Bokanmeldelse – En gang skal vi fortelle hverandre alt av Daniella Krien

Forlag: Tiden
Orginal tittel:Einmal werden wir uns alles erzählen
Norsk tittel:En gang skal vi fortelle hverandre alt
Forfatter: Daniella Krien
Oversatt til Norsk av: Johann Cripp
Utgitt:2012
Sideantall: 201
Utfordring: 100 bøker på 1 år
Sjanger:Kjærlighetsroman
Kilde: Anmeldereksemplar fra forlaget

Litt om boken

I denne kjærlighetsromanen møter vi 16 årige Maria som bor på Brendel-gården sammen med kjæresten Johannes og foreldrene hans, Siegfried og Marianne,lillebroren Lukas samt bestemoren Frieda og en gammel slektning ved navn Alfred. Maria velger å bo der i stedet for hjemme hos moren og besteforeldrene, mye fordi det var litt nærmere skolen hun og Johannes gikk på.
Maria er langt over gjennomsnittet glad i å lese bøker og hun har alltid en bok i hånden.
På andre siden av den store engen ligger det en annen gård og der bor 40 år gamle Henner, alene.
Til tross for at hun er kjæreste med Johannes så vekker Henner følelser i henne som hun ikke ante hun hadde og han viser henne hvordan rå kjærlighet og lidenskap kan være på en måte som Johannes aldri har klart.
Selv om dette er først og fremst en kjærlighetsroman så får vi vite litt om hvordan ting var i det gamle DDR før det ble oppløst i Oktober 1990.

Jeg stirrer på menneskene. Det er så annerledes her, så selvbevisst,så seiersvisst, så helt ubeskrivelig. Jeg har drukket opp kaffen, bestiller straks en til, samt et glass vin. I hendene holder jeg en liten notisbok. Jeg hadde besluttet meg for å skrive ned alt jeg så og ennå ikke var kjent med, det jeg hadde lengtet etter så mange ganger. Og nå innser jeg at jeg ikke er kjent med noe av dette, jeg ville måtte skrive ned alt, fra butikkenes lukter via de rene gatene, de lyse husfasadene og jentenes klesstil og den deilige kaffen, til kvinnenes skjønnhet, de barberte leggene og armhulene, den bleke, myke huden deres, og mennenes flørtende blikk, den turkisfargede elven Isar,lettheten. Og alle fargene! Jeg skriver ingenting og plutselig føler jeg meg melankolsk. Jeg vil at Johannes skal komme og hente meg, få meg hjem. Side 32
Min mening om boken

Før jeg begynte å lese denne boken så hadde jeg ingen forventinger for jeg hadde verken hørt om boken eller forfatteren  før. Det tok  meg en god stund å komme «inn i boken» og til å begynne med hadde jeg vanskeligheter med å forstå jeg-personen i boken, Maria,og hvorfor hun tok de valgene 
hun gjorde underveis.Maria leser mange bøker og det blir flere ganger sitert fra  Fjordor Dostojevskij sin bok «Brødrene karamasov»i denne romanen og jeg merker jeg ble veldig nysgjerrig på den.
Selv om dette er en helt grei bok, en lidenskapelig fortelling om kjærlighet mellom en 40 år gammel mann og en ung kvinne som i løpet av boken fyller 17 år, så blir jeg dessverre aldri helt «dus» med hovedpersonen ,Maria, og boken føles til tider litt kjedelig selv om det ble en spennende og noe uventet slutt. Av en eller annen grunn så hadde jeg lyst til å like denne boken, men dessverre «traff» den ikke meg denne gangen. Terningkast 3

6 kommentarer om “Bokanmeldelse – En gang skal vi fortelle hverandre alt av Daniella Krien

 1. Denne boken ble jeg nysgjerrig på, selv om den ikke traff deg midt i blinken. Jeg har alltid vært fascinert av skjebnene som oppsto da Tyskland var delt i to, og kunne godt tenke meg å lese denne boken 🙂 Lørdagsklem fra Anette 🙂

  Liker

 2. Da gleder jeg meg til å se hva du syntes om denne,historien i boken er jo bra, men jeg fikk liksom aldri «kontakt» med Maria og da ble det feil for meg. For all del, boken er leseverdig, så det blir kjekt å se hva andre syntes om den.
  Ha en fin Lørdagskveld Anette:-)
  klemmer

  Liker

 3. Hehe, jeg fikk også veldig lyst til å lese denne boken, Beathe, selv om du ikke likte den særlig godt. Nysgjerrigheten lenge leve ;))
  Be happy!
  PIa xx

  Liker

 4. Det syntes jeg er bra for det kan godt være at denne boken fortjener bedre ros enn det jeg klarte og gi den, så da venter jeg i spenning på neste omtale av boken.

  klem Beathe

  Liker

 5. Hmm…hadde trodd denne skulle være bedre. Hørtes jo så spennende ut:) Synd den ikke nådde helt opp til toppen. Blir spennede å se hva de andre mener om den. Jeg setter ikke den opp på leselista mi enda:) Ha en flott søndag:)

  Liker

 6. Historien har jo egentlig alle ingredienser som en god historie skal ha,så jeg ble jo skuffet over at jeg selv ikke likte den bedre, men når jeg ikke fikk «tak på» hovedpersonen i boken så ble det bare feil-for meg. Gleder meg til å lese hva andre syntes.

  Liker

Det er stengt for kommentarer.