Smakebit på Søndag # 52: År i rødt støv

Vi har nesten kommet halvveis ut i januar allerede og siden jeg skal lese en novellesamling pr måned i år, så fant jeg ut at det var på høy tid å begynne på den første. Så smakebiten i dag kommer fra novellesamlingen År i rødt støv av Xiaolong Qiu, forfatteren som har skrevet blant annet  Mandarinkjolen og En rød heltinnes død. Jeg har ikke lest noen av dem enda.
En smakebit på Søndag er en ukentlig event fra Mari og bloggen Flukten fra virkeligheten og går ut på å dele en linje eller fler fra boken du holder på å lese i.

Omtale fra  Forlaget
Menneskene i Rødt Støv er overbevist om at gaten deres er den beste i hele Shanghai. Når det blir kveld og lyktene tennes samles beboerne utenfor husene for å fortelle hverandre historier. Det gjør de kveld etter kveld, år etter år. Gjennom de små historiene de forteller blåser hele tiden den store historien, den som kaster om på alt, forandrer menneskenes liv, den som sprer et fint rødt støv som legger seg over alle ting. År i Rødt Støv er et levende og fengslende litterært panorama over det moderne Kinas historie, fortalt gjennom livet til menneskene i en liten gate i Shanghai fra 1948 til i dag.

Siden jeg begynner på denne nå i dag så kommer smakebiten fra de aller første linjene i boken:

Ja,vel,jeg, som håper å bli din husvert- eller for å være nøyaktig,din andre husvert, nifangdong – har bodd i denne gaten i tjue år nå ved slutten av 1949. For en ny student som ennå ikke er fortrolig med Shanghai, og om leter etter et sted som er typisk for byen, et behagelig sted,et ordentlig sted og som samtidig er rimelig,er Rødt støv det beste valget. For å oppleve det ekte Shanghai -livet, mener jeg.
Rødt støv-gaten -for et fantastisk navn! Ifølge en feng shui-mester ligger det mye dyp visdom i valget av et navn.

HA EN FORTSATT FIN SØNDAG!

31 kommentarer om “Smakebit på Søndag # 52: År i rødt støv

 1. Er spent på hva du synes om novellesamlingen. Er det en rød tråd gjennom historiene, eller står de helt alene? Har ikke «teken» på å lese noveller, men jeg burde kanskje prøve meg 🙂

  Liker

 2. En fantastisk tittel! Du har alltid så fine smakebiter, Beathe. Kina er langt unna, og jeg merker jeg sliter litt med å forholde meg til asiatisk litteratur. Blir ikke helt bestevenn med språket, om du forstår.

  Liker

 3. Har ikke lest så veldig mange noveller jeg heller men har tenkt å gjøre noe med det i år. Jeg vil kanskje tro at det går en rød tråd gjennom historiene i akkurat denne samlingen.

  Liker

 4. Tusen takk for det,Geir:-) Har vel bare lest en bok tidligere fra den verdensdelen og det var «Ta vare på mamma » som jeg likte veldig godt.Så jeg er rimelig spent på om denne er noe for meg.

  Liker

 5. Jeg var ikke klar over at Xiaolong Qiu har gitt ut en novellesamling, så det tipset ble jeg veldig glad for! Mandarinkjolen og To byer ligger på nattbordet mitt. Jeg har lest En rød heltinnes død og likte den veldig godt. Spesielt fordi en får vite så mye om Kina. Ting en kineser bare kan skrive når han bor i USA og som ikke ville ha vært mulig hadde han bodd i Kina.
  Ha en fin søndag!

  Liker

 6. Det har blitt fint lite novellesamlingar på meg, men eg har lese nokre i det siste på grunn av skulen. Men desse har eg aldri høyrt om. Takk for tipset 🙂

  Liker

 7. Vet ikke hvorfor ikke jeg leser flere noveller. Eneste jeg husker i farten er Bjørg Viks noveller som jeg har lest; lånt på biblioteket. Og de likte jeg veldig godt.Takk for smakebiten.

  Liker

 8. Takk for smakebiten! Jeg synes du har satt deg et flott lesemål: En novellesamling i måneden! Jeg leser alt for sjelden noveller, men hadde en flott leseopplevelse med Ferdinand von Schiracks historier i 2012. Kos deg med boka!

  Liker

Kommentarer er stengt.