Bokanmeldelse – Der jorden reiser seg av Anuradha Roy

Orginal tittel:The folded Earth
Norsk tittel:Der jorden reiser seg
Forfatter:Anuradha Roy
Oversatt til norsk av: Heidi Grinde
Sideantall:390
Utgitt: 2011
Utfordring: 100 bøker på 1 år
Kilde:Anmeldereksemplar

    Kort om forfatteren

Anurahda Roy er født i 1967 og debuterte med boken Et landskap av umulige lengsler i 2009.
Hun er journalist, redaktør i tillegg til å være forfatter. Hun driver et forlag i New Dehli sammen med sin mann.

Om boken

For å legge en stor sorg bak seg flytter Maya til en liten landsby,Ranikhet, ved foten av Himalaya. På dagtid underviser hun ved en klosterskole, og om kvelden hjelper Maya den sjarmerende og beleste Diwan Sahib med en biografi han skriver på. Maya knytter tette bånd til den unge nabojenta Charu. Litt etter litt får Maya en ny tilværelse på fote, og livet gir igjen mening. Da hun møter fjellføreren Veer, oppstår det sterke følelser.

Min mening om boken

Boken begynner med at Maya har bodd flere år i Ranikhet allerede og har etablert et godt forhold til nabojenten Charu, før det kommer et tilbakeblikk hvor at vi skal få et innblikk i hvorfor hun valgte å bosette seg i en landsby ved foten av Himalaya. Når hun noen år tidligere hadde valgt å gifte seg med Michael som tilhørte en annen religion og kaste enn henne så ble hun forvist hjemmefra av faren. Faren var en rik fabrikkeier og hadde en drøm om at Maya en gang skulle drive fabrikken videre.
Selv om hun var forvist av faren møtte hun moren innimellom, noe faren aldri kunne få vite.
Etter kun seks års ekteskap omkommer Michael i en klatreulykke og i sin sorg over tapet av mannen bestemmer Maya seg for å starte et nytt liv i Ranikhet og hun får jobb på en kristen skole.
Man blir kjent med noen av de andre innbyggerne i landsbyen, blant annet Ama som er bestemoren til Charu og som leier et hus på samme tunet som Maya,en dame som ikke er kjent for å holde munnen lukket for lenge ad gangen, en driftig dame som jeg fikk litt sansen for og her er hun i en samtale med maya:

«Hvorfor fortsetter du å betale skolepenger når du ikke får Charu til å gå på skolen?» spurte jeg henne en ettermiddag. » Hvorfor sender du henne ikke til den offentlige skolen? Den er gratis.»
«Jeg kan legge gress foran kua,» sa hun. «Kan jeg tvinge den til å spise?Men det er likevel kua mi,så jeg er nødt til å gi den mat, ikke sant?»

«Charu er ikke akkurat noen ku,» sa jeg. «Hun er barnebarnet ditt. Og jeg er ikke fòr.»

I tillegg til å være lærerinne så hjelper Maya  til på syltetøysfabrikken og på vei hjem går hun  hver eneste dag innom  huseieren Diwan Sahib, en eldre  herremann, de drikker te og leser avisene sammen og så hjelper hun han med å renskive en biografi han holder på å skrive. Diwan var glad i å fortelle historier og Maya hørte gjerne på. En dag dukker det en ukjent slektning av Diwan opp, en hun skulle legge godt merke til fra første stund, en kar ved navn Veer. De innleder snart et forhold,et forholde de må holde hemmelig for å unngå folkesnakk, hun var tross alt enke. Han var fjellklatrer i likhet med Michael og ofte forsvant han for uker ad gangen.

Idyllen som er i den lille landsbyen  blir truet når den maktsyke byråkraten Mr. Chauhan starter en lokal valgkamp og skolen Maya jobber på går en usikker framtid i møte, dette samtidig med at en sterk hindunasjonalistisk bevegelse blomstrer opp og etter enda en sorg så må Maya konfrontere vonde og bitre sannheter om de som står henne nær…

Denne boken er ikke en  pageturner i den forstand og det tok meg lang tid å komme inn i boken men når jeg først gjorde det var jeg solgt. Det er en herlig og rolig bok om livet på landsbygda i India. Vi får et veldig godt innblikk i hvordan livene deres er, deres kjærlighet,stolhet,ensomhet og savn. Jeg får lyst til å reise til Ranikhet og smake på samosas, som er frityrstekte butterdeigtrekanter  fylt med krydrete grønnsaker!
 Forfatteren har en litt egen fortellerstil hvor hun hopper litt att og fram i tid innimellom men det går fint når en blir vant med det.

 Ikke bare var innholdet i boken vakker, den var vakker på utsiden også,under omslaget skjuler dette seg. Kartet så jeg på flere ganger underveis  mens jeg leste.

Runikhet

Terningkast

12 kommentarer om “Bokanmeldelse – Der jorden reiser seg av Anuradha Roy

 1. Det var helt tilfeldig at jeg tok vekk omslaget,det er ikke noe jeg pleier å gjøre heller,men der hvor det rosa mønsteret er «går permen litt innover»( jeg er dårlig på forklaringer..hihi ) det gjorde meg veldig nysgjerrig ser du! Syntes vi skal treffes en dag på en kopp te og noen Samosas, skal vi si på en Cafè i Ranikhet?
  En fin dag til deg også:-)
  Klem

  Liker

 2. Takk for kjempefin omtale:) Skjønner jeg må lese den også snart, så jeg også får lyst på samosas:) Høres ut som en vakker bok:) Likte kartet og innsiden veldig godt, litt av en overraskelse, hehe:)Tenker aldri på å ta vekk omslaget for å se, skjønner jeg må begynne med det:) Ha en flott dag Beathe!:)

  Liker

 3. En flott omtale av noe som hørtes ut som en fin bok! Jeg setter den på min TBR liste. Og kartet var nydelig!
  Takk for tips 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.