Bokanmeldelse :Tsarens helgen av Debra Dean

Forlag: Pantagruel
Orginal tittel: The Mirrored world
Norsk tittel: Tsarens helgen
Forfatter: Debra Dean
Norsk oversetter: Elisabeth W.Middelthon
Format: Ebok
Sideantall: 246
Utgitt: Boken blir utgitt i mai 2013
Utfordring:100 bøker på 1 år,Ebook challenge 2013
Kilde: Leseeksemplar

Forfatteren

Debra Dean er født og oppvokst i Seattle. Hun er uteksaminert i engelsk og drama fra Whitman College. Hun har jobbet i et teater i New York i en årrekke. Hun har også studert kunsthistorie ved universitetet i Oregon. Hun debuterte med boken Madonnaene i Leningrad i 2012.

VELSKREVET, VAKKERT OG STEMNINGSFULLT

Vel så mye som dette er en historie om den vakre Xenia som ga vekk alt hun eide da hennes store kjærlighet døde så er dette en historie om Xenia`s kjære kusine Dasja og det er hun som forteller denne historien.Som gammel dame ser hun tilbake på livet sitt som Xenia var en stor del av selv om hun med tid og stunder ikke var tilstedeværende Historien starter rett før Katarina den store sin tid og de tilhørte  kongelige kretser og etter at huset til Xenia og familien hennes brant ned så bodde de hos Dasja og familien hennes. På denne tiden, på 1700-tallet var det vanlig å gifte bort døtrene sine ganske så tidlig og de hadde ofte ikke noe de skulle ha sagt om det foreldrene hadde bestemt seg for. Det ble intet unntak for  Xenia, søsteren Nadja og kusinen deres Dasja, eller Dasjenka som hun egentlig heter. Xenia drømte om et lykkelig liv med kjærlighet og mange barn.

I hele hovedstaden konkurrerte adelen om å sikre seg de siste gode flaskene med vin og tjenestene til de beste musikerne og kokkene, og for å sikre seg alt dette økte den vanlige prisen for bestikkelser og smiger. 

Denne ekstravagante holdningen inntok også vårt hjem. Nadja var blitt sytten år og skulle introduseres i selskapslivet den sesongen, og i anledning denne begivenheten hadde tante Galja kjøpt pandoraer; små dukker importert fra Paris og kledd à la mode, for at en syerske kunne kopiere motene.

Xenia ble vel den mest heldige av dem for hun elsket nemlig han hun giftet seg med, Andrej Feodorovitsj Petrov som jobbet som sanger ved det Ukrainske kirkekoret og senere fikk han jobb ved hoffets kor, en jobb han fikk av Storhertuginnen Elisabeth. Xenia og Andrejs kjærlighet var full av lidenskap og hun fikk alt hun ville ha av Andrej, men det ble en ting hun ble besatt av og det var tanken på å få et barn og dette ble noe de måtte kjempe hardt for å få.Til slutt fikk de en liten datter og lykken skulle være fullkommen, men skjebnen ville det annerledes og på kort tid skjer det tragiske ting som får Xenia til å endre seg totalt over natten. Hun vendte seg bort fra det materielle livet og  gir bort alt sitt jordiske gods og forsvinner sporløst. Men før hun forsvant prøvde moren og søsteren å få henne erklært gal,men dette fikk de ikke gjennom. Etter mange år finner man henne igjen, ikledd  mannens klær vandrer hun gatelangs i St. Petersburg`s slumstrøk og svarer kun når noen kaller henne ved mannens navn.

En gang glemte han å komplimentere henne for en ny bluse og skjørt, og omsider fikk hun ut av ham at han ikke likte henne så godt i duse farger. Det var en vakker kjole,moirè i en farge som tørket lavendel, men det spilte ingen rolle. Hun ga den med en eneste gang til meg og fikk sydd en helt maken, men i en strålende gulfarge.

 Utrolig hvordan forfatteren mikser faktiske personer og historiske hendelser med fiksjon og gjør dette til en unik historie om den vakre Xenia,som før var en eksentrisk drømmer før hun ble omformet til st. Xenia,en russisk-ortodoks helgen som gjorde det til sin livsoppgave å tjene andre folk som trengte henne. Det ble sagt at hun hadde evner til å se inn i fremtiden eller var hun bare helt gal,gal av sorg? Eller var hun virkelig  utvalgt av gud,et såkalt «Holy fool»? Den delen av boken som beskriver Xenia som vandrer rundt i gatene er både fascinerende og hjerteskjærende på samme tid. Hun klarer å finne en slags lykke og fred som selv Dasja til tider misunner henne.

Jeg glemte hemme ikke, men den stikkende smerten etter tapet ble mildere og var som et betent ledd eller en svak rygg. Du venner deg til verkingen, og den blir en del av deg.

Når jeg fikk forespørsel om å få tilsendt en  pdf-fil med den nyeste boken til Debra Dean ble jeg skikkelig glad og gledet meg som et barn på julaften, for den forrige boken hennes falt skikkelig i smak hos meg når jeg leste den i fjor. Og en historie  fra en tid hvor de rike kvinnene gikk i kjoler som så ut som en drøm og med den russiske historien som bakteppe så kunne jeg ikke takke nei. Vi følger Xenia,Nadja og Dasja fra de er ganske små til de er godt voksen, gjennom glede og sorg. Forholdet mellom Xenia og Dasja er til å ta og føle på, de har et utrolig godt samhold og er nesten som søsken å regne. Selv etter at Xenia ble til St.Xenia etter de tragiske hendelsene så merker vi godt den omsorgen og kjærligheten Dasja har til kusinen sin gjennom mange, mange år.
 Likevel så kommer jeg ikke skikkelig inn under huden på Dasja, ikke på samme måte som med Xenia, uten at jeg kan sette fingeren på hva som mangler.Vi følger jo henne nesten like tett og om hennes skjebne ikke ble like brutal som Xenias så ble det ikke noe perfekt liv i så måte heller.Men egentlig gjør det ingenting for selve historien for dette handler jo mest om Xenia og hennes skjebne fra å være et menneske til å bli en helgen som hjelper de som trenger det mest.

Så var det coveret på denne boken, jeg kommer ikke utenom det, har dere sett noe så nydelig? Det må være desidert det nydeligste coveret jeg har sett noen gang. Bare det flotte coveret alene hadde gjort at jeg glatt hadde kjøpt boken og når jeg vet at innsiden av permene er minst like vakkert så sier det seg selv at denne boken må jeg kjøpe selv om jeg har lest den.Forfatteren viser gode kunnskaper om russisk kultur og historie sammen med flotte skildringer og beskrivelser av  såvel kjoler som hest & vogner så det er som du stiger inn i et skikkelig flott eventyr du aldri vil skal ta slutt. For å være bittelitt pirkete så har jeg en ting å utsette på denne boken og det er at den er i korteste laget, jeg ville hatt litt mer.

 Forfatteren fikk ideen til denne boken når hun jobbet med den forrige boken,Madonnaene i Leningrad, jeg håper ikke at hun stopper der for jeg vil ha mer av den verdenen jeg vet at Debra Dean kan skape.

En meget sterk
Se forfatteren snakke om boken her.

6 kommentarer om “Bokanmeldelse :Tsarens helgen av Debra Dean

  1. Kjempefin bokomtale. Fikk veldig lyst å lese mer om jentene. Bør en lese Madonnaene først, eller henger de ikke sammen?

    Liker

Kommentarer er stengt.