Bokanmeldelse: Oscar og den rosa damen av Eric-Emmanuel Schmitt

Forlag: Pantagruel
Original tittel: Oscar er la Dame Rose
Norsk tittel: Oscar og den rosa damen
Forfatter: Eric-Emmanuel Schmitt
Oversetter: Christine Amadou
Format: Pocket
Sideantall: 95
Utgitt(denne utgave): 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Lese-eksemplar

Forfatter

Eric-Emmanuel  Schmitt er født i 1960 i Lyon og er en fransk forfatter og dramatiker. Schmitt lar i mange av stykkene og romanene sine kjente, historiske personer opptre: Sigmund Freud i Le Visiteur, Diderot i Le Libertin, Pontius Pilatus, Jesus og Judas Iskariot i Evangeliet ifølge Pilatus og Adolf Hitler i Adolf H’s to liv. Videre er religion et tilbakevendende tema – ofte slik at to personer fra ulike religioner stilles overfor hverandre: islam og jødedommen i Herr Ibrahim og Koranens blomster, jødedommen og kristendommen i Noas barn og i Milarepa buddhismen.(Kilde: Forlaget side)

I Oscar og den rosa damen handler om Oscar som har leukemi, og han vet at han ikke har så lenge igjen. Foreldrene hans er veldig unnvikende og vil ikke snakke om det uunngåelige som skal skje.
Han treffer Marie- Rose, eller Rose-bestemor som Oscar kaller henne. Hun råder ham til å leve hver eneste dag som om den var 10 år lang og det er nettopp slik Oscar overlever de siste 12 dagene av livet sitt.

Hver eneste kveld skriver han brev til Gud til tross for at han til å begynne med ikke tror på ham i det hele tatt, i brevet til Gud forteller han om dagen som har vært. Under får dere en liten smakebit fra et av brevene han skrev.

Da jeg våknet, hadde de selvfølgelig med seg gaver til meg. Etter at jeg kom på sykehuset, har foreldrene mine hatt problemer med å snakke med meg. Så da tar de med seg gaver i stedet, og vi sitter hele ettermiddagen og leser spilleregler og bruksanvisninger. Far er helt hekta på produktbeskrivelser. Om de så er på tyrkisk eller japansk så gir han ikke opp, han følger skjema. Han er verdensmester i å kaste bort søndagsettermiddager.

Dette var en aldeles nydelig  liten bok med en stor fortelling som kommer til å sitte i veldig lenge. Den er vakker samtidig som den selvfølgelig er veldig trist, jeg ble så glad i lille Oscar og selv om dette er en bok med et alvorlig tema så er det ikke slik at den bare er trist for jeg trakk på smilebåndet gjennom tårene flere ganger.Det gjorde med andre ord både godt og vondt å lese. Boken handler om at det av og til er slik at det å akseptere både sykdom og død er viktigere enn det å bli frisk, som forfatteren sier i et intervju bakerst i boken.
Det er ikke enkelt å skrive noe mer om boken uten at jeg røper for mye så jeg kan heller bare anbefale deg å lese den så får du se og oppleve Oscar selv. Boken er filmatisert og under finner du en liten smakebit på filmen.
Dette var mitt aller første møte med forfatteren og jeg kommer garantert til å lese mer av ham i fremtiden.

Ellikken har også lest boken og du kan lese innlegget hennes om den her.

Film-trailer ( på Tysk)

16 kommentarer om “Bokanmeldelse: Oscar og den rosa damen av Eric-Emmanuel Schmitt

 1. Dette høres ut som en skjønn bok, og passe lang for du har jo fokus på krim må du huske 🙂
  Har ikke hørt om forfatteren før, og sjekket, boken kom ut i 2002 og han har skrevet to bøker etter det. Kanskje forlaget skal gi ut dem også på norsk? Ha en super fredag Beathe, nå er det snart påske 🙂

  Liker

 2. Dette er helt sikkert ei sterk bok, men tittelen gav meg så sterke asosiasjoner til en tegnefilm-serie som gikk på barne-tv for mange-mange år sida; «Babar og den rosa damen». Babar var en liten, rund og snill elefant. Jeg skal ikke utbrodere, men en av lærerne våre på vgs fikk tilnavnet Babar, fordi han faktisk lignet veldig både i sinn og skinn! Da får det hele et litt komisk preg ;o)

  Liker

 3. Ja,denne var lest å halvannen time så den leste jeg etter at jeg ble ferdig med Krypet her om dagen, og nå er det Malstrømmen sin tur. Må si at det var veldig kjekt å lese «skikkelig» krim igjen! Foraget har gitt ut to bøker til av ham nå, jeg fikk tilsendt tre bøker av denne forfatteren. Kunne også tenkt meg å lese de som heter Adolfs to liv også. Herlig å tenke på at det er påske snart og «fri». Her blir det påskehandel i dag, godt med alt som er gjort! Ha en fin fredag du også,Tine:-)

  Liker

 4. SV: Visste ikke at jeg var blurbet på den! – Enda godt det er en bok jeg virkelig liker 🙂 (Selv om jeg skulle ønske jeg hadde skrevet en lang og grundig anmeldelse av den og ikke bare føleri… hehe) Hvilket utdrag brukte forlaget?

  Liker

 5. Det er inni boken og det står: «Denne lille romanen er en av de vakreste,fineste,tristeste,varmeste og beste historiene jeg noen gang har lest. Boken er så full av LIV tross det uunngåelige triste. Helt nydelig. En bok som gjorde uutslettelig inntrykk på meg.» Enkelte bøker syntes jeg det er vanskelig å skrive så mye om uten å si for mye og slik var det vel her, av og til må bøker oppleves uten for mye «innblanding»

  Liker

 6. Hei Beathe:-) Kva bok av M. Atwood er du på jakt etter? Eg har vore på posesalg i dag i kom heim med «Den blinde mordersken», men den hadde eg frå før. Hugsar at du var på jakt…. Om det er den du jaktar på så kan eg sende den til deg 🙂

  Liker

 7. Å, denne må jeg notere meg! Jeg var akkurat på kurs om sykdom og helbredelse, og det viktigste jeg sitter igjen med er nettopp det, at av og til er det faktisk viktigere å akseptere tingenes tilstand fremfor å bli frisk. Takk for nydelig omtale!
  Velsignet god påske til deg!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..