Oppsummering for September 2020

Få timer igjen før September 2020 takker for seg for å gi plass til Oktober. Det har blitt lest en god del denne måneden også med god hjelp av lydbøker.

 1. Benny går igjen av Tom -Erik Fure-norsk2020-ebok Bookbites
 2. Sort gryte av Lene Lauritsen Kjølner-norsk2020-lydbok Bookbites
 3. Gul bok av Zeshan Shakar-norsk2020-leseeks
 4. Summer av Ali Smith-engelsk roman-Kjøpt
 5. Og prosjekta skal bleikne av Per Helge Genberg-biografisk litteratur-norsk2020-ebok Bookbites
 6. Eg et før eg kjem av Kari Anne Bye-dikt-norsk2020-leseeks
 7. Alt som var mitt av Cissi Wallin-oversatt-Biografisk litteratur -leseeks
 8. Lena fra Tysfjord av Anne-Britt Harsem- norsk 2020-lydbok Bookbites
 9. På visse betingelser av Pernille Høegh-dansk roman-leseeks mottatt av forfatteren
 10. Vonde blomar av Gunnhild Øyehaug-noveller-norsk2020-leseeks
 11. Jeg,rommet av V.S.Tideman-roman-norsk2020-leseeks
 12. Kongeriket av Jo Nesbø-roman-norsk2020-lydbok Bookbites
 13. Den tredje løgnen av Agota Kristof-oversatt roman-lydbok Bookbites
 14. Tollak til Ingeborg av Tore Renberg- roman-norsk2020-lydbok Bookbites
 15. Bisarre fortellinger av Olga Tokarczuk- oversatte noveller-leseeks
 16. Jegere og sankere av Per Schreiner – roman-norsk2020-leseeks
 17. Er mor død av Vigdis Hjorth-roman-norsk2020-leseeks/lydbok Bookbites
 18. Mor forsvinner av Truls Unholt-roman-norsk2020-leseeks
 19. Tingenes tilstand av Sandra Lillebø-biografisk roman-norsk2020-kjøpt
 20. Den tredje engelen av Gert Nygårdshaug-krim-norsk2020-leseeks
 21. Gå med meg av Sonja Holterman-krim-norsk2020-lydbok Bookbites

7 lydbøker / 12 papirbøker / 2 ebøker
11 romaner / 2 noveller / 2 dikt / 3 krim / 2 biografisk litteratur / 1 ungdomsbok
9 lånte / 10 leseeks / 2 kjøpt

Topp tre september må bli Summer av Ali Smith for hun har skrevet en fin aslutning på årstidskvartetten hvor vi blant annet finner igjen flere av karkterene fra de andre bøkene. Hun har som vanlig referert til verk av både Shakespeare og Dickens, samt at vårens lock down og cancel culture er ingredienser i romanen.
Andre bok er Alt som var mitt av Cissi Wallin som må være en av høstens viktigste bøker og link til innlegget mitt finner du lenger oppe.
Den tredje boken blir Tingenes tilstand av Sandra Lillebø for den sterke beretningen om hvordan det var å leve med en schizofren mor, og hvordan hun prøver å løsrive seg fra moren uansett hvor mye det smerter men dette er noe hun er nødt til for å overleve. Denne har jeg også skrevet om og link finnes lenger oppe.

Jeg kunne sikkert hatt Tollak til Ingeborg av Tore Renberg på den listen også for den likte jeg veldig godt, det samme med Jegere og sankere av Per Schreiner og Vigdis Hjorth med Er mor død.

Krimboken til Gert Nygårdshaug likte jeg også veldig godt og mulig jeg skriver en omtale av den etter hvert.

På bunn må bli Sort gryte av Lene Lauritsen Kjølner og dette ble nok mitt aller siste møte med detektiven Olivia Henriksen for jeg syntes de siste har skuffet veldig og jeg har lest dem ferdig nærmest på trass. Jeg syntes ikke det har vært utvikling hos hovedpersonen og mange overforklaringer som om man ikke stoler på at leseren får dette med seg.

Om ikke helt på bunn så vil jeg nevne Kongeriket av Jo Nesbø– Vet at Nesbø er veldig godt likt og nå har jeg ikke lest bøkene om Harry Hole men på grunnlag av de tre bøkene jeg har lest så forstår jeg ikke helt what the fuzz is about. Kongeriket begynte godt og jeg ble engasjert i historien til de to brødrene. Jeg fikk litt Levi Henriksen vibber når jeg leste og det er jo et godt tegn, men det ble ganske fort kjedelig og gjentagende og her kunne myyye ha vært kuttet ut for det endte med å bli en heller langdryg og kjedelig affære til slutt. Jeg håper inderlig at Nesbø kan bedre enn dette. Nå var jeg snill og trillet 4 på terningen fordi jeg likte historien til brødrene så godt.

Ble også noe småskuffet over Gå med meg av Sonja Holterman, likte veldig godt de to andre bøkene i serien men denne nådde ikke helt opp hos meg.

