Bokanmeldelse: Svanesøstrene av Rebecca Rasmussen

Forlag: Pantagruel
Orginal tittel:The Bird sisters
Norsk tittel:Svanesøstrene
Forfatter:Rebecca Rasmussen
Oversetter:Mette I.Gudevold
Format:Innbundet
Sideantall:373
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på 1 år
Kilde:Anmeldereksemplar

 
Litt om forfatteren

Forfatteren er bosatt i Los Angeles,California sammen med mann og datter. Hun er oppvokst i Spring Green,Wisconsin som er stedet handlingen i boken hennes finner sted. Fordi foreldrene hennes skilte seg når hun var liten så har hun også tilbrakt mye tid i Northfield,Illinois. Hun underviser i skriving ved UCLA ved siden av å være forfatter. Hun har fått publisert en del noveller og fortellinger før debutromanen «Svanesøstrene» kom ut.

Litt om boken

Når en fugl flyr inn i et vindu i Spring Green, Wisconsin, får søstrene Milly og Twiss besøk. Twiss lytter til fuglens hjerteslag og finner ut hva som kan gjøres for å redde den. Milly lytter til hjertets anliggender hos menneskene som har bragt fuglen til dem. De to ugifte søstrene har viet sitt liv til å være reddende engler for fugler og mennesker. Men en gang for lenge siden, sommeren 1947, da visste ikke Milly og Twiss noe om å reparere det brukne og vonde. Det var sommeren faren deres hadde en ulykke, moren endelig kom til en erkjennelse, fader Rice erklærte at Gud ikke finnes og stakk av til Mexico, og Milly forelsket seg i en gutt som het Asa. Men det som likevel var vanskeligst å glemme, skjedde da kusinen Bett kom på besøk fra en by kalt Deadwater, og forandret livene deres for alltid.

EN LITT HJERTESKJÆRENDE DEBUT

I romanen «Svanesøstrene» blir vi kjent med det eldre søskenparet Milly og Twiss som er viden kjent for å helbrede skadede fugler. Mens Twiss prøver å reparere skadene de stakkars fuglene har pådratt seg  tar Milly seg av besøket og serverer nystekte boller. En dag kom en mor sammen med datteren sin og en skadet fugl og en diskusjon oppstår som ender med at moren slengte følgende kommentar i fjeset på Milly «Bare en person som ikke har barn,kunne finne på å si noe slikt.» Etter at moren med barnet hadde reist avgårde gikk Milly og irriterte seg over denne kvinnen og hva hun hadde tillatt seg å si. Ganske snart gikk tankene til Milly tilbake til hennes egen barndom og det er nettopp det vi blir vitne til i denne koselige, men også såre romanen som handler om kjærlighet og om det å måtte gi slipp på noe.
Vi blir med tilbake til den sommeren hvor Milly & Twiss får besøk av kusinen deres Bett, til en sommer hvor veldig mye skulle endre seg…

Hvis ekteskapelig uenighet kunne måles i røtter, var moren og faren deres som røtter på eiketreet i bakgården. Det hadde vokst inn i huset istedenfor fra det, det hadde laget sprekker i fundamentet og gjort gulvene skjeve.

Foreldrenes ekteskap er i endring og  de sover hver for seg. Bett finner på en lek som de må leke hele tiden som heter «Sant» eller «Nødt» og som Milly egentlig ikke har noe lyst til å være med på,men som hun blir med på likevel for Bett kan dette med å overtale folk.
 Milly er forelsket i Asa som pleier å komme å slå gresset hos dem, og Milly er ivrig på å bake kaker til han.
Twiss som er 14 år og to år yngre enn Milly syntes at slike ting er tåpelige og hun er vel det vi kaller en guttejente. Kusinen deres Bett er 18 år denne sommeren og søskene får beskjed med det samme hun kommer at hun er syk og ikke kan løfte eller bære tunge ting.

En av de vidunderlige tingene med å bli gammel var at Twiss kunne reise hit og dit uten å måtte bevege seg et eneste skritt. Minnene var kofferten hennes, hjernen var passet hennes, det var bare det at hun ikke trengte å forlate Spring Green for å se verdens sju underverker. Alle de underverkene hun trengte, befant seg i River Valley i Wisconsin.

Boken hopper litt frem og tilbake i tid uten at dette gjør noe for flyten i boken for sakte men sikkert får man vite alt som foregikk den sommeren for mange år siden, som endret søskenes liv totalt. Om valg man tok og konsekvensene av disse, og ikke minst hvorfor visse valg ble tatt. En sår og hjerteskjærende fortelling, men samtidig så full av håp og ikke minst sterke familiebånd. Dette er en lettlest roman med et godt språk uten svulstige ord og er absolutt ingen «pageturner» i den forstand at du reser avgårde når du leser for tempoet i boken er rolig, og boken bør leses  på samme måte. Len deg tilbake i godstolen og nyt.

Terningkast

26 kommentarer om “Bokanmeldelse: Svanesøstrene av Rebecca Rasmussen

 1. Fin omtale. Jeg så denne i bokhandelen og lurte litt på å lese den en gang. Blir vel så jeg undersøker om de har den på biblioteket:)

  Liker

 2. Jeg liker å lese romaner som har en fin, men samtidig sår historie, spesielt når de handler tapt kjærlighet 🙂
  Virker som en bok å kose seg med i høstværet!

  Liker

 3. Setningen: «De to ugifte søstrene har viet sitt liv til å være reddende engler for fugler og mennesker» overtalte meg til å lese denne boken. Det må jo være en vakker bok med et så vakkert innhold. Dessuten liker jeg gamle damer som fikser på ting 🙂
  En flott omtale, Beathe!

  Liker

 4. Tusen takk for det Astrid Terese:-)Boken var veldig fin til tross for at det skjer et og annet som kanskje ikke er så bra, en bok som er vel verd å få med seg.

  Liker

 5. Så spennande boka høyres ut 🙂 Historisk roman på ein måte. Eg trur eg hadde likt ho veldig godt, i alle fall sidan det ikkje berre er historiske handlingar, men òg kjensler med i biletet 🙂

  Liker

 6. Svanesøstrene ja … Den sto jeg med i hånda som påtenkt julegave til en bekjent i desember, men valget falt på noe mer safe. Kjenner at jeg angrer litt på det nå … Tusen takk for bidraget, som er behørig delt med omverdenen på hashtag #tematips. Flott onsdag, Beathe!

  Liker

 7. Fin omtale av boken. Bøker med et rolig tempo liker jeg. Det samme gjelder veksling mellom nåtid og fortid og at ikke alt blir «servert» meg som leser med engang. Boken til Justin Hill er slik. Det gjør at jeg må følge mere med når hendelser fra fortiden dukker opp litt etter litt.

  Liker

 8. Tusen takk for det:-) Liker det innimellom jeg også og jeg er enig med deg,kjekt å få litt og litt servert og at man må observere etter hvert som en leser. Skal sjekke ut den boken til Justin Hill!

  Liker

Kommentarer er stengt.