Oppsummering april 2020

alt blir bra

Det blir faktisk det selv om det kan være lenge til vi har «normale» tilstander igjen. Jeg syntes det er så fint med alle disse korona-steinene som barn legger ut at jeg måtte dele et med dere her i dag. Om få timer skriver vi mai og det blir en annerledes «mai du skjønne milde» i år, men heldigvis er det ikke noe som stopper oss fra å gå ut i naturen og nyte den på fine dager. Vi må ta med all positivitet man kan få.

Her er det jeg har lest og lyttet til i måneden vi nå legger bak oss, og jeg trodde jeg ikke hadde lest så mye for jeg har hatt 1,5 uke hvor det kun har blitt lyttet litt til bøker men det ble litt likevel viste det seg.

 

BØKER LEST

 

 1. Der det fins fuglar av Maren Uthaug-oversatt roman – leseeks
 2. Kjære Grønland av Ida Frisch- dikt- no2020-leseeks
 3. Svart vann av Joyce Carol Oates- oversatt roman-lånt på ebokbib
 4. Mannen som så alt av Deborah Levy- oversatt roman-bookerbok-leseeks
 5. Solsøsteren av Lucinda Riley-oversatt roman-Storytel
 6. Fra vugge til grav av Vidar Linstad-dikt-no2020-lånt på ebokbib
 7. Hundeparken av Sofi Oksanen-oversatt roman-lånt på ebokbib
 8. Dei sju dørene av Agnes Ravatn- roman- lyd- lånt på ebokbib
 9. Olga av Bernhard Schlink -oversatt roman-leseeks
 10. Presteskapet av Sonja Holtermann- norsk krim-Storytel
 11. Vi har ikke fire nye år av Martine Johansen-roman-no2020-leseeks
 12. Frostgraven av Sonja Holtermann-norsk krim-Storytel
 13. Det uregjerlige av Nils-Øyvind Haagensen-dikt-no2020-leseeks
 14. Etterspill av Rachel Cusk- Biografisk litteratur/Sakprosa-leseeks
 15. Kentuki av Samantha Schweblin- roman-bookerbok-Lydbok på allbok
 16. The story of Antigone av Ali Smith-ungdom-Storytel
 17. Der valmuene vokser av Kristin Harmel-oversatt roman-Storytel
 18. Ballet av Irene Nemirkosky-oversatt novelle/kortroman-Storytel
 19. Melkemannen av Anne Burns – oversatt roman-bookerbok-lytteeksemplar

 

Topp tre april:

Der det fins fuglar av Maren Uthaug, en bok jeg likte jeg veldig godt og er en av to bøker jeg faktisk har skrevet om denne måneden. I går fant jeg ut at forfatteren har en aldri så liten «instaroman» på gang inne på kontoen sin hvor hun deler noen av de faktiske brevene Johan Uthaug skrev til en ung Ågot og jeg tipper at disse har vært til inspirasjon når hun skrev Der det fins fuglar». Johan Uthaug er en eldre bror av Marens morfar og «romanen» finner du under #Johanogaagot. Har ikke fått lest selv ennå men skal bruke litt av morgendagen på dette.

Hundeparken av Sofi Oksanen innfridde så det sang etter, en meget sterk beretning om to tøffe kvinner og en kynisk industri hvor kvinner blir redusert til sin egen kropp. Handlingen er lagt til  Finland og Ukrania. Anbefales sterkt!

Olga av Bernhard Schlink er en kjempegod historisk roman hvor handlingen er lagt til 1900-tallet i Tyskland. Olga venter og venter på sin kjære Herbert og om han dukker opp får du ikke vite om du ikke leser boken. Fikk boken tilsendt i fjor og etter Inguns omtale var det bare å finne frem boken og lese, det angrer jeg ikke på.

Likte flere av de andre bøkene også, for eksempel de to krimbøkene til Sonja Holtermann-det vil si at jeg likte andre boken best av de to.  Mannen som så alt av Deborah Levy var også veldig bra og kunne egentlig fått plass blant de tre.

Det var også noen bøker jeg ble litt «småskuffet» over, blant annet Dei sju dørene av Agnes Ravatn som jeg føler «alle» har likt, ikke nødvendigvis en dårlig bok men jeg hadde på en måte forventet meg noe mer. Det samme var det egentlig med Svart vann av Joyce Carol Oates.