Har omtalt hele fem bøker denne måneden pluss at jeg har skrevet mikro-omtale på tre bøker inne på instagram. Det tar seg litt opp med andre ord.

FRA BOK TIL FILM/ TV-SERIER

Har ikke sett noen filmer som er basert på bøker denne måneden men litt skjermtid har det blitt likevel.

Eleona Holmes– En fascinerende film hvor lillesøsteren til Scherlock Holmes hadde hovedrollen. Sett på Netflix

Norsk-ish, en type «Ung lovende» men med hovedpersoner som har minoritetsbakgrunn. Serien har seks episoder og ligger på NRK. Jeg håper det kommer flere sesonger av denne for dette var veldig bra.

16, er en ungdomsserie fra Groruddalen/ Stovner og igjen er det med folk som har minoritetsbakgrunn. Dette er sesong 3 og vi følger lillebroren til en av karakterene som har medvirket i hele serien. Den tar opp aktuelle tema som ungdom i denne bydelen kommer bort i, det være seg uheldige miljø, narkosalg for å nevne noe. Veldig bra serie som fint kan sees av voksne også.

Har ingen spesielle planer for oktober, det blir å lese og kanskje gå på et og annet kulturelt arrangement. Naturen skifter farger og i dag var jeg på en tur i Fana kulturpark og foreviget et bilde av kyrkjefossen, samt en tur opp på Storrinden men i stedet for å følge grusveien slik jeg pleier testet jeg ut en sti opp på fjellet. En utmerket tur å avslutte september på.

Foto: Beathe Solberg

HA EN FIN (BOK)HØST!

10 kommentarer om “Oppsummering for September 2020

 1. Jeg blir helt målløs jeg over at du greier å lese så mange bøker på en måned. Wow! dere bergensere altså (tenker på Tine også).
  Selv om man har tid, så skal det jo fordøyes.

  Jeg ender vel opp med 13 bøker når dagen er omme, og det er mye til meg å være for tiden.

  Synd at Sort Gryte ikke falt i smak. Den hadde jeg egentlig lyst til å lese, har lest andre likt den og at den er en av de bedre Olivia-bøkene, men jeg ser hvilke innvendinger du har, så tja.. Også dumt at Kongeriket ikke innfridde. Jeg skal uansett lese den.
  Har du ikke lest Harry Hole, så anbefaler jeg Kniv. Det er faktisk den eneste Harry Hole-boka jeg har lest (men jeg har lest to andre Nesbøker)
  Enda godt at Nygårdshaug innfridde. Den er jo så bra. Men jeg tenker at disse bøkene hans enten liker man eller ikke. Koselig bilde forresten:)

  Ellers har jeg lest Unholt, Holtermann og Gul bok av dine. Likte Unholt sin best av disse.

  Av de andre bøkene dine har jeg noen på vent her; Hjorth, Schreiner (kom forleden.) Skal også lese Lillebø, mulig jeg må kjøpe den. Venteliste på bib er mange måneder.

  Fra Tollak til Ingerborg har jeg lånt på lyd på Bookbites. Begynte så vidt på den under middagen forleden, men måtte slå av. Ikke appetittvekkende start på den boka, med Tollak som harker og spytter, så den får vente til en annen anledning. Hehe.. Må bare huske at jeg har den der. Hører lite lydbok for tiden. Men den er jo kort, så det er overkommelig.

  Har henta to reserverte bøker på bib i dag , Jerv av Ida F og Død og oppstandelse av Bjørn Vatne. Får lure dem imellom alt et andre, og så lånte jeg Atwoods nye , på norsk, diktbok i papir. Morgon i det nedbrende huset, som du har lest. Ble ikke noe fart med den Bookbites-versjonen jeg lånte. Ingen ting blir fart med på mobil-lesingen. Blir litt for mye annen skjermbruk, trur eg.

  Begynte på En riktig stygg bok (E Stenseng) i går, den er litt snedig, gitt, litt artig så langt, litt absurd tragikomikk. Så vi får se hvordan den forløper. Ingun likte en ikke, men kanskje jeg gjør..?

  Ellers er det finvær i Trondheim for tiden. Må lese litt i dag, så kommer det en oppsummering fra meg om senn også.

