Bokanmeldelse: Kunsten å høre hjerteslag av Jan – Philipp Sendker

Forlag:Cappelen Damm
Original tittel: The art of hearing heartbeats
Norsk tittel: Kunsten å høre hjerteslag
Forfatter: Jan- Philipp Sendker
Oversetter:Kurt Hanssen
Format: Innbundet
Sideantall: 286
Utgitt: 2013
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Kjøpt

Forfatter

Jan – Philipp Sendker er født i Hamburg i 1960 og er en tysk journalist og forfatter.Han ga ut sin aller første bok, Cracks in the Great , en sakprosa bok om Kina i 2000. Kunsten å høre hjerteslag er forfatterens første bok utgitt på norsk. Fra perioden 1995-2000 jobbet han som Asia-korrespondent.
Forfatteren bor i Berlin sammen med familien sin.
Denne boken kjøpte jeg for over 1 år siden etter å ha lest om den inne hos Bokelskerinnen og nå som jeg har lest den kan jeg ikke med min beste vilje forstå at den har fått stått i fred i bokhyllen så lenge.
Coveret på boken syntes jeg var så fint,og historien inne i boken er om mulig enda finere.

I Kunsten å høre hjerteslag møter vi Julia.Hennes far heter Tin Win og er en vellykket advokat i New York,  men en dag forsvinner han sporløst. Det skal gå fire år før Julia kommer over noen brev faren skrev til en ukjent burmesisk kvinne ved navn Mi Mi. Julia, moren og den eldre broren hennes vet ingenting om tiden faren hadde i hjemlandet sitt Burma hvor han tilbragte de første tyve årene av livet sitt. Kunne det være at faren hadde reist tilbake til hjemlandet sitt og den lille landsbyen Kalaw? Og hvilket forhold hadde denne Mi Mi hatt til faren hennes? Julia bestemmer seg for å dra til Burma for å finne ut av dette, noe moren som sitter nokså bitter tilbake ikke var noe videre begeistret for.

Kan det vokse vinger på ord? Kan de fly gjennom luften som sommerfugler? Kan de fange oss, ta oss med til en annen verden? Kan de åpne de siste, hemmelige rommene i sjelen vår? Jeg vet ikke om ord i seg selv kan oppnå dette, men Julia, din far hadde en stemme den dagen som man kanskje bare hører èn gang i livet.

I et tehus i Kalaw treffer Julia U Ba, en mann som hevder at han kjenner faren hennes og han vil gjerne fortelle  henne en unik kjærlighetshistorie, om den blinde gutten og den vakre jenta som hadde ubrukelige ben.
Og det er nettopp denne fantastiske kjærlighetshistorien som er den mest fremtredende i denne fortellingen, og etterhvert som U Ba forteller så innser Julia mer og mer at hun egentlig aldri virkelig har kjent faren som hun alltid hadde vært så knyttet til.

Før eller siden kommer vi til et slags katastrofalt vendepunkt i livet, et punkt der den trygge tilværelsen var ikke lenger eksisterer. Et øyeblikk som forandrer oss til et annet menneske, fra ett hjerteslag til et annet. Øyeblikket når den vi elsker innrømmer at det er en annen, og at han vil forlate deg. Eller den dagen vi begraver en far eller en mor eller en bestevenn.


Det er ikke til å unngå at Julia undrer seg over hvem denne U Ba egentlig  er og hvordan han kan vite om farens innerste hemmeligheter, men det går opp for henne til slutt.

Dette er jo egentlig historien om de to unge som vant hverandres hjerter i meget ung alder og det var bare helt nydelig å lese om Tin Win som gikk og bar på  Mi Mi overalt hvor de skulle. Og om hun som geleidet han og fortalte hvor han skulle gå, var øynene hans rett og slett. Det var til å bli rørt av.

En fantastisk fortelling om livslang kjærlighet og om å være tro mot seg selv til tross for at omstendighetene vil det annerledes. Det er også en litt trist og vemodig kjærlighetshistorie.
Karakterene som er skapt er troverdige og jeg ble glade i dem nesten alle sammen, og da særlig Mi Mi og Su Kyi, som fremstår som to sterke kvinner. Jeg savnet og kunne godt tenkt meg og blitt litt bedre kjent med Julia underveis, men det regner jeg med at jeg blir i den neste boken som heldigvis ligger klar. I boken får vi litt kjennskap til tradisjoner i Burma og vi får ett godt innblikk i hvordan både hverdagslivet og landskapet er i Burma ( nå Myanmar) og den lille landsbyen Kalaw i  Shan State.        
Boken er lettlest og har et godt språk, det er litt artig at det er en mann som har skrevet en slik nydelig roman om lengsel og kjærlighet, og samtidig så full av varme og håp. De kan det tydeligvis de også.Jeg anbefaler denne varmt og inderlig!


Andre som har lest og blogget om boken:
Bokelskerinnen
The witch of the North
Rose-Marie
Bøker & Bokhyller8 kommentarer om “Bokanmeldelse: Kunsten å høre hjerteslag av Jan – Philipp Sendker

 1. Jeg VISSTE at du kom til å like denne!!!! «Kunsten å være den man er» er bygget opp ganske likt, man blir kanskje litt bedre kjent med Julia, men mest av alt er hun der for å fortelle en tredjeparts historie. I NESTE bok, deimot; DER trur jeg det er duket for Julia-show ;o)
  Vi må i det minste håpe på ei bok nummer tre…

  Regner med at du har vært nagla til tv-stolen i dag? Trippel norsk; dét er hva vi kaller å reise kjerringa!! Blir spennende med stafett, og ikke minst fem-mil i mårra!

  Liker

 2. Flott omtale! Var å hentet den på biblioteket i dag, lydbok på cd, så den får vente til hjemme alene tidspunkt til uken. Ha en fin lørdag Beathe 🙂

  Liker

 3. Nydelig omtale, håper jeg får anledning til å lese den snart 🙂 Nå regner jeg med at du sitter i godstolen og jubler for skiskyttergutta 🙂

  Liker

 4. Jeg syntes virkelig synd på Emil nå 😦 men sånn er det med stafett. Ser frem til fem-mila i morgen selv om jeg ikke helt tror på medalje av den aller edleste valør.
  Boken var veldig fin og er den neste like bra som denne så kan det godt komme en tredje bok for min del!

  Liker

Kommentarer er stengt.