Bokanmeldelse : Martine – Jakten på rettferdighet av Marianne Vikås

Forlag:Gyldendal
Tittel:Martine – Jakten på rettferdighet
Forfatter:Marianne Vikås
Format:Pocket
Sideantall:356
Utgitt:2012
Utfordring:100 bøker på et år

Kilde: Fått i gave av forfatteren 

Litt om boken

  Fredag 14. mars 2008 går alarmen i et studentkollektiv i London.
  Den 23 år gamle Martine Vik Magnussen gir ikke lyd fra seg, og stadig mer desperate venninner sender henne meldinger på Facebook: «Hvor er du? Kommer du hjem?» Meldingene blir aldri lest, for Martine ligger voldtatt og kvalt i en kjeller midt i byen. Inntullet i Farouk Abdulhaks laken. I Martine. Jakten på rettferdighet kaster journalist Marianne Vikås nytt lys over saken. Hun følger den livsglade Martines siste dramatiske timer, oppveksten på Nesøya i Asker og familiens sorg over å miste en datter og søster på verst tenkelig vis. Vikås beskriver også Odd Petter Magnussens utrettelige kamp for rettferdighet for sin datter og for at myndighetene i Jemen skal utlevere rikmannssønnen Farouk Abdulhak, foreløpig beskyttet av en mektig far og manglende utleveringsavtaler.

Litt om forfatteren


Marianne Vikås er født i 1985, og hun er Bachelor of Journalism fra University of Queensland.
Hun har jobbet som journalist siden 2000. Martine-Jakten på rettferdighet er hennes første bok.

 OPPRØRENDE OG GRIPENDE BOK AV VIKÅS

Denne saken hadde ikke jeg fulgt så veldig mye med  media når den pågikk for fullt og derfor ble jeg glad når forfatteren ville sende meg et eksemplar for dette er en sak jeg hadde lyst å vite mer om.

Den første delen av boken tar for seg Martine sine siste døgn, hvor hun gledet seg til hun skulle reise hjem på påskeferie til Norge, og hvordan hun og venninnene gjorde seg klare til en kveld på byen. En kveld som forløp seg normalt inntil Martine ble værende igjen på Maddox sammen med Farouk Abdulhak mens venninnene valgte å dra hjem. Dette er natt til Fredag 14. Mars. Når Martine ikke var kommet hjem ut på dagen neste dag ble venninnene bekymret og prøvde uten hell å få tak i både Martine og Farouk. Et døgn senere ble Martine funnet voldtatt og drept i et kjellerrom i bygningen hvor Farouk Abdulhak  hadde bopel. Farouk Abdulhak var allerede rømt landet og var trygt plassert hjemme i Jemen.

 Den første delen var tung å komme seg gjennom for det er rystende lesing og mye som skal fordøyes. Jeg trengte rett og slett en del pauser for å ta innover meg disse foreldrenes grusomme mareritt.

Kapitler i boken er viet Farouk og hans famile, oppvekst og livene de lever. Det er interessant lesing og fint at forfatteren belyser alle sidene av saken.
Boken tar naturlig nok mest for seg foreldrenes, ikke minst farens, og venners utrettelige kamp for  «Justice for Martine». En sak som har kommet høyt opp i det politiske nivå i flere land.
Jeg har blitt rystet, trist og sint når jeg har lest. Sint fordi det kan virke som man kan komme seg unna med hva det skulle være bare en har penger  nok. Rystet fordi et korrupt system som det er i Jemen beskytter en morder og gjør at han kan gå fritt og leve et luksusliv uten å måtte ta det minste ansvar for sine gjerninger. Trist fordi dette er en grusom ugjerning som er begått og det er trist å lese om sorgen og savnet familen og venner sitter igjen med. Noe av det verste som kunne skje skjedde.

Forfatteren er en av journalistene som tidligere har skrevet om Martine – saken og deretter bestemte hun seg for å skrive bok. Det er et imponerende stykke arbeid hun har gjort med denne boken og hun klarte å få kontakt med eldste broen til Farouk, Khalid.
Enda så kjemper Martines far, Odd Petter Magnussen, for sin datters rettsikkerhet og rettferdighet.

Dette er en bok som jeg kan anbefale deg å lese om du enda ikke har fått sjansen. Forfatteren skriver meget godt og om jeg skulle gitt terningkast til denne boken så hadde det blitt en solelar 6èr.

6 kommentarer om “Bokanmeldelse : Martine – Jakten på rettferdighet av Marianne Vikås

  1. En fin omtale! Jeg kan tenke meg at det må være sterkt å lese denne boken. Jeg er en pyse når det kommer til denne typen bøker og det er ikke mange jeg klarer å lese. Men det var et fint tips!

    Liker

  2. Tusen takk for det Anette:-) Det er kun den første delen som er sterk lesing, resten blir veldig interessant lesing og en får vite mye om «rettsystemet» i Jemen og selvfølgelig den utrettelige kampen som særlig faren kjemper.

    Liker

  3. Ja, dette er nok sterk lesning. Er litt usikker på om jeg skal begi meg ut på denne boken, selv om jeg føler at jeg burde. Ha en super dag, kjære Beathe 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.