Dagen derpå med Dan Andersen & Birger Emanuelsen på Litteraturhuset i Bergen

Dagen derpå

 For ikke så lenge siden leste jeg Flaggtale av Dan Andersen,en diktsamling som jeg fant det noe vanskelig å finne noe fornuftig å si så mye om, ikke fordi samlingen var vanskelig å forstå men fordi det var så mye «spot on» at det til tider nesten var ubehagelig å lese. Han skriver om mye av det mange tenker men ikke sier høyt.

Tidligere i mai kunne man høre den nyeste romanen til Birger Emanuelsen, Anna og kjærligheten, gratis på nett som en slags podcast i samarbeid med lydbokforlaget. Den sjansen lot jeg ikke gå fra meg og jeg hørte alle ti episodene, men har valgt å lese papirboken i tillegg før jeg skriver omtale på den her på bloggen.

Når disse to karene skulle ha et arrangement på litteraturhuset her i Bergen var det bare å hive seg rundt å få tak i billett og som sagt så gjort, og i går var det tid for «dagen derpå».

Dd18 nr2

Aller først leste forfatterne utdrag fra bøkene sine og først ute var Dan Andersen som leste fra diktsamlingen «Flaggtale». Det er en diktsamling til ettertanke, og han sier flere ting som mange av oss tenker men kanskje ikke sier høyt.

Deretter var det Birger Emanuelsen sin tur til å lese utdrag fra sin nyeste roman «Anna og kjærligheten», men siden jeg satt på første rad og han absolutt skulle stille seg rett foran forsamlingen så fikk jeg ikke tatt bilde av ham, det hadde blitt et nærbilde av en annen verden. NOTE TO SELF: Det er ikke alltid like lurt å sette seg på første rad!

Når de hadde lest fra bøkene sine var det  litteraturkritiker Silje Stavrum sin tur til å intervjue forfatterne og ha «live-bokanmeldelse» og først ut var Birger Emanuelsen.

Dd18 nr3

Det ble både ros og ris til dem begge to, og i følge forfatterne var dette en noe verre opplevelse enn de først hadde trodd. Men det var god stemning både i salen og fremme på scenen.

Dd18 nr4

Selv om det kunne se ut som de en stakket stund var tynget av «stundens alvor.»

Dd18 nr5

Begge forfatterne har skrevet noe om hvordan det er å være norsk borger anno 2016, den ene i form av en middelklassemann som blant annet opplever fremmedfrykt og den andre i form av jordmoren, helsearbeideren som opplever å få en klage på seg. Hva Silje Stavrum likte og ikke likte  med bøkene kan jeg ikke utdype her siden de omtalene ikke kommer på trykk før i morgen!

Silje Stavrum stilte forfatterne en rekke spørsmål om både litteraturkritikk, research og inspirasjonskilder til bokprosjektene, og et av spørsmålene som ble stilt var om forfattere har et samfunnsansvar. Til det svarte Birger Emanuelsen, nei,deres oppgave er å (forhåpentligvis) skrive gode bøker, men så er det vel slik at det ikke er til å unngå å bruke av ting som skjer i tiden og rundt oss som inspirasjon til egen skriving.

Dd18 nr 6
Foto: Annette Mattson

Når de var ferdig «grillet» var det anledning for salen og stille spørsmål, men denne blyge bloggeren turde ikke stille et eneste spørsmål, ei heller å spørre om å få signert bøkene som det selvsagt var anledning til.

Dd18 nr 1

Dette var veldig kjekt å få være med på og jeg håper at det blir flere slike «live-bokanmeldelser» i fremtiden, ikke at jeg liker å se forfatterne «lide» på denne måten altså..
Før jeg avslutter vil jeg gjerne takke Annette Mattson for lånet av det ene bildet.

 

HILSEN BEATHE

8 kommentarer om “Dagen derpå med Dan Andersen & Birger Emanuelsen på Litteraturhuset i Bergen

 1. Så artig å høre om arrangementet i går. Du er som alltid godt forberedt, og hadde sikkert en fin opplevelse. Jeg synes av og til synd på disse forfatteren, som «frivillig» stiller seg lagelig til for hugg på denne måten.
  Problemet med å ta bilder til bloggen fra sånne arrangementer er ofte at stedet plasserer publikum så alt for tett oppi de på podiet, det går jo ikke an å bruke bilder av masse bakhoder og tak. Neste gang slår jeg følge med den «blyge» bloggeren, så må vi se om vi greier å mote hverandre opp 🙂

  Liker

  1. Ja, ikke sant? Syntes det er tøft gjort jeg. Ser den ang plassering, og her kunne de med fordel trukket stolene noe lengre bak( slik at det hadde vært lettere får meg å få gode bilder 😛 )

   Vi får gjøre det, skjønt du er hakket modigere enn meg tror jeg 🙂

   Liker

 2. Akk, det er vel uheldigere nærbilder å ta enn i dette tilfellet 🙂
  Og du, blyg? Næh. Ta det fra en som vet hva hun snakker om: Da ville du plassert deg helt, helt bakerst, lenger bak enn aller bakerst, helst under et bord, bak en gardin.

  Liker

  1. Nå var ikke disse så ille men når BE skulle lese stilte han seg rett foran slik at det ikke ble mulig for meg å ta et bilde av ham når han leste, men pytt, det er ikke farlig liksom. Hehe…ok, da er jeg kanskje noe mer modig enn deg siden jeg faktisk turde å sitte fremme men der stoppet det. Tror jeg er mer modig sammen med andre enn all by my self altså…

   Liker

 3. Artig med referat OG bilder! Har skrevet et innlegg om boka til Emanuelsen i dag- likte den veldig godt og håper mange tar seg tid til å lese/ høre den ;o)

  Liker

 4. Artig å lese Beathe! 🙂 Skal starte på boka til Emanuelsen i kveld. Satser på å bli ferdig i morra.
  Ang blyghet, så er det bare en ting å si; øvelse gjør , om ikke mester, så fører det til fremgang. Vil man noe, så må man bare utsette seg for å sprenge egne grenser og angster, og det har du jo gjort her. 🙂
  Jeg synes fortsatt det er litt ekkelt å ta bilder på slike arrangement, fordi jeg vet de merker det, – så jeg prøver å være litt diskret.
  Å be om signering er også en greie, men står man i kø med andre, trenger man jo ikke eksponere seg mer enn man må..
  Å ta selfies med forfatteren, er noe jeg omtrent bare gjør sammen Reading-Randi og andre, da blir man langt tøffere.:)
  Ha en fin kveld.:)

  Liker

 5. […] Jeg er ikke så veldig flink til å få med meg ulike kulturelle arrangementer i forhold til mange andre, men den 18 mai var jeg på «Dagen derpå» på Litteraturhuset hvor Dan A Andersen og Birger Emanuelsen snakket om bøkene sine, henholdsvis  Flaggtale og Anna og Kjærligheten. Det var et veldig koselig arrangement som jeg har skrevet om her. […]

  Liker

Kommentarer er stengt.