En annen bok som ikke helt innfridde var Melkemannen av Anne Burns som jeg kjøpte på engelsk i fjor i forbindelse med bookerprisen men den ble aldri lest og når den kom ut på norsk lyd for en liten stund siden bestemte jeg meg for å lytte til den i stedet. Dette er en såkalt «Stream of consciousness» roman hvor handlingen er lagt til en by i Irland og siden det ofte refereres til problemene vil jeg tro handlingen går for seg mot slutten av 70-tallet. Veldig spesiell roman hvor ingen blir kalt for det de heter men blir gjerne referert til som «yngste søster»(fortellerstemmen) «eldste søster» og «kanskje kjæreste» i stedet. Egentlig pleier jeg å like slike «sære» romaner som dette og derfor var det kjedelig når den ikke innfridde. Har egentlig ingen god forklaring på hvorfor denne ikke falt i smak. Kanskje dette er en bok man bør lytte til mye av gangen og ikke litt her og litt der slik jeg har gjort- de gangene jeg lyttet følte jeg at jeg nettopp hadde hørt alt før. Men sånn er det, man kan ikke like alt heller.

TØRRE FAKTA

11 romaner / 1 ungdomsbok  / 3 diktsamlinger / 1 novelle-kortroman / 2 krim / 1 biografisk litteratur

7 leseeks / 1 lytteeks / 6 storytel / 4 lånt på ebokbib / 1 lånt på allbok

Siden Bergen bibliotek fremdeles ikke har bestemt seg/ skiftet app for ebøker og lydbøker så har jeg lastet ned «Allbok» gjennom andre bibliotek i stedet. Ser at det er mye «barnesykdommer» ute og går men jeg vil tro at de får ting mer på plass etter hvert.
Et annet aber er at jeg må lese på mobil fordi nettbrettet mitt er for gammelt til å laste ned nye apper på, så da blir det nytt nettbrett i løpet av høsten. Godt da at man har mange bøker å velge mellom i hyllene selv om ingen selvkjøpte bøker ble lest i april.

 

FRA BOK TIL FILM /TV-SERIE

Ble så glad når jeg så at Normal people eller Alle andre som den heter på norsk skulle bli filmatisert. Ikke fullt så kjekt at tv-serien går på en BBC kanal som jeg ikke får tilgang til sånn umiddelbart. Jeg vil likevel dele traileren med dere og har dere ikke lest boken så anbefaler jeg deg å gjøre det, så krysser jeg fingrene for at jeg kan overvære tv-serien om ikke så veldig lenge.

 

 

Det var utrolig trist å få nyheten om den danske dikteren Yahya Hassan bortgang,bare 24 år gammel. Jeg har lest diktdebuten hans og i går lastet jeg ned den nyeste samlingen som kom i høst-det blir nok ekstra sterkt å lese diktene hans nå.

 

SER FREMOVER MOT MAI

 

Har ingen spesifikke planer for mai bortsett fra at jeg skal lese og lytte, samt overvære noen litterære arrangement i min egen stue. Nasjonaldagen blir feiret som den alltid pleier, hjemme, med mye god mat og litt lesing- null stress og masse kos! 🙂

Håper dere ikke får altfor mange reklamebilder i fleisen når dere er innom her.

 

EN FIN MAI-MÅNED TIL DEG!

 

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Oppsummering april 2020

 1. Endelig! jeg savner omtalene dine Beathe, og krysset fingre for en oppsummering 🙂 Tenk at du bare har blogget om to av nitten bøker, ikke verst 🙂
  De fem første bøkene på listen din har jeg også lest. Jeg har nå lånt Hundeparken på eBokBib, takk for tipset, jeg har ikke lest noe av henne før (tror jeg) Jeg hørte ferdig Melkemannen i dag, og kan ikke si annet enn at jeg likte den veldig godt. Jeg har lyttet i 30 minutters bolker, og kjente at jeg ble godt kjent med karakterene og omstendighetene.
  Hva mener du med å få reklame i fleisen? fikk ingenting jeg 🙂
  Ha en fin lesemai Beathe ❤

  Liker

 2. Så mye du har lest Beathe.:)
  Jeg skjønner litt at du ble skuffet over De sju dørene siden den har blitt en del hypet. Den er jo også nominert til Riverton. Selv likte jeg den godt, men i ettertid står den ikke igjen som knallgod.
  Frostgaven har jeg lest og likt. Frisch har jeg lest og sånn passe likt.
  Har lasta ned Melkemannen- synd du ikke er helt fornøyd med den. Har ikke begynt å lese den enda.
  Foretrekker papirbøker, og nå har jeg fått mye i hus, blant annet Levy sin siste. som jeg gleder meg til å lese, og Uthaug sin.
  Svart vann har jeg såvidt begynt på- på mobilens Bookbites-app. Og Solsøsteren er jeg halvveis i.
  Oksanens siste har jeg spurt om, skal få den i pdf.
  Ønsker deg en fin mai Beathe.:)

  Å ja, det var kjempetrist med Hassas død. Unge flinke gutten..

