LUKE 22 – Bokanmeldelse: Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug

«Men så var det han Ola i Lia da. Han skulle hente hjem høy til både kuer og kalver og sauer- og litt til Blakken også.. Han bare lesste på lasset, han, og kjørte hjem til Lia mens han sang godsangen til blakken.
Men mens han Ola drev og lesste på høyet, tror du han kunne unngå å få med seg den grønne votten?»

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Forlag: Kolon
Tittel: Undis Brekke
Forfatter: Gunnhild Øyehaug
Format: Innbundet
Sideantall: 226
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar
Forfatter

Gunnhild Øyehaug er født i 1975 i Volda og er en norsk forfatter.
Øyehaug er universitetslektor i litteraturvitenskap, og lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun debuterte i 1998 med diktsamlingen Slaven av blåbæret og siden kom det en novellesamling i 2004 som heter Knutar, hennes første roman Vente, Blinke kom i 2008.

Etter å ha hørt forfatteren snakke om boken på «forfatterne kommer» tidligere i høst så satte jeg spent i gang med denne for noen uker siden. Dette var også mitt aller første møte med forfatterskapet og hva jeg syntes skal du få vite litt senere, først litt om hva den handler om.

Romanen handler om Undis Brekke som 38 år gammel flytter tilbake til hjembygden sin på Sunnmøre etter å ha bodd i Bergen i mange år, hun  har doktorgradstipendiat ved universitetet,men hun sliter med både oppgaveskriving og med romanprosjektet sitt. Når hun kommer hjem bærer det rett av sted på instituttets julebord hjemme hos ekteparet Norma og Frank Lomvåg og hele romanen spenner seg over den ene kvelden.

Det skjer en del på denne festen som det ofte gjør, men mye foregår også inne i hodet på Undis Brekke, som tenker på nær sagt alt mellom himmel og jord. Men også på at hun ikke bør drikke så mye pga PMS som hun er så plaget av.

Eg såg meg rundt i stova til Norma og Frank Lomvåg. Tregolvet var lyst, ingen gardiner i vindauga, men grøne planter, sofaen var grå og hadde eit lilla ullpledd og sennepsgule puter. På veggene hang trykk, eg kjende att Per Kleiva, to store, svarte sunnmørsfjell stupte ned i ein kvit, lang fjord.

Det var også en interessant diskusjon hvorvidt både Sylvia Plath og Virginia Woolf  var plaget av PMS i siste fase når de valgte å ta livet sitt.
 Tankene til Undis gikk  tilbake til  Anja som hun var kjæreste med i åtte år til tross for at hun ikke ser på seg selv som lesbisk, men tankene gikk også til en gammel kjæreste som fremdeles bor i hjembygden, Vemund og jeg kan røpe såpass at han dukker opp på festen.
Boken gir også en slags innføring i hvordan man skal spise smalahove og selv om jeg hadde svigerforeldre på Voss så har jeg aldri prøvd meg på det, og jeg kommer ikke til å prøve det noen gang heller, ikke om jeg fikk en million. Jeg spiser ikke mat som ser på meg.
 

Skal eg seie deg noko, Undis, heldt Rune Flå fram, eg skal seie deg noko som du kanskje ikke hadde trudd du kom til å høyre, noko du ikkje hadde venta , men du er mykje meir tiltrekkande no enn det då du reiste. Då du reiste, var du perfekt, no er du uperfekt. No er du brukt, gamal, skiten, feit, du er feit, feit, og bleik, du har fått rynker i ansiktet, håret ditt er bustete, du ser ut som ei gamal fille, ei gamal fille, som ein berre kan slenge på golvet……

Jeg syntes denne boken på mange måter minte meg litt om Hanna Ørstaviks bok «På terrassen i mørket» og da tenker jeg på dette med at mye av handlingen foregår inne i hodet på hovedpersonen, selv om det var noe mindre av det i denne enn det var i Ørstaviks bok. Det føltes litt tungt og noe uvant til å begynne med men etter hvert fløt det litt bedre. Det kommer frem at moren til Undis forlot henne og det gjør denne boken også litt sår og trist.

Denne boken var ikke bare enkel å lese og flere ganger måtte jeg lese om igjen for å få med meg hva jeg egentlig hadde lest, om det var boken så var noe «vrien» enkelte steder eller om det var meg som var veldig trøtt når jeg leste er jeg ikke helt sikker på, eller kanskje det var litt av begge deler?
Men det skremte meg ikke fra å lese ferdig og det er jeg glad for fordi dette var en fin bok  som jeg kunne le av enkelte steder og for det meste så koste jeg meg med lesingen. Jeg skal definitivt lese mer av Øyehaug ved en senere anledning.
Anbefales!

14 kommentarer om “LUKE 22 – Bokanmeldelse: Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug

 1. Ja, denne boka synes også jeg var fornøyelig. Skjønner du synes den var tung noen steder, fordi den har noen samtaler som er litt høytsvevende akademisk diskuterende..eller hva jeg skal kalle det. ha en fin kveld.:)

  Liker

 2. Herlig omtale Beathe! Ser jeg har gjort et klokt valg når jeg har latt denne fare forbi. Er ikke glad i sånne bøker som foregår inni hodet på noen. Har heller ingen medynk med PMS`ere, siden jeg aldri har vært plaget av det selv. Sånn kan det gå, Snart jul, håper du er i rute 🙂

  Liker

 3. Har brukt dagen til å legge på de siste juledukene, og venter nå på kaillen som har vært ute og kjøpt juletre. Og senere i kveld kommer julegjester fra Trondheim. Jeg har heller ikke tenkt å lese denne boka. Noen valg må en ta.

  Liker

 4. God kveld i stua!
  Ser at du likte boka minst et par hakk bedre enn meg, men at du også slet litt. Bra for deg at du likte den, bra for meg at du måtte jobbe litt ekstra; det betyr kanskje at jeg ikke var helt på jordet likevel ;o)
  Til Tine og Åslaug; all den tid man ikke er i akutt bok-nød, er dette ei av de bøkene man slett ikke behøver å føle som et must. Helt greit å finne noe annet!

  Liker

 5. Tine: Takk for det:-) Som Anita sier så er det ikke mye av handlingen som foregår inne i hode på Undis og dette er ingen bok om PMS heller selv om temaet kommer opp. Boken var fornøyelig lesing selv om deler av den var «tung»
  Anita: Helt enig!

  Liker

 6. Jada, det er en ærlig sak det. Jeg er litt treg av meg i år og må gjøre siste resten i morgen.
  Ønsker deg en fin kveld og kos deg med besøket 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.