Boken på vent: Wilhelm F.K. Christie – Presidenten av Runar Jordåen

I tirsdagspalten  Boken på vent  setter jeg fokus på bøker jeg skal lese, dette kan være bøker som har blitt stående i bokhyllen en god stund uten å ha blitt lest eller det kan være bøker jeg nettopp har oppdaget. Har du bøker du vil børste støv av eller har du nettopp oppdaget en bok du har lyst til å snakke om så må du gjerne være med du også.I neste uke skal jeg og Tine på et arrangement på litteraturhuset her i Bergen  i forbindelse med lanseringen av boken som historiker Runar Jordåen har skrevet om Wilhelm Frimann Koren Christie, Wilhelm F.K.Christie – Presidenten. Dette blir ukens bok på vent hos meg denne uken.Håper å få boken en av dagene slik at jeg kan få en sjanse til å titte litt i den før vi skal på lanseringen. Det er forøvrig to andre arrangementer i forbindelse med Grunnlovsjubileet denne dagen med også  utstillingen «Den reisende Christie» kl 12 og Vandring i Christieparken kl 14.Dette er  biografien om eidsvollsmannen, embetsmannen og museumsmannen Wilhelm Frimann Koren Christie (1778–1849)

Litt om boken:Boka viser mellom anna den sentrale rolla Christie hadde som stortingspresident hausten 1814. Her sto han i spissen for stortingets linje om å bevara grunnlova mest mogleg intakt slik at Noreg kunne få ein sjølvstendig posisjon i unionen med Sverige. Den 20. oktober har blitt karakterisert som «Christies politisk største dag» (Sverrre Steen). Stortinget måtte denne dagen vedta unionen, men måten han formulerte voteringsspørsmåla på gjorde at nordmennene heldt på initiativet; unionen skulle skje på «visse vilkår» og ein skulle ikkje velja den svenske kongen til norsk monark før desse vilkåra var bestemte.
  
Biografien handlar om ein sentral politisk figur i 1814 og åra som følgde. Han var forma av den gamle eineveldige staten. Samtidig som han var ein av dei viktigaste politiske strategane for det nye norske regimet, meinte han at mange av dei gamle ordningane var fornuftige og burde vara ved. Han ønskte å behalda ei sterk konge- og regjeringsmakt, men var samtidig for næringsfridom og oppheving av gamle privilegium. 

I 1818 trakk han seg tilbake frå den rikspolitiske arenaen. I 1825 grunnla han Bergens Museum, og dette blei det viktigaste gjeremålet hans resten av livet. Biografien viser korleis museet var eit kunnskapsprosjekt. Også her sto han med ein fot i det gamle og ein i det nye: Han var forma av opplysningstida og 1700-talets topografiske tradisjon, men han var også påverka av det nye synet på naturen og historia som noko som var i utvikling og framgang. 
Så det er nok ikke tilfeldig at det er nettopp den 20.oktober som ble valgt til lanseringen av boken. Dette er jo han som fikk mye av æren for det arbeidet som D.C. Danielssen gjorde i forbindelse med innvielsen av Bergen Museum som jeg skrev om i omtalen min av biografien om ham i går.
Gleder meg til både lansering og til å lese boken.

Hvilken bok har du på vent denne tirsdagen?

Her ser du hvordan du kan delta på «Boken på vent»!

 • Lag et innlegg om boken på bloggen din, har du ikke egen blogg så fortell gjerne om boken i kommentarfeltet under her.
 • Link innlegget ditt i linkefunksjonen over her.
 • Deler du på twitter så bruk gjerne hashtag #bokenpåvent
 • Besøk de andre bloggene og se hvilken bok de har på vent, kanskje du kan plukke opp et boktips eller to?
 • Inspirasjon til denne spalten har jeg funnet på den engelske bloggen Books for Company12 kommentarer om “Boken på vent: Wilhelm F.K. Christie – Presidenten av Runar Jordåen

 1. Så kjekt å bil minnet på denne boken. Gleder meg til å lese den, og til arrangementet på mandag 🙂 Ha en super tirsdag Beathe!

  Liker

 2. Måtte kaste meg med idag:) Håper arrangementet blir bra, og ikke dumt da å være litt forberedt og ha litt stoff i bakgrunnen itillegg når man hiver seg med på slikt. Kos deg masse på denne tirsdag, Beathe!:)

  Liker

 3. Også jeg som var så stolt av at jeg hadde klart både å legge inn link og kommentar fra mobilen! Ett av to er da ikke så ille det heller ;o)
  Jeg har fulgt med på lepra-prosjektet deres, og ser fram til omtale av denne og det planlagte arrangementet, selv om jeg neppe kommer til å lese boka sjøl. Etter at jeg slutta å studere, har det blitt mindre og mindre fagrelatert lesing, med unntak av litt geologi. Nok et område hvor jeg har et utviklings-/ forbedringspotensiale!

  Liker

 4. Ett av to er ikke å kimse av det! Ikke ofte jeg har lest «fag» etter at jeg ble ferdig på skolen for 13 år siden, men nå i det siste har det blitt litt. Men det skall bli godt med noen litt «lette» bøker etter hvert. Ha en fin kveld, Berit!

  Liker

 5. Så flott å få med seg slike arrangement. Skulle gjerne hatt mere tid og muligheten til det. Boken ser int ut. Selv har jeg lest meg litt opp om Eidsvoldmannen som kom fra mitt distrikt. Vært en del fokus på det i slektforskingsmiljøet 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.