Bokanmeldelse – The Postmistress av Sarah Blake

Forlag:Pantagruel
Norsk tittel:Hvis du får dette brevet.
Sideantall: 419
Format:Heftet
Utgitt: Forventes utgitt i Mars 2012
Kilde: Gave fra Forlaget

   Fra bokomslaget                                 

1940: Iris  James er postbudet i Franklin, Massachusetts.
Iris vet mer om innbyggerne i småbyen enn hun noen gang vil innrømme. En dag gjør hun noe utenkelig:hun legger et brev i lommen,leser det og sender det aldri videre.


På den andre siden av Atlanteren er Frankie Bard radioreporter. I hennes rapporter ber hun Franklins lyttere være oppmerksomme på nazistenes nattlige bombinger av London. De fleste innbyggerne i Franklin tror ikke krigen i Europa vil berøre dem. Men både Frankie og Iris vet bedre…

The Postmistress er en historie om to verdener- en knust av vold, den andre bevisst naiv. To kvinner hvis jobb  det er å avlevere nyheter, men som begge møter problemer med å gjøre det.

Min mening om boken

I boken  «The Postmistress» eller » Hvis du får dette brevet» som den heter på norsk blir vi kjent med  tre kvinner hvis to av dem har som jobb og formidle nyheter under krigen i Europa på 40 – tallet.

 «Hva ville dere sagt om en kvinnelig postmester  som valgte å la være å levere posten?» Spurte jeg.
«Ikke si mer,» ropte en kvinne frydefullt fra den andre enden av bordet mens hun skinte og lo mellom de levende lysene. » Jeg er helt hektet allerede»
Jeg så hvordan spørsmålet fenget. Post,virkelige, håndskrevne brev,som ble stukket bort,ikke levert. Så festlig! Hva som helst kunne skje. Ekteskap kunne oppstå. Eller aldri finne sted! Glansen fra stearinlysene skinte fra sølvtøyet og inn i øyne som ble sperret opp over tanken på et slikt knep.»

 Iris James er postmester i byen Franklin i USA, en dame som er opptatt av at det skal være orden i systemet og er en dame som ikke firer en tomme når det gjelder sine prinsipper. En dag får hun imidlertid et brev av legen i byen, Will Fitch,før han skal reise til London. Et brev som hun må gi videre til konen hans om han ikke skulle overleve oppholdet i London…

Etter en tragisk dødsfall som Will tar på seg skylden for, melder han seg frivillig til tjeneste i London for å straffe seg selv.
Tilbake sitter hans kone Emma,ung og på et fremmed sted uten verken familie eller venner. Hun går hver dag til postkontoret for å sende brev til sin kjære mann, og samtidig henter hun dagens brev fra han til henne.

 Frankie Bard er radioreporter og reiser til London og Europa for å gi folk hjemme i USA nyheter fra nært hold av hverdagen til et folk i krig. Frankie har lyst å få folk til å åpne øynene for det som skjer. I løpet av sitt lange opphold blir hun vitne til bombing på nært hold, hun blir vitne til menneskers liv blir revet fra dem. Barn som kommer vekk fra sine foreldre. Jøder ble drevet på flukt, men hvor i all verden kunne de dra?

«Den tiende mai regnet hundre bomber i minuttet ned over London i fem stive timer, i det som var den mest ødleggende natten under blitsen. Ild brøt ut over alt på en gang, og der det de andre nettene hadde vært lommer i ro,bakevjer av fred,kunne støyen på himmelen drive en til vanvidd denne natten.»

Boken er bygget opp på en slik måte at det tok meg lang tid å komme inn i boken, lange og tunge setninger gjorde det tungt å få med seg alt. Mange setninger måtte jeg lese opp og opp igjen, men etter litt over hundre sider løsnet det opp og det ble lettere å komme inn i boken. Da ble det ikke lett å legge fra seg boken, for jeg måtte bare finne ut hvordan det hele endte.
Historien er jo kjent og boken er en krigsfortelling som ikke er hentet fra selve slagmarkene men peker mer mot det som skjer utenfor reportasjene og om hvordan to mennesker hvis jobb det er å fortelle sannheten, fortelle verden hva som skjer men som begge svikter alt de står for.

Denne boken fikk jeg i gave fra Pantagruel forlag før jul sammen med en pose deilig sjokolade!
En bok som det er absolutt verd å få med seg.

Se forfatteren snakke om «The Postmistress», bare trykk på bildet under her.


2 kommentarer om “Bokanmeldelse – The Postmistress av Sarah Blake

  1. Ah, deilig å se en omtale av denne boken. Selv likte jeg boken knallgodt, men som du skriver tok det over 100 sider før jeg hadde lært meg – og godtatt – måten forfatteren skriver på. Fra da og utover slukte jeg boken begeistret og hemningsløst 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.