  Liker

  1. Ingen problemer med lesingen her, bare lysten til å skrive noe særlig det skorter på, men det er ikke noe nytt. Oksanen tror jeg du vil like, og når det gjelder Melkemannen så er ikke det en dårlig bok altså og det kan godt være jeg leser den på nytt i papir. Ser du har lest ferdig Svart vann og litt nysgjerrig på hva du syntes om den.

   Liker

   1. Sånn er det vel til tider..
    Melkemannen venter jeg med, siden jeg blir så sliten av å lese på mobil (har fått problemer med rennende og tørre øyne).
    Likte Svart vann, og skrev vel mer om det jeg tenkte inne på innlegget til Tine. Synes det var en god roman som viser noen mekanismer mtp makt og kjønn.
    Ha en fin kveld, snart sengetid Beathe:)

    Liker

    1. Var inne på innlegget hennes og så og jeg er enig med deg i det du skrev. Du formidler veldig bra, Anita.
     Lesing på mobil er ikke noe særlig, det har jeg prøvd for å kunne lese på «Allbok» men det er helt håpløst. Vet fremdeles ikke hvilken app vi kommer til å få her i Bergen men uansett så er nettbrettet mitt for gammelt så jeg må se etter et nytt og det blir fort et par tusen det, Jaja.

     Liker

     1. Tusen takk Beathe:)
      Lykke til med nytt nettbrettkjøp. Jeg vil ha iPad, og de koster flere tusen…så det får jeg vente med til jeg har spart opp.

      Liker

      1. Jo,takk. Jeg vil ha et nettbrett som er mindre enn Ipad, litt lettere å holde i. Det jeg har nå er på størrelse med en kindle 🙂 lykke til du også når den tid kommer.

       Liker

 3. (Skjønte ikke hva du mente med reklamebilder, ser ingen)

  Viktigst: Yahaha.
  Har egentlig ikke tenkt på han siden forrige samling, men lastet den ned dagen før nyheten kom, og følge meg forbausende trist. Bruker egentlig ikke reagere så sterkt på bortgangen til forfattere/kjendiser/folk jeg ikke kjenner, men denne kjente jeg. Usikker nå på om jeg kommer til å lese boka nå med engang, var det samme med Ari Behn, kommer bare til å lese inn død.

  Eneste boka jeg har lest på aprillista di er Ravatn.
  Hadde omtrent samme reaksjon som deg. Skyhøye forventninger som ikke helt ble innfridd. Ellers er Levvy bestilt på bib og også Melkemannen skal, etterhvert leses (litt mindre fristet nå)..

  Gleder meg aller mest til Oksanen!!

  Liker

  1. Jeg måtte høre 2 lydbøker med Ari Behn rett over nyttår,litt rart var det jo men godt på samme tid! Melkemannen var ikke en dårlig bok men jeg vet ikke om den passet som lydbok likevel, eller kanskje ikke hodet mitt var med-jeg prøver meg igjen senere en gang med engelsk tekst. Håper du liker Levy!!

   Jeg har lest 1 bok av Agota Kristof, har du lest noe av henne? Tvillingenes dagbok var veldig bra.

   Oksanene, min aller første, men har heldigvis flere på lur. Den tror jeg du kommer til å like og den kommer jeg til å shoppe når den kommer på salg en gang-Oksanen til hyllen.

   Liker

 4. Hei! Du har fått lest mange bøker. Takk for link til Olga. Ja, den likte jeg også veldig godt, en roman som surrer rund i hodet mitt lang tid etter at jeg var ferdig med den. Synd ingen flere har lest den!
  Disse koronatider er litt rare, men jeg har fikk faktisk en stillhet og ro over meg slik at jeg har fått gjort mye til utstillingen min. Selv om man alltid setter seg høyere mål en det man klarer å få gjort.
  Jeg ønsker deg en fin mai måned, med sol og glade dager! 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.