Å isbade blant fjellene av karin Härjegård

Original tittel: Kallbaderskan bland fjällan-Norsk tittel: Å isbade blant fjellene-Forfatter: Karin Härjegård-Oversetter: Eli-Ann Tandberg-Format:Heftet (forhåndseksemplar)-Sideantall:381-Utgitt: 2022-Min utgave: 2024-Kilde: Reklame / Leseeksemplar tilsendt fra Kagge forlag

 KLOKT OM SORG OG NYE MULIGHETER

Første innlegg ut i 2024 er også innlegg nummer 2000 her på bloggen,og romanen som skal få «æren» av å bli skrevet om i dag ble vinner av «Årets Feelgood» i Sverige i 2022. Den vant også Storytel Awards i kategorien «Feelgood». Etter å ha lest boken forstår jeg at den kom til topps for denne har mye mer dybde i seg enn mange andre romaner i sjangeren og det ble litt småtrist å ta farvel med Helena,Sonja og Louise i går ettermiddag selv om det aner meg at det kommer til å gå veldig fint med dem.

Romanens hovedperson er Helena på 48 og hun er gift med Martin på 40, begge jobber som lærere. De har vært kjærester siden han var i slutten av tenårene, og de lever i en trygg tilværelse hvor de begge tjener godt og støtter hverandre. Idyllen skal derimot ikke vare særlig lenge for det viser seg nemlig at Martin i flere år har hatt et forhold til kollegaen Pia og verden kollapser rundt Helena. Hun vet ikke hva hun skal gjøre og hva hun skal ta seg til,og Martin på sin side ber innstendig om forlatelse og vil at de skal komme seg gjennom dette sammen.

Sonja, en gammel kollega av dem, har en liten gård i Härjedalen som trenger tilsyn gjennom sommeren og siden sommerferien er like om hjørnet tilbyr Helena seg å passe gården. Det blir en god anledning for henne til å bearbeide sorgen og finne ut av veien videre, enten det blir alene eller sammen med Martin.

Etter at hun har brukt noen dager til å døyve smertene med alkohol begynner hun å gå på tur i fjellene som er rundt gården, og en dag kommer hun i snakk med Louise som jobber på Vaffelstuen oppe på fjellet. Louise og noen venninner pleier å bade i kalde vann, og hun drar Helena med seg.

Det oppstår et fint vennskap mellom Louise og Helena til tross for noe aldersforskjell, men de er flinke til å dra hverandre opp og det var veldig fint å lese om. Etter hvert som Helena gjennomgår sorgen og begynner å ta tak i livet sitt merker hun at hun mye oftere enn hun hadde vært klar over har tatt hensyn til hva Martin og andres behov har vært, og det har gått på bekostning av hensynet til seg selv og hva hun eventuelt ville og hadde behov for. Og i denne bearbeidelsen kommer gamle traumer opp til overflaten, noe som skjedde i ungdommen som gjorde at hun mistet kontakten med foreldrene sine.

For en herlig roman dette var! Härjegård har et godt og lettfattelig språk. Hun skriver klokt uten å ta i bruk for mange klisjèer. Hun har noen nydelige og levende skildringer av landskap og miljø, og jeg mistenker at forfatteren nærmest har dette landskapet rundt seg når hun sitter og skriver. Det er lett å se naturen for seg når en leser. Karakterene fremstår troverdige og man kunne ikke unngå å bli glad i dem,særlig Helena,Sonja og Louise.
Et av temaene i boken er jo hvordan man opplever ulike former for sorg, og hvordan man bearbeider dem, boken viser også eksempler på hvordan man blir værende fast i sorgen uten å komme seg videre i livet.
Heldigvis så viser den også at det aldri er for seint å skifte kurs her i livet, og den forteller oss hvor viktig det er å kjenne etter hva det er en egentlig vil og har lyst til. Det var en fryd å lytte til de ulike samtalene som var mellom de ulike karakterene i boken, det ble nesten som å lytte til en eldre slektning med mye insikt og klokskap. Det var så mye varme og harmoni til stede her, og det var veldig fint å overvære denne healingprossessen som Helena og noen av de andre karakterene gikk gjennom, og for noen var isbading en del av denne prossessen, så er tittelen også plassert. Jeg håper at flere av Härjegårds romaner blir oversatt for dette var en skikkelig sjarmbombe av en roman og en ypperlig start på et nytt leseår! Kjenner på meg at jeg snart vil ha en vaffel på vaffelstuen på fjellet.



