Die, my love av Ariana Harwicz

Langlisten til The Man booker international prize ble lagt ut mandag forrige uke og jeg valgte å starte med den argentiske forfatteren Ariana Harwicz, både på grunn av tittelen og at boken var så kort.

DIE MY LOVEDie,My love handler om en kvinne som nettopp har fått sitt aller første barn, en sønn som hun ikke har noen  kjærlighet til og som hun i utgangspunktet ikke ønsket seg i det hele tatt.

Hun og kjæresten,senere ektemann flyttet ut på den franske landsbygden mest for mannen sin del og denne kvinnen som vi aldri får vite navnet på holder på å kjede vettet av seg so to speak.

En bok om en kvinne som kjeder vettet av seg langt ute på den franske landsbygden, hvor kjekt kan det være å lese om da tenker du kanskje men da kan jeg love deg at her er det action fra første side for ikke å si første linje. I lay back in the grass among fallen trees and the sun on my palm felt like a knife I could use to bleed myself dry with one swift cut to the jagular. Hun setter deretter opp og ser på mannen og den lille sønnen som bader naken, men hun hadde ikke tenkt til å drepe dem.

Det er tydelig at kvinnen er i en dyp krise når vi møter henne for første gang og vi som lesere blir bare kastet rett inn i elendigheten. Hun er i en nedadgående spiral som er i ferd med å eskalere så til de grader. Mannen prøver å hjelpe henne som best han kan, noe som sikkert ikke er så enkelt. Foreldrene hans er der av og til for å hjelpe til enten med huset eller for å passe den lille.
Kvinnen søker ofte ut av huset og lar sønnen være igjen med farmoren men det hender også at hun lar han være igjen alene også.

I devoted the morning to swearing at the baby. I said all kinds of nasty things to him, To the baby. There`s nothing I didn`t say, it was one insult after another. My son`s got a foul mouth for a mother. I filled him up with dirty words, the poor thing.

Dette var en kort bok  men jeg har brukt flere dager på lesingen for dette var ingen enkel bok å lese. Handlingen er ikke alltid kronologisk og det er slett ikke enkelt å vite om handlingen foregår inne i hodet på denne kvinnen, er en drøm eller om det faktisk skjer i virkeligheten. Ved et par anledninger kunne det også virke som det var en annen fortellerstemme der også og som jeg kom frem til måtte være svigerfaren hennes.

Tolket det som hun har vært syk før hun fikk barnet fordi noen hadde gitt henne noen medisiner mens hun gikk gravid med sønnen, så hun har nok litt mer enn «bare» fødselsdepresjon å slite med. Dette er en kvinne som er mentalt ustabil.

Samtidig sliter hun med ting som det går an å kjenne seg litt igjen i, som problemer i parforholdet. Hun blir ikke sett av mannen på den måten hun ønsker som kvinne og dette fører til at hun henvender seg til naboen i stedet.  Men også i det å være mor med de bekymringer det måtte føre med seg.

Det må være tøft å ikke være i mental balanse men å være så totalt ute og kjøre som denne kvinnen må være helt grusomt, både for henne selv og de rundt. Jeg har heldigvis vært spart for dette med fødselsdepresjon men man trenger ikke å være rakettforsker for å forstå at det må være tøft for de som rammes. Her slet hovedpersonen med noe attåt i tillegg. Tematikken gjorde dette til en rå og brutal bok å lese men jeg likte den veldig godt. Jeg fikk bakoversveis av ting hun kunne prestere å si eller gjøre,en ganske så intens bok med andre ord.
Blir spennende å se om denne kommer på kortlisten.

Marianne har også skrevet om boken, hennes innlegg finner du her.

mbi2018-logo


Forlag:Chargo press
Tittel:Die, my love
Forfatter: Ariana Herwicz
Oversettere: Sarah Moses & Carolina Orloff
Format: Kindle
Sideantall:147
Utgitt:2017
Kilde: Kjøpt

Forfatter

arianaherwicz
Foto: Charcopress

Ariana Herwicz er født i 1977 og er en argentinsk forfatter. Hun har skrevet flere teaterstykker, og hennes debutbok Die, my love er også under planlegging for teater.

HILSEN BEATHE

 

3 kommentarer om “Die, my love av Ariana Harwicz

  1. Godt å se at du også likte boka. Den er forstyrrende for temaet er vanskelig å forholde seg til – spesielt om man er mor selv, og tidsforskyvningene gjør boka litt vanskelig å lese. Men for ei bok likevel. Kvinnen har flere utfordringer å stri med, og til tross for at historien er brutal så føles den likevel veldig troverdig. Jeg tror kanskje det er derfor jeg likte den så godt, sett nå i etterpåklokskapens lys.

    Liker

    1. Krevende bok men så absolutt bra! Jeg tenker også at hun hadde langt mer å stri med enn «bare» fødselsdepresjon,noe var å kjenne seg litt igjen i og mye var ikke det. Ja, jeg syntes det er troverdig, sikkert mange som har drøye tanker i hodet innimellom uten at de nødvendigvis gjør handlinger ut av dem.

      Liker

Kommentarer er stengt.