Bokanmeldelse :Kald som døden av Louise Penny

Forlag: Silke
Orginal tittel: Dead cold
Forfatter: Louise Penny
Norsk oversetter: Astrid Eggesvik
Format: Innbundet
Sideantall: 395
Utgitt(denne utgave): 2013
Utfordring:100 bøker på 1 år.
Kilde: Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Louise Penny ble født i Toronto, Canada i 1958. I sin tidligere karriere har hun jobbet som radiovert og journalist. Kald som døden er hennes andre roman og den kom ut i 2007 og siden har det kommet en rekke bøker i serien om Armand Gamache, det er hele 8 tilsammen. Bøkene hennes er oversatt til  23 språk. Hun og mannen Michael Whitehead bor i en landsby som heter knowlton  rett utenfor Montreal. Hun er stor fan av Agatha Cristie.


EN SKIKKELIG FEELGOOD-KRIM!

Førstebetjent Armand Gamache og teamet hans må igjen vende nesen mot den lille landsbyen Three Pines etter at CC de Poitiers blir funnet død midt ute på isen under en curlingkamp. Teamet hans består forøvrig  av nykommeren Robert Lemieux, Jean Guy Beavoir og Isabelle Lacoste. Den taktløse Yvette Nichol fra «Skjulte liv» glimtet først med sitt fravær men dukker opp etter hvert hun også og jeg føler at det er noe rart med henne, og det kan virke som hun skjuler noe… men over til dette drapet som de skal etterforske. For det skal vise seg at det ikke er noen i den vesle byen som virker å bry seg med at den godeste CC de Poitiers har blitt myrdet og til tross for at hun ble drept midt i en folkemengde så er det ingen som verken har sett eller hørt noe som helst. Ganske så snart kommer det frem at CC ikke var noe godt menneske  og brydde seg kun om seg selv og trakket på andre og hadde en skjult agenda om hvorfor hun hadde kommet til Three Pines. Men fortjente hun å dø for det?

«Jeg tar det.»
«Vil du ikke se det?» Straks det var uttalt, angret Yolande bittert.
Hvis dette fehodet ville kjøpe det gamle Hadley-huset usett, uten inspeksjon og åndeutdrivelse, så vær så god.
«Bare gjør i stand papirene. Jeg kommer ned med en sjekk i ettermiddag.» Og det hadde hun gjort. En ukes tid senere hadde hun sagt til mannen sin at hun trengte underskiften hans for å cashe inn pensjonsfondet. Han hadde protestert, men såpass tafatt at det ville vært umulig for en tilfeldig observatør å registrere det som en protest.
Det gamle Hadley-huset, den uhyrlige bygningen på bakketoppen, var hennes. CC kunne ikke vært lykkerligere. Det var perfekt. Three Pines var perfekt. Eller det kom i det minste til å bli det, innen hun var ferdig med stedet.

Et år tidligere hadde CC og mannen hennes Richard sammen med datteren deres Crie flyttet inn i det gamle Hadley-huset som de fleste av dere husker igjen fra første boken.
 CC de Poitiers hadde nettopp gitt ut en bok og ville starte et eget firma som skulle få navnet Vær rolig for å spre et åndelig budskap som hun kalte for Li Bien som hun hadde fått kunnskap om av en indisk guru og hun ville endre den lille landsbyen. Var det derfor hun var blitt drept? Var det noen som ikke ville at hun skulle slå rot i den lille idylliske landsbyen?Og hvorfor hadde hun kommet dit? Hvem hatet henne så mye at de var villig til å ta livet  hennes? Ledetråder var det ikke mange av helt til å begynne med og i landsbyen florerte det mange rykter om hvem morderen kunne være..
Et par dager før CC ble drept ble en uteligger, en eldre kvinne funnet drept i Montreal. Ved siden av seg hadde hun en signert bok skrevet av Ruth Zedro, en av innbyggerne i Three Pines.Hvordan hadde boken havnet der og hadde de to mordene noe med hverandre å gjøre og i så fall på hvilken måte?
Spørsmålene er mange og snart blir Gamache og teamet hans dratt inn i livet i Three Pines og sannheten som kommer for en dag er mye mørkere og mer tragisk enn noen kunne ha forutsett på forhånd.

Gamache stilte seg foran maleriet, som viste tre eldre kvinner med armene om hverandre. Det var et forbløffende komplisert verk, men lag på lag av fotografier og malerier. Til og med noen håndskrevne ord. Em, kvinnen i midten, lente seg langt bakover med en overgiven latter, og de andre to støtte henne og l, de også. Bildet sydet av intimitet. Det var et privat øyeblikk av kvinneliv som var fanget på lerretet. Clara hadde greid å fange vennskapet deres og avhengigheten deres av hverandre. Verket lyste av kjærlighet og omsorg som strakte seg forbi hyggelige lunsjer og det å huske hverandres bursdager. Gamache følte det som om han så rett i sjelen til hver av dem og kombinasjonen av alle tre var nesten ikke til å bære.
«Jeg kaller den De tre Gratier«, sa Clara.
«Perfekt»,hvisket Gamache.