ROMANEN ANBEFALES VARMT OG INDERLIG!



Forfatter

Karin Härjegård er forfatter og fjellprest i Svenska Kyrkan i Åre. Hun debuterte som forfatter i 2012 med boken «Sorg, det mest gåtfulla i mitt liv» og har siden den gang gitt ut tilsammen syv romaner.
I mars 2024 kommer hun ut med boken «Pianisten vid fjällsjön», som blir hennes åttende bok.



HILSEN BEATHE

6 kommentarer om “Å isbade blant fjellene av karin Härjegård

  1. Feelgood er som du vet ikke min sjanger, men jeg ble nysgjerrig på denne. Gratulerer med 2000-jubileum, tommel opp og way to go!
    Hilsen Tine

    Liker

  2. Jeg ble nok ikke like begeistret som deg, Beathe. Det er vel noe med denne sjangeren som blir så ferdigtygd og omstendelig til tider. Synes det var mye fint i handlingen, men vel mye sorg , tværing på sorg i mange varianter, det hadde klart seg med en i grunn, – gjennom det hele. Troverdig skrevet, men likevel.. litt mye. Men godt å lese at hun kom seg videre og fant seg selv igjen. Tror nok det er mange som har det sånn, men det er uansett noe jeg alltid har selv har vært opptatt av å ikke bli, dvs ikke havne i sånne type forhold. Å utslette seg selv i tosomheten er veldig trist.. Blir litt irritert av det, i grunn . Å lese om utroskap og selvutslettelse er ikke mine favoritt-tema. Men det kan absolutt være viktig for andre som trenger å lese om det, som kan kjenne seg igjen, og få håp om at man kan komme seg gjennom og finne seg selv på nytt.
    Likte å lese om fjellet, hytta og Sonja og Louise. Fikk lyst til å dra på fjellet. Og finne nærmeste hytte her i omegn og spise vaffel. Men litt kaldt å gå til hyttene i marka nå, 14 -15 minus. Hvis de er åpne. I helga kanskje.
    Karin bor i Duved, et godt stykke fra Funesdalen og Tenndalen der boka handler, men kan godt hende hun har hytte der.

    Jeg synes btw det godt kunne ha blitt litt klissete på slutten der, hehe- (ja, det forventer jeg i en feelgood) men ser det er en serie , så da ligger det vel an for noe når Helena blir klar.:) Så da må jo neste bok leses også:) Da forventer jeg mer kliss og mindre sorg;) Da begynner det å ligne feelgood:)

    Ja, det ble vel min anmeldelse dette.. 😉
    Nei, da, jeg skal skrive litt mer i morgen på bloggen:)

    Liker

    1. Så bra at du tok omtalen her! Hehe… ser den at noen kanskje kan syntes det ble litt mye sorg her, og boken hadde sikkert stått godt selv uten den voldsomme hendelsen fra fortiden. Synd boken ikke traff deg like godt som den gjorde for meg, for min del så tror jeg at jeg leste den akkurat i rett tid for meg. Mulig det var mye «selvhjelpsbok-aktig» til tider men jeg storkoste meg med boken.
      Men det var turene i fjellet, badingen og vaffelstue som «gjorde» boken for meg.
      Blir artig å se om det kommer flere bøker om Helena, så kanskje det blir litt klissete da.

      Takk for info ang lokasjon på forfatter, gøy med litt fun-fact 🙂

      Likt av 1 person

  3. Har skrevet anmeldelse på bloggen også.:)
    Enig i at det var fjellene, vaflene, nyorienteringen hennes som var det interessante i boka. Isbading er greit å lese om, men ikke delta i.;)
    Kjenner mange som lovpriser isbading, men hver sin smak.

    Det kommer i alle fall flere bøker, det står at det er en serie. I alle fall på svensk. Regner med Kagge følger opp med oversettelser, siden de satser mer på feelgood.

    Fin søndag til deg Beathe:)

    Liker

    1. Fikk ikke med meg det i omtalen min, men stemmer det at det skal bli en serie dette. Jeg kunne heller ikke tenke meg å isbade, det får andre ta seg av. Skal gå inn å sjekke hos deg 🙂

      Fin søndag kveld til deg også, Anita 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..