  Ønsker deg en fin oktober Beathe.:)

  Liker

  1. Nja, men trekker du vekk de 7 lydbøkene så er vi ganske nær likevel, to av de andre bøkene var i tillegg veldig lettleste og var lest på et par timer. Morsomt at du nevner det med at bøker skal fordøyes, snakket med Rose-Marie på facetime i går og da snakket vi om akkurat dette. Jeg har aldri lest så mange bøker som jeg har gjort nå samtidig har jeg heller ikke skrevet så få bokomtaler,noe som igjen fører til at bøkene ikke blir fordøyd på den måten jeg egentlig liker. Eller jeg reflekterer litt med meg selv før jeg starter på neste bok men det blir jo ikke helt det samme likevel.
   Noen få ganger kan jeg snakke ut i et kommentarfelt om en bok jeg har lest men ikke skrevet om og det hjelper på det også. Men dette blir jo aberet med å lese så mye bøker, og nå skal det sies at jeg har lyttet til flere bøker enn det jeg har lest på papir i år. Men de man hører blir ikke reflektert over på samme måte som papir så jeg vet ikke om jeg kjører denne taktikken til neste år 😉

   Kongeriket ble litt nedtur for meg, men innimellom koste jeg meg så alt var ikke like ille og det kan godt være at du liker den.

   Nygårdshaug var veldig bra, den likte jeg veldig godt. Blir aldri feil når skinorge blir involvert.

   Bra at Schreiner dukket opp, jeg begynte såvidt på den stygge boken i går kveld, men fikk ikke lest så mye men holder på med den jeg også. Men den boken som kom inn dørene i dag ble jeg også veldig nysgjerrig på. Men at noen ikke liker en bok betyr ikke at andre ikke gjør det, så det kan godt være at den stygge faller i smak hos deg eller meg.

   Får du Knausgård sin siste? Der fikk jeg nei fordi de hadde nådd kvoten sin på den boken, den blir mest sannsynlig kjøpt da for den vil jeg lese. Har lånt den på bookbites men jeg har samme issue som deg siden jeg ikke har nettbrett som appen fungerer på og over 600 sider gidder jeg ikke lese på mob. Blir helst lydbøker jeg låner og kanskje korte diktbøker eller noe.

   Spent på hvordan du liker Atwoods diktsamling. Ble dårlig med dikt på meg denne måneden, det har vært mye annet på hjemmefronten og jeg fant liksom aldri noen som passet selv om jeg nå ser at «Eg et før eg kjem» kunne gått an.

   Kjekt med finvær, og man må bare nyte de dagene for plutselig kommer høststormene.

   God oktober til deg også. Anita 🙂

   Liker

   1. Jeg fordøyer/bearbeider også når jeg skriver, men jeg blogger heller ikke om alle bøkene jeg leser lenger. Må nødt til å prioritere tidsbruken, og energiforbruket. Leseeksemplarene, som jeg har lest, blogger jeg stort sett om.

    Ang lydbøker, så skjønner jeg hva du mener. Før da jeg lyttet til mer lydbøker, så gikk også totalantallet på bøker lest pr mnd opp. Men nå orker jeg ikke så lyd .

    Jeg har ikke fått svar fra forlaget ang Knaus og Lillebø. Interessant at de har begynt med kvoter, men jeg forstår at de må begrense seg på noe vis. Det koster jo en del penger å sende ut også. Mulig jeg må kjøpe den selv da. Eller ønske meg til jul.) Kanskje vente til salget neste år.. Føler det brenner mest å lese Lillebø.

    Eg et før eg kjem, går absolutt an.:)

    takk takk.:)

    Liker

    1. Klart de må begrense litt, egentlig rart at de fleste forlag har vært så slepphendte med å sende ut leseeks i mange år så det er ikke rart at de må bremse litt.

     Tror jeg skal ønske meg til jul jeg også for det er flere bøker som frister. Både Flatland og Lillegraven kommer med bøker i oktober.

     Ja,hva man bruker tiden på må prioriteres. Merker at jeg bruker lang tid på skrivingen, ofte blir jeg ikke ferdig samme dag som jeg starter på den. Det er litt av grunnen for at jeg ikke skriver så mange innlegg. Noe med konsentrasjonen når jeg skal skrive..
     Men jeg går jo glipp av den siste gjennomgangen av boken når jeg ikke skriver og det er synd.

     Liker

 2. Eg har faktisk ikkje lest nokon av dine frå denne månaden, men det er ikkje så uventa. Sandra Lillebø og Tore Renberg skal dog leses når eg bare får dei frå biblioteket 🙂

  Liker

 3. Jeg har lest 7 av dine bøker, og er imponert over antallet! Har en stor bunke ulest liggende, da biblioteket her er veldig flinke til å skaffe det jeg ønsker. Har nesten sluttet å spørre etter leseeksemplar, føler at forlagene er lite villige nå. (Med unntak av et par. Ellers toner jeg ned blogging i perioder, lurer på hvor lenge jeg gidder.

  Liker

  1. Mye lydbøker og et par lettleste, da går det litt unna. Ikke at det er noe mål i seg selv. Spør heller ikke så mye etter leseeks men har fått endel uten å spørre. Jeg har også merket en endring hos forlagene den siste tiden og det kan virke som flere har innført kvoter på leseeks, noe som egentlig er en god ting.

   Når det gjelder blogging sitter jeg vel med litt samme følelse som deg men jeg håper ikke du forsvinner helt for det er ikke veldig mange igjen nå.

   Liker

Kommentarer er stengt.