Bokanmeldelse – Si at du lyver av Silvia Henriksdòttir

Forlag:Vigmostad & Bjørke
Tittel: Si at du lyver
Forfatter:Silvia Henriksdòttir
Sideantall: 313
Utgitt:2012
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde:Anmeldereksemplar fra forlaget

Fra bokomslaget

 Silvia vokser opp med foreldre og en storebror på Færøyene. På de grønne øyene ligger husradene som perlekjeder langs fjorden, og avstandene mellom stedene er store. Alene og sammen er de fire på reise, men står samtidig fast – i seg selv og med hverandre.

Som medlemmer av en Nardus-menighet er deres liv preget av en streng og bokstavtro religiøsitet. Jentene må gå i skjørt og ha langt hår, for ikke å vekke lyst hos mennene. For Silvia betyr det en oppvekst full av paradokser. For farens lyst blir etter hvert påtrengende, og moren lever ikke bare ut sin religiøsitet. På Nardus’ sommerleir i Norge kommer i tillegg en mørk statistikk for dagen. Gradvis, og til tross for en mor som motarbeider henne, avdekker Silvia en annen historie under menighetslivet og familieforholdene, blant annet om sin egentlige far.
 Si at du lyver er en sterk, personlig fortelling om å vokse opp i de voksnes hule hender. Med humor og nærvær fortelles en historie om barn som mangler språk for de voksnes handlinger, og om en ung kvinne som slåss for å få lov til å være den hun egentlig er.

Dette er hennes historie, slik hun har opplevd den selv og fått den fortalt.
 
Om boken

 Boken «Si at du lyver» begynner med at Silvia,bokens hovedperson og forteller holder på å drukne som liten jente under en fisketur sammen med flere familiemedlemmer, men blir reddet opp av onkelen sin. Silvia og broren hennes Jògvan bodde sammen  med moren og faren på Færøyene og de var  sterkt religiøse og var medlem av en religiøs sekt ved navn Nardus . En får et godt innblikk i hvordan det er å vokse opp i et meget strengt religiøst miljø. En gang knuste moren deres tv deres med en øks for hun fikk det for seg at barna ikke skulle sitte å stirre på det som en avgud. Jentene fikk forbud mot å gå i bukser etter en viss alder, de måtte gå med skjørt og ha langt hår for ikke vekke begjær hos menn.

 Av en klassevenninne får hun vite at Sæbjørn som er faren hennes, slettens ikke er faren hennes og at han som er faren hennes kommer fra Norge og er flink til å male. Når hun spør moren om dette blir moren bare fjern, ser ut av vinduet og vrir om kluten hun har i hendene.
 Hun blir utsatt for overgrep av han som likevel ikke var faren hennes og når hun prøver å konfontrere moren med dette så vil ikke moren høre snakk om noe slikt.
I boken blir det skildret en god del om hvordan slike religiøse møter foregår og endel sommerleirer ved Oggetun i Norge blir det også fortalt om.
Når Silvia blir eldre og voksen starter jakten på  røttene for hun er fast bestemt på at hun vil vite hvem hun er, hvem faren hennes var og hvor hun kommer fra.

Min mening om boken

Dette var en meget personlig og sterk bok som jeg hadde store problemer med å legge fra meg når jeg hadde kommet skikkelig inn i den. En bok som først fortelles gjennom et barns ståsted og mye måtte leses mellom linjene for det var mye Silvia som liten ikke forstod men som ble klarere etterhvert som hun vokste opp. Underveis mens jeg har lest boken har jeg vemmes,trekt på smilebåndet,blitt sinna,frustrert og oppgitt. Hun fortalte om sine opplevelser og overgrep til voksne men ble  ikke trodd, enda det kom frem at de voksne visste hvordan han var, men de bare tiet. Attpåtil får HAN tilgivelse i menigheten under en sermoni og deretter skulle ikke dette snakkes mer om.Moren valgte å fortsette forholdet til overgriperen for han hadde lovet at det ikke skulle skje og at det kun hadde skjedd en gang. Hun var jo heller ikke den eneste som var blitt utsatt for hans klåfingre. Når hun mange år senere gikk til anmeldelse ble det hele bare avfeid av politiet uten at de satte seg inn i saken.
I boken følger vi Silvia når hun som voksen skal finne ut om arven etter faren sin, sin søken etter sin norske familie og møtene med de. Når en leser om hennes møte med byråkratiet både på Færøyene og i Norge kan en ikke annet enn å riste på hodet, for snakk om å bli en kasteball i de ulike systemene.
Sist men ikke minst, så fikk jeg lyst til å dra til hun der moren for makan til kjerring( unnskyld utrykket ) som behandler sine barn på den måten skal man jammen lete lenge etter,hun var seg selv nærmest og helt fjern når det gjaldt andre enn seg selv og sitt. Nå skal det være sagt at jeg ikke er tilhenger av vold på noen som helst måte men hun damen der altså…jeg kan ikke forstå at en mor kan velge å fortsette sitt forhold til en mann som har forgrepet seg på datteren.
Midt oppi alt dette har Silvia også fått 3 flotte barn og hun har vært gift og tatt en høy utdannelse og var den første i hennes familie på morssiden som noengang har tatt en akademisk utdannelse.
Da boken kom ut i Danmark skapte den store reaksjoner fordi forfatteren navngir overgripere og personer i menigheten Nardus og en kan spørre seg om hvor grensene går for hvorvidt dette er greit å gjøre eller ikke. Akkurat den diskusjonen tar ikke jeg men derimot så kan jeg bare anbefale deg å lese denne sterke, og gripende boken. Dette er en bok som sitter i lenge etter at den er lest ferdig!
Terningkast 6

6 kommentarer om “Bokanmeldelse – Si at du lyver av Silvia Henriksdòttir

  1. Etter å ha lest anmeldelsen din gleder jeg meg enda mer til å lese denne. Passer jo veldig godt nå som jeg tar videreutdanning i små barn i risiko. Da kan jeg unne meg å lese denne og tenke at det gir meg faglig påfyll 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.