LUKE 17 – Mikroanmeldelse: Vente på fuglen av Frode Grytten

«Nissegutt er i pakkehuset hvor hjelpenissene pakker inn de ferdige julegavene til barna. Nissegutt går fram til noen av hjelpenissene som har samlet seg rundt en gul badeand på et av langbordene.»
«Er den ødelagt?» spør Nissegutt.
«Nei,» svarer Nisseflink. «Vi er bare spent på om den klarer å kvakke den barnesangen som vi nettopp lærte den.» ( Fra: En lillebror til jul)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Forlag: Kagge
Tittel: Vente på fuglen
Forfatter: Frode Grytten
Format: Ebok
Sideantall: 207
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: eBokBib
Forfatter
Frode Grytten er født i 1960 og er en norsk forfatter og journalist.
Han har skrevet både romaner, noveller og dikt, og har vunnet ulike priser for sitt arbeide. Han debuterte i 1983 med diktsamlingen Start.

Jeg hadde med skam å melde aldri lest noe av forfatteren før, men denne novellesamlingen måtte jeg få med meg. Skjønt det er snakk om mikronoveller som er hentet fra Twitter-prosjektet hans, og ved hjelp av 140 tegn så viser han at det går an å skrive veldig kort om de store tingene i livet.

Dere skal få noen smakebiter før jeg skriver kort om hva jeg syntes om samlingen.

Leggetid, så nær jul. Kva ønsker du deg? Spør far. Jente (4) tenker, veit at no, ja no gjeld det. Endelig svarer ho: Nesten alt.


Ho går ut på altanen. Snø, stjerner, søndag. Lyden av brøytebilar, lyden frå tv-en.
Ho er tolv. I morgon blir ho henta og må reise herifrå.

 Gut ( 16) har forskansa seg i ein hettegenser. Situasjonen har vore fastlåst i to – tre år.

Dei får inn mat og drikke, men guten kjem ikkje ut.

Klede. Tøflar. Toalettsaker. Amme-bh. Helsekort. Coelho-bok. Mann (28) sjekkar konas bag: – Coelho? På klinikken? Då får du føde utan meg.

Dei har gjort det på kjøkkengolvet. Dei har gjort det i badstua. På stovegolvet. I bilen. I trappa. På taket. No gjør dei det i fantasien.

Ho finn den handskrivne kokeboka etter mora ( 1931 – 2013). Dagen etter lagar ho fyrstekake i huset som no skal seljast. Dufta av barndom.


Først døgnet etter melder ho frå om mannens død ( 1932 – 2012). Ho har sete på sengekanten, stryke håret hans, halde rundt han ein siste gong.

Dette var en fornøyelig samling å lese og noen av novellene ( jeg har lyst til å kalle det dikt) gjorde mer inntrykk enn andre igjen, Jeg ble ikke berørt på samme måte som jeg ble når jeg leste Hekla myter men det var en del både skjøre og såre historier her også som selvfølgelig gjorde inntrykk. Det var også en del å kjenne seg igjen i.
 Jeg må si at det er veldig bra gjort og klare å fortelle så mye med så få ord og sånn sett må jo prosjektet sies å være vellykket. Og vellykket ble dermed også mitt aller første møte med Frode Grytten og det blir garantert flere møter.
Anbefales!
Oppsummering med 140 tegn
 Med få ord klarte han å fortelle om de store ting i livet noen blir glemt mens andre blir værende mitt første møte må sies å være vellykket

4 kommentarer om “LUKE 17 – Mikroanmeldelse: Vente på fuglen av Frode Grytten

  1. Så morsom og annerledes bok! Kanskje jeg skal gjøre som deg; la dette bli mitt første møte med Grytten ;o)
    Morsom oppsummering også!

    Liker

  2. Jeg skal lese mer av Grytten ser jeg. Har lest en bok for leeeenge siden. Jeg er visst blitt helt tussete i denne søte førjulstid, for jeg la inn et innlegg på Boken på vent i dag! Har ikke styr på dagene, skjønner jeg! Må nok skjerpe meg!

    Liker

Kommentarer er stengt.