Dette ble et meget hyggelig gjensyn med den godeste Armand Gamache og noen av de andre innbyggerne i den lille landsbyen, blant annet det koselige kunstner-ekteparet Peter & Clara Morrow og Myrna som driver bokhandelen. Sist men ikke minst Oliver og Gabri som er innehavere av bistroen. Dette er en velskrevet roman med et godt språk og plottet er minst like godt her som i den forrige boken. Du blir revet med og det oppstår stadig nye teorier om hvem morderen kan være, og når man har slått fast hvem det er så rakner den teorien på neste side og en ny teori dukker opp og en tenker: Ja,selvfølgelig er det h*n og ikke h*n som står bak ugjerningen!Men det er jo slett ikke sikkert det heller men det er veldig kjekt å sitte slik å gjette og moro å se om en får rett til slutt. Det var flettet inn litt historiske fakta tilbake fra slutten av 1100-tallet som jeg likte veldig godt uten at jeg skal utdype det noe mer, men det var så interessant at jeg måtte google det for å finne ut litt mer.
 Vi ble kjent med en ny betjent som vi ikke fikk vite så  veldig mye om,men  jeg regner med at vi får vite mer  om ham i neste bok. Vi ble enda bedre kjent med Yvette Nichol uten at jeg likte henne noe bedre av den grunn, hun er ikke til å stole på og ødelegger mer enn hun gjør nytte. Den godeste Armand Gamache er ikke som etterforskere flest  for han er verken fraskilt eller alkoholisert men derimot lykkelig gift med bibliotekaren Reine-Marie og har to voksne barn. Han er en meget kulturell og sensitiv person. Isabelle Lacoste er en meget pålitelig og engasjert person som absolutt er til å stole på. Jeg fikk sansen for henne.
Dette er en skikkelig «feelgood-krim» om jeg kan bruke det uttrykket og er ikke noe for deg som MÅ ha blod og gørr om du skal lese krim. Misforstå meg rett, jeg liker også hardbarka krim som får det til å gå iskaldt nedover ryggen men vel så mye liker jeg denne kose-krimmen. Jeg har storkost meg og er i ferd med å bli betatt av denne idylliske landsbyen i Quebec og disse herlige menneskene som Penny har skapt med pennen. Har du ingen planer for hva du skal lese i påsken så kan jeg foreslå at du pakker deg inn med et pledd og setter deg i solveggen og leser denne herlige krimmen mens du inntar en god kopp te og en kvikk lunsj. ENJOY!

Terningkast
( En sterk femmer)

Her kan du se forfatterens hilsen til sine norske lesere

8 kommentarer om “Bokanmeldelse :Kald som døden av Louise Penny

 1. God morgen, og takk for fin omtale. Når jeg leser feel-good krim, eller damekrim da tenker jeg at det ikke er noe for meg. Beskrivelsene dine av de forskjellige personene i landsbyen, gjør meg allikevel nysgjerrig, så kanskje jeg skal si til meg selv at det er en fin roman, og prøve 🙂 Ha en fin torsdag!

  Liker

 2. Jeg ville ha prøvd om jeg var deg, men jeg ville startet med den første boken for det er en del henvisninger til ting som skjedde i den. En fin torsdag til deg også,Tine:-)

  Liker

 3. Denne vil jeg lese!!!:-)

  Nå har jeg fått til å lese ebøker på nettbrettet mitt, takket være tipsene fra deg!!! Tusen Takk. Du er en engel!!! ♡ ♡ Med god hjelp av lillebror til det tekniske, så gikk det så fint til slutt!! 🙂
  I går da jec var inne på Digitalbok fantt jeg et par av de nye krimmene jeg har lyst å lese, og den ene som jeg har spesielt lyst på er over 100 kr billigere enn i butikken!!! 🙂 ♡ ♡

  Liker

 4. Hei!
  Når du skriver «kose-krim», og at det blod og gørr ikke er hovedingrediensen, syns jeg det er ekstra interessant, jeg! Hadde med meg boka på setra i vinterferien, og der ligger den enda, så da er den klar til påsken (om bare to uker; HURRA!!) ;o)
  Har ikke lest den forrige boka; er det mye man ikke får med seg i denne da, trur du? Jeg vet at mange er helt nazi på at serier skal leses fra a til å, men får man en god leseopplevelse om man bare leser denne, trur du?

  Liker

 5. Å så kjekt!!:-) Bare hyggelig å kunne hjelpe til,Kristine! Jeg liker ebøker bedre og bedre selv om det ikke slår papirboken så er det et kjekt alternativ. Der ser du,det gjelder å følge litt med på prisene der ute for det er stor forskjell! Ønsker deg en fin ettermiddag!:)

  Liker

 6. Ja,det nærmer seg nå og godt er det!:-) Jeg er litt sånn nazi når det gjelder å lese bøkene i «riktig» rekkefølge,men det er endel henvisinger til den forrige boken men jeg tror det skal gå greit å lese bare denne!

  Liker

Kommentarer er stengt.