LUKE 14 – En smakebit på søndag:Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug

Så tenner vi tre lys i kveld, 
for lengsel, håp og glede
De står og skinner for seg selv

 og oss som er tilstede.
Så tenner vi tre lys i kveld

 for lengsel, håp og glede.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ukene fyker avgårde nesten enda fortere enn de pleier, det har blitt søndag igjen og det er den tredje søndagen i advent. Julen nærmer seg med stormskritt og det er bare 10 dager igjen til julekvelden og forhåpentligvis også juleroen senker seg.  Siden det er søndag så er det på sin plass med noen smakebiter i spalten til Mari og flukten fra virkeligheten.

Jeg holder på med Gunnhild Øyehaug sin bok Undis Brekke som jeg begynte på på fredag og til tross for at det er en tynn bok så har jeg ikke blitt ferdig med deg enda. Uansett så er det den dere skal få en liten smakebit fra i dag.Litt om boken: Den handlar om den 37 år gamle Undis Brekke, som vender tilbake til heimbygda for å ta seg jobb som lektor i nordisk på høgskulen, endå ho er svært lei av studentar. Ho kjem akkurat i tide til å få med seg den årlege julemiddagen til høgskulens nordiskkollegium, og der blir ho konfrontert med ulike bitar av barndom, ungdom og tidleg vaksenliv som ho har prøvd å feie under teppet. Svik, håp og angst, skrivesperre, kjærleik, mannlege og kvinnelege ekskjærastar, pms, barndomsvener og foreldrer får sine plassar i dette portrettet av ei kvinne som prøver å få hovudet over vatnet.
Korleis stå opp for eigne verdiar, korleis sjå si eiga netthinne, korleis nærme seg si eiga mor, og korleis ete smalahove, er spørsmål romanen stiller.


Smakebiten min er hentet fra 64

Kjære alle saman. På same måte som åttitre personer kan vera fanga under bakken etter eit jordras i Tibet, eller syttifire personar kan vera fanga under jorda etter ein kollaps i ei gruve, eller fem hundre menneske kan vera fanga på eit digert osflak som har rive seg laus frå kysten utanfor Rigaa, er vi samla her i dag, nokre personar i fellesrommet ved instituttet. Her er vi samla, og eg synest det er verdt å tenke seg følgandre tankeksperiment, orsak, å gjere seg følgandre tankeeksperiment: Om dette fellesrommet no hadde rive seg laus frå kysten, og sigla ein kilometer ute på fjorden, kva hadde skjedd?

Det skal eg ikkje svare på før om litt, først vil eg berre kaste eit blikk på ein matematiker, som heiter Pierre Deligne, for til slutt å kome fram til en slags parallell. ein slags allegori, om de vil. Matematikk er jo langt unna vårt fagfelt, og vi har jo ofte ei slags underleg oppfatting av realistar. Rara er dei, dei som ikke kan innreie husa sine med noko form for SJEL, og ofte er dei ekstremt klønete i sosiale samanhenger. Det spelar liksom inga rolle kor høg IQ dei har, når dei har ein tilsvarande minimal EQ, noko som trøystar oss i seine kveldar der vi trass alt sit og irriterer oss over at vi manglar litt på den logiske forståinga, at vi aldri nokosinne vil kunne klare å trenge verken psykisk, fysisk eller cerebralt gjennom dei matematiske gåtene som desse realistane, eller i vårt tilfelle matematikarane, ofte trenger gjennom som knivar i smør.


Etter å ha lagt syk mesteparten av dagen i går  så blir det litt mer gjøremål i dag, men jeg skal selvfølgelig kose meg med skirenn innimellom slagene og blir det til så skal jeg bake en ny runde med berlinerkranser for de fikk jammen bein å gå på, Og i ettermiddag blir det adventskos med varm sjokolade og krem, med julekaker til, eller tvangskos som jeg pleier å kalle det for ungdommen syntes ikke alltid at det er stas å sitte med mor og se på film.
ØNSKER ALLE SAMMEN EN FIN TREDJE SØNDAG I ADVENT!

26 kommentarer om “LUKE 14 – En smakebit på søndag:Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug

 1. Denne lånte jeg på biblioteket i går og skal få lest snart. Jeg satser og på å få bakt litt i dag. Skal lage cookies. Det er en julefavoritt her i huset. Ønsker deg god bedring, og håper tvangs kosingen blir hyggelig 😉

  Liker

 2. Berlinerkranser er godt. Bra at du ble bra igjen. Jeg har hatt en stygg forkjølelse som har hengt i over fjorten dager med hoste, men det var bare virus sa legen. Håper ikke det er den du har fått. Forsøkte meg på Vente, blinke av forfatteren, startet OK, men så ble det litt feil for meg og jeg la den bort. Uansett, takk for smakebuten

  Liker

 3. Fin smakebit! Jeg har hatt adventkos med tenning av tre lys og julekaker, sammen med lille fire år gamle barnebarnet mitt som er på besøk. Passer på å kose oss litt mens lillesøster på ett sover, for hun er ganske aktiv for tida. Mamman er på julemarked og selger barneklær, som hun syr selv.

  Liker

 4. Denne fikk jeg nettopp i posten og håper å få lest den før jul. Men jeg er litt redd jeg har samlet meg altfor mange bøker jeg vil lese. Eller, jeg vet det jo 🙂 Ønsker deg en fin adventssøndag!

  Liker

 5. Håper du har hatt en fin søndag. Jeg har vært fri for pc i dag, og kjørte bare igang nett no (litt rart…) Husker vi hørte forfatteren prate om denne boken, kjekt at du har kastet deg over den, takk for super smakebit 🙂

  Liker

 6. Jeg leste den forrige boka, og som Tone over her, falt den ikke i smak hos meg- etter min smak, var den sant og si usannsynlig kjedelig. Da jeg leste alle de positive omtalene av denne nye, lot jeg meg likevel overbevise om at jeg skulle gi forfatteren en ny sjanse, og lånte boka på biblioteket.
  Hva skal jeg si? Det eneste positive, var at den i det minste var mye tynnere enn den forrige! De fleste har framheva at dette er ei morsom bok, og ettersom jeg ikke trakk på smilebåndet en eneste gang, konkluderer jeg med at boka sikter seg inn på et mer skolert publikum enn meg. Enkelte omtaler trekker fram hintene til litteratur(-vitenskap) og lingvistikk, og det er vel der jeg kommer til kort, da. Jeg er ikke nok skolert til å forstå humoren til Øyehaug. Mulig noe her er litt småkomisk, men direkte morsomt var det ikke…
  Spent på hva du synes, Beathe!

  Liker

 7. Neida, tror jeg klarte å styre unna den verste forkjølelsen, heldigvis. Vente, blinke kjøpte jeg for noen år siden men ikke fått lest den enda.

  Liker

 8. Det kan jeg tro at hun er, det er jo en ny verden for de små når de klarer litt mer enn det de har gjort før, og kanskje har begynt å gå. Høres ut som du hadde en fin søndag.

  Liker

 9. Ja, det der kjenner jeg til, det har blitt lite lesing den siste uken på meg, og jeg kjente jeg ble litt stresset når jeg ikke fikk lest alt jeg hadde planer om og nye bøker kom til, men jeg får lest de jeg får, mer kan jeg ikke gjøre. Håper du hadde en fin dag i går, Astrid Terese:-)

  Liker

Kommentarer er stengt.