Bokanmeldelse:Lydløs Trompetisme av Marit Persheim

Forlag: Publica
Tittel: Lydløs Trompetisme
Forfatter: Marit Persheim
Format: Innbundet
Sideantall:151
Utgitt: 2013
Utfordring: 100 bøker på 1 år.
Kilde: Leseeksemplar

Litt om forfatteren

Marit Persheim er født i 1978 i Oslo hvor hun også er oppvokst.
Hun er utdannet kulturarbeider ved høyskolen i Bø og Solbakken folkehøyskole. Hun har tidligere jobbet mye med revy og teater. Bloggen hennes «Bokendag» finner du herLydløs Trompetisme er hennes debutbok.

EN HERLIG DEBUT!

I går ettermiddag fikk jeg boken i hende og i går kveld var den lest ferdig,nei da, den var jo ikke det! Jo da!

Lydløs trompetisme handler om Margit som er 29 år og arbeidsledig. Hun går på et jobbsøkerkurs gjennom NAV, noe hun ikke alltid skjønner poenget med, men går hun ikke så får hun ikke dagpenger. Hun er samboer med Otto på 32 år. Han liker best å sitte i sofaen fordypet i en bok når han ikke er på jobb da. Margit har lest at i alle nye forhold er man lykkelig og forelsket i tre måneder. Resten er bare jobb.
Hver gang hun går til matbutikken må hun forbi en musikkbutikk og hun har et godt øye til Claes som jobber der. En dag bestemmer hun seg for å bruke de siste pengene sine på en trompet med ti timer gratis spilletimer inkludert og den godeste Margit går jo ut i fra at det er den kjekke og Claes som er musikklæreren. Claes er mye mer tolerant enn Otto.Dessuten forstår han seg på akustikk og den slags. Det gjør ikke Otto.
Stine er venninne med Margit, men etter at Stine begynte å studere og Margit ble kjæreste med Otto så ser de ikke til hverandre så ofte lengre. Det er bare en eneste feil med Stine, hun har fått seg en ny venninne, Guro, som studerer sosialantropologi og er opptatt av at mat skal være økologisk. Margit liker ikke Guro.

Hun ser ut som ei flue med pottesveis når hun sykler på den rustne kombisykkelen sin, med økologisk ingefærrot i sykkelkurven. Guro synes ikke noe om hvordan industrien behandler kyllinger. Det gjør ikke Margit heller, men når Guro snakker om dyrevern og kapitalisme, får Margit lyst til å sette fyr på et loppemarked.

Om du tror at dette er en bok om trompeter og korps så tar du skammelig feil, nei da, du gjør jo ikke det, eller joda! Den handler om så veldig mye mer enn akkurat det, selv om hun øver en del til konserten hun skal være med på og Otto ser med gru på at hun absolutt skal øve i stuen,så er dette en bok om helt vanlige mennesker. Må si jeg fikk skikkelig sansen for Margit og hennes måte å være på,dagdrømmer,skikkelig impulsiv og handler til det er tomt på kontoen uten tanke for at pengene skal vare til neste innbetaling kommer. Otto som er den som liker å ha ting på stell og er skikkelig fornuftig. Boken er full av kjappe replikker og jeg har flirt og ledd meg gjennom disse to timene det har tatt å lese den lille perlen. Jeg har lyst til å dele noen linjer med dere fra boken.

Margit peker på Otto med høyre langefinger og pekefinger, akkurat som om hun sikter på ham med en pistol. Hun senker  stemmen sin til herskenivå og føler seg som en kvinnelig stortingspolitiker. Hadde Margit hatt sigaretter, ville hun tent en nå:
«Jeg starter ikke en krangel.» (Tenne sigarett,trekke inn) «Jeg kommer bare med fakta,jeg.» (Blåse røyken ut.) «Hvis du  er interessert i å krangle, så vær så god, men jeg har faktisk litt andre ting å gjøre.»
Så smeller hun med døren og går ut.
«Margit.» Otto roper fra vinduet. «Vaskepulver,husk det.» «Ja,selvfølgelig, det var jo derfor jeg gikk ut,» roper Margit tilbake, og har lyst til å si Otto noen sannhetens ord om det å bryte seg inn i et menneskes harmoniske og gode humør ved å kaste inn trivialiteter som vaskepulver og rengjøring.

Vel, det å skulle få tak i noe så enkelt som vaskepulver er ikke alltid så enkelt som det skal høres ut og særlig ikke når det er Margits tur til å kjøpe og hun har brukt alle pengene på trompet og  hun vil ikke for alt i  verden at Otto skal få vite hvor lite penger hun egentlig har. Og den måten hun klarer å skaffe vaskepulver på er bare helt genialt! Hehe..

Margit skyter en gul ert på Otto med sprettert. Hun treffer ham mellom øynene, og erta forblir der som et lite kastemerke. Til evig tid. Nei da.

Margit henter trompeten og blåser det hardeste hun kan inn i øret til Otto. Hun blåser så hardt at tonene skyter seg inn i øregangen hans og gjør ham døv. Otto forstår ikke tegnspråk, og legen erklærer ham sinnsyk. Nei da.

Boken er lettlest med et enkelt språk og kjappe replikker som nevnt. En bok som du bør få med deg om du har lyst på en koselig stund i godstolen og ikke minst om du har behov for en god latter. Nei da, du kommer ikke til å le så mye for SÅ morsom er den ikke. Jo da, den er jo det! Ser frem til hva Marit kan komme med i neste bok.

Terningkast

7 kommentarer om “Bokanmeldelse:Lydløs Trompetisme av Marit Persheim

 1. Kjekt å høre at du er begeistret og har hatt det gøy med denne boken. Er litt i stuss om den er noe for meg. Er ikke så glad i hverdagshistorier om vanlige mennesker, og jeg tror jeg hadde blitt gal skulle jeg bodd med en sånn en som Margit 🙂

  Liker

 2. Fin omtale av en ny bok. Har lyst til å lese denne, da jeg liker å lese unge nye romanforfattere.Hørte om boka første gang hos Bokbloggeir for noen dager siden.

  Liker

 3. Boken har mange herlige replikker som er verd å lese bare pga det, men alt kan ikke falle i smak hos alle. Hadde nok ikke likt å bodd med en som brukte alle pengene på trompet!;-)

  Liker

 4. Jeg leste om denne boken et annet sted, husker ikke hvor i farten, men den virket i alle fall bra. Og etter det du skriver her er jeg fullstendig overbevist. Godt skrevet 🙂

  Liker

Kommentarer er stengt.