LUKE 8 – Kort bokanmeldelse: Ikkje av Agnes Ravatn

Og akkurat den dagen da votten til den vesle gutten ble borte, satt jenta i vinduet slik som alle de andre dagene.
Plutselig får hun se en liten gutt som er litt av en barsking, og som stopper utenfor vinduet hennes. Gutten er i følge med mange andre unger som hopper og spretter og ramler og detter.
( Fra: Den grønne votten)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Forlag: Aschehoug
Tittel: Ikkje
Forfatter: Agnes Ravatn
Format: Heftet
Sideantall:73
Utgitt: 2013
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Kjøpt
Forfatter
Agnes Ravatn er født i Ølen i Vindafjord i 1983 og er en norsk forfatter og spaltist. Hun debuterte med romanen Veke 53 i 2007 og har i tillegg gitt ut flere Essaysamlinger. Flere av bøkene hennes er kritikerroste og prisbelønte, romanen hennes Fugletribunalet som kom ut i fjor vant både P2-lytternes romanpris, ungdommens kritikerpris og bokbloggerprisen 2013. Ikkje er den sjette boken til forfatteren.
I fjor var det 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge og i forbindelse med jubileet utga Aschehoug en  serie på bøker som de kalte «Stemmer», en bok for hver måned i året skrevet av en kvinne som ville være med å bidra til den offentlige debatten og Agnes Ravatn var det selvsagt  et ønske om til å komme med sitt bidrag. Det gjorde hun med denne boken som er et eneste langt dikt om hva dette diktet ikke skal handle om.

Dette blir en litt annerledes omtale fra meg for det er ikke noen direkte handling å gjenfortelle her, men jeg syntes at diktet forteller en del om hvor langt likestillingen har kommet, eller hvor langt den ikke har kommet. Deler av diktet nikket jeg gjenkjennende til og andre ganger humret jeg godt mens jeg leste.
Jeg skal gi dere noen smakebiter over hva dere kan vente dere om dere bestemmer dere for å lese boken en gang.

Det handler ikkje om
internasjonal feminisme
Det har knapt noko med
seksualitet å gjere.
Det dreier seg ikkje om den
smertefulle kombinasjonen
mor og karrierekvinne.

Dette er ikkje eit
portrettintervju med
Trines matblogg
Det handler ikkje om
felles stemmerett, eller:
«korleis vite kva ein
skal stemme?»
(ved å følge med litt.)
Og for ein gongs
skyld ingenting
som har med
litteratur å gjere.
Her skulle det
helst ha handla
om kvinner som
slår mennene sine.
Diktet skulle handle om
Ole Robert Sundes utsegn
til ein student ved skrivekunst-
akademiet i Hordaland, årskull
2003/ 2004: «Du blir aldri forfatter,
men du kommer til å bli en
jævlig bra forfatterkone.»

Det jeg kan si er at det fine språket til Ravatn kommer godt frem også her, og jeg kan fortelle at pga tidsnød endte hun opp med å levere inn dette lange diktet, og det var slett ingen dårlig avgjørelse det.
Jeg syntes diktet får frem de forskjeller det er enda, og at likestillingen  kanskje ikke alltid har kommet så langt som vi liker å tro. Det er i hvert fall den oppfatningen jeg satt igjen med og som alltid er det en fryd å lese det som er først i pennen av Ravatn.

6 kommentarer om “LUKE 8 – Kort bokanmeldelse: Ikkje av Agnes Ravatn

  1. Det er så herlig å starte dagen med strofene dine fra Den grønne votten. Ravatn har blitt en av favorittene, men dette diktet har jeg ikke hørt om. Takk for en spennende åpenbaring bak den 8. luken 🙂

    Liker

  2. Liker Agnes Ravatn! Sitter å lese faktisk idag «Operasjon sjølvdisiplin», og jeg både ler og humrer om en annen, har aldri følt meg så truffet. Lider på alle punkter av lav sjøldisiplin. Har da prøvd å være flink idag, og det greide jeg ganske bra. Fikk det jeg tenkte mest på først unna. Deilig følelse!:) Så nå er det bare kos resten av dagen!:) Har da ikke lest denne, så den må jeg notere meg den:) Takk for tips, og koselig luke!:)

    Liker

Kommentarer er stengt.