres interessant og spennende ut og dermed havnet den på listen.

Barnehjembestyrerens sønnEn eventyrlig roman og et rystende portrett av Nord-Korea. Befolkningen holdes i et jerngrep, men det også finnes øyeblikk av skjønnhet og kjærlighet. Pak Jun Do pines av savnet etter moren sin ? en anerkjent sangerinne som er blitt hentet til Pyongyang og en fraværende, men innflytelsesrik far som driver en arbeidsleir for foreldreløse. Jun Do får viktige arbeidsoppgaver av faren, og snart oppdager det despotiske regimet den unge guttens lojalitet og velutviklede instinkter. Selv ser Jun Do på seg selv som en ydmyk tjener i statens tjeneste, han stiger raskt i gradene, men er snart fanget uten returbillett. For å holde seg selv i live må han manøvrere klokt i henhold til forvirrende føringer og ureglementerte bestillinger fra korrupte arbeidsgivere. Presset til det ytterste av hva et menneske kan tåle, tar han opp kampen mot selveste Kim Jong II i et forsøk på å redde kvinnen han elsker, Sun Moon, en legendarisk skuespiller «så uskyldsren at hun ikke vet hvordan utmagrede mennesker ser ut». Delvis thriller, delvis kjærlighetsdrama, delvis en historie om tapt uskyld; Barnehjemsbestyrerens sønn et fascinerende og rystende portrett av en verden få kjenner fra innsiden.


Her er enda en bok med handling fra nord-korea, et tema som både fascinerer og skremmer.


Kleopatra – et liv


Den internasjonale storsuksessen om en av historiens mest sagnomsuste kvinner Kleopatra er antikkens mest berømte og beryktede kvinne. Hun var farao i Egypt en generasjon før Kristus, og den siste greske herskeren av landet. Kleopatras palass glinset av gull og onyks, og sydet av politiske og seksuelle intriger. Kleopatra var gift to ganger, begge gangene med en av sine brødre. Den første startet hun en brutal borgerkrig mot, den andre forgiftet hun. Incest og mord var familiespesialiteter. Hun gikk til sengs med bare to menn. De var imidlertid samtidens mektigste romere: Julius Cæsar og hans protesjé Markus Antonius. Begge var gift fra før.Mytene om Kleoptra er mange, og hun har blitt fortolket av et utall kunstnere og skuespillere. Stacy Schiff foretar i denne kritikerroste biografien en mesterlig tilbakevending til de klassiske kildene, og presenterer et verk som er både rikt på detaljer og episk i sin spennvidde. «… Schiffs bilde av Kleopatra skinner klart gjennom historiens mørke og står plutselig frem for oss i et nytt og strålende skarpt fokus.» Daily Mail «En stor dronning tegnet i blendende farger … nytt liv blir pustet inn i et autentisk ikon.» Sunday Times 


Dette blir en må-ha bok, om ikke det blir denne måneden så med tid og stunder.

Vareopptelling
Nina Faber har aldri vært helt i takt med sin samtid. På 1970-tallet, mens kollegaene skrev riktig og viktig, skrev hun de rareste ting. Nå har hun har vært ute av syne i årevis, herjet av motgang, det har gått rykter om et lengre opphold i Istanbul, muligens til og med en kjæreste. Nå skal hun utgi sin nye diktsamling, Bosporos. Hun er nervøs, sint og det er hennes siste dag på jorden.

Da jeg så intervju med forfatteren om denne boken, fant jeg ut at dette var en bok vel verd å få med seg.

Fruen fra Toscana
Når Lilly en morgen finner et bilde av sin mann Daniel sammen med en italiensk kvinne og to barn, raser hennes verden sammen. Hun forstår at mannen lever et dobbeltliv. Lilly bestemmer seg for å reise til Italia og oppspore Daniels «andre» familie. Romanen lar oss lukte og smake på den italienske kulturen, og tar oss med på en reise til den okergule sydende og sanselige toscanske lansdsbygda. En feelgoodroman om livsløgner og mat, og om livets luner og om evnen til å tilgi.


Det blir aldri feil med litt feelgoodromaner, denne blir fin å lese til sommeren.

Det vi kan stå for

Ikke mange hadde hørt om Geir Lippestad før han 23. juli 2011 påtok seg å være forsvarer for norgeshistoriens verste massemorder. Innledningsvis ble den ukjente advokaten møtt med mistenksomhet – ja, hat og raseri. Hva slags menneske var det som tilsynelatende uten betenkeligheter kunne si ja til et slikt oppdrag? Selv advokatkolleger rynket brynene. Hvilken kompetanse hadde han nå egentlig?

I denne boken reflekterer Geir Lippestad over verdiene som har styrt forsvarergjerningen og hans øvrige livsvalg. I bunnen ligger en urokkelig tro på menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet. Disse prinsippene er ufravikelige; rettsstaten må omfatte alle, uten unntak – selv de som vil den til livs.

Lippestad forteller åpent om hvordan hans menneskesyn ble formet allerede i barndommen, og senere gjennom omsorgen for en barnerik og mangfoldig familie, hvorav ett barn er sterkt funksjonshemmet. Det leder ham til refleksjoner omkring grunnleggende spørsmål som det norske samfunnet ennå ikke har diskutert på ordentlig, for eksempel verdier som mangfold og toleranse.

Før og under 22. juli-rettssaken ble både det norske samfunnet og sakens aktører stilt på store etiske og moralske prøver. For Lippestad og forsvarerteamet hans var forholdet til klienten ekstra utfordrende, til tider uforutsigbart. Samtidig måtte de håndtere et enormt mediepress fra inn- og utland. Lippestad valgte å møte både journalister og andre interesserte med det han kaller verdibasert kommunikasjon. Det var et grep som falt helt naturlig, og som han drøfter utførlig i boken. Et mål på hvor vellykket det var, kan være at Geir Lippestad ved siste årsskifte ble stemt fram som «Årets navn» i flere av våre riksaviser.


Jeg fikk tidlig sansen for Geir Lippestad, for jeg synes han fremstår som en meget sympatisk og fair mann.
Dette er en bok jeg er meget spent på og det er nok en bok jeg kommer til å skaffe meg.


HA EN FIN SISTE DAG I PÅSKEN ALLE SAMMEN!


8 kommentarer om “BØKER FOR APRIL

 1. Åh, så mange flotte boktips!! «Innlandshete» er en bok jeg garantert skal lese, er stor fan av forfatteren. Så gøy at du har lagt inn link hos meg i dag, ha en super andre påskedag! Klemklem 🙂

  Liker

 2. Her var det mange flotte bøker, og den fra Sør_korea skal jeg garantert lese! Den første boka hennes leste jeg etter anbefaling fra deg 🙂
  Du har en god måned foran deg, skjønner jeg!
  Klem fra Pia

  Liker

 3. Her kan en bli helt bergtatt av flotte bøker på vent! Skal notere meg flere av dem. Bøker fra Sør-Korea er spennende, har lest første boka av Kyung Sook Shin. Jeg mener forøvrig at Nord Korea må være et av der aller verste land å bo i, så jeg blir nysgjerrig på hva som kommer derifra, så den boka må jeg lese. Ha en flott aprilmåned!

  Liker

Kommentarer er stengt.