Bokanmeldelse – Straff av Birger Baug

Forlag: Aschehoug
Tittel: Straff
Forfatter: Birger Baug
Sideantall:256
Utgitt:2008
Utfordring: 100 bøker på 1 år
Kilde: Kjøpt

Om boken

 Boken innledes med et tilsynelatende naturlig dødsfall på Vestkantbadet i Oslo, men som ganske snart blir til noe mye mer når ett funn på åstedet peker mot en av Oslos mest hardbarkede kriminelle.
Vi blir i denne boken introdusert for  førstebetjent Halvor Heming som snart viser seg å ikke være helt som andre etterforskere man leser om i krimbøkene, for han er lykkelig gift med Birgitte og de har 3 barn og han  må de aller fleste dagene i uken gå fra jobben på slaget 1600 for å hente barn i barnehage og på SFO. Til tross for at det er han som er etterforskningslederen i gruppen så er det han som jobber minst av dem alle, men han er også den med aller høyeste oppklaringsprosenten ved hele voldsavsnittet.
Før Halvor og teamet hans har fått lokalisert den de mener er den mistenkte i saken på Vestkantbadet skjer enda et drap. Politiet oppdager at det finnes forbindelse mellom de to drepte og den mistenkte i saken, nemlig et grovt tilfelle av mobbing av en gutt som heter kris tilbake i 1982, som endte med at den 13 årige gutten tok livet sitt ved å hoppe fra danskebåten.

Paralellt med etterforskningen som pågår i nåtiden, forteller boken om hva som skjedde med kris for mange år siden og beskrev hvordan han ble mobbet på det groveste av den guttgjengen på fem. Han var 13 år og venneløs, flink på skolen og god likt blant lærerne, håpløs til å spille fotball, mer enn dette skulle ikke til for å bli et mobbeoffer. De bindte han fast og kastet en huggorm på han, hengte han opp i et tre hvor de brukte en tynn tråd slik at den røk når de tok vekk det som støttet oppunder føttene hans, de ødelagte den  nye sykkelen hans. Han fortalte dette aldri til noen, ikke engang til moren sin, men hun hadde slitt selv etter at faren døde for noen år siden og han ville ikke belemre henne med disse tingene.

 Kristine gikk sakte gjennom den mørke korridoren med den nesten familiære duften i nesa. I forvissing om at hun var alene på avsnittet fulgte hun sin første innskytelse, og åpnet døra inn til kontoret. Det var tomt,nesten sterilt,som det pleide å være. En enslig bic-penn lå på skriveplata og en nøkkelring med bilde av ham og ungene hang på skrivebordslampa. det var god plass til lukten av ham. Hun satte seg i stolen bak skrivebordet, og lurte enda en gang på om det betydde noe at Birgitte ikke var med på bildet. Så bøyde hun seg ned, og gjorde noe hun aldri hadde gjort før: gikk gjennom skuffene hans.

Etter som etterforskningen fremtrer blir det mer og mer klart for Halvor og teamet hans at det som skjedde med Kris for 24 år siden har av aller høyeste betydning for drapene som skjer nå og at det er snakk om hevn. Døde ikke Kris likevel den gangen? Kroppen hans var riktignok aldri funnet… men kunne det være han som hadde kommet tilbake for å ta hevn…kreve at de betalte tilbake for å ha ødelagt tilværelsen hans?Og hva var det med  klassikeren «Forbrytelse og straff » av Dostojevskij som til stadighet så ut til å dukke opp?

Denne saken om kris tar Halvor litt tilbake til sin egen familie og den får han til å ville engasjere seg enda mer i det som tydeligvis skjedde med han egen 9 år gamle sønn. At Halvor var en utpreget familiefar gjorde han også veldig sårbar med tanke på jobben han hadde.

Min mening om boken
  
 Denne debutromanen inneholder det meste av det en kan forvente av en god krim etter min mening. Likte godt at hovedpersonen er en ansvarsbevisst far og familiemann. Boken hadde ett spennende plott og selv om noen av mine antakelser var riktige så gjaldt det langtifra alle, det var veldig spennende til tider og det var nærmest umulig å legge boken fra seg. Med sine 256 sider går det jo fint an å lese den på en dag,heldigvis. Dette er en bok jeg absolutt kan anbefale på det sterkeste og jeg er i gang med bok nr to om Halvor Heming » Paradis tapt» og har vært så heldig å få tilsendt bok nr 3 fra forlaget
 «Død sjel», måtte det komme mange bøker etterhvert om Halvor Heming og kristine Holm.
 Her var det ingenting å trekke verken på plottet i boken, språket eller noe som helst så – Terningkast 6

14 kommentarer om “Bokanmeldelse – Straff av Birger Baug

 1. Det hørtes ut som både en god og en spennende krim. Takk for tips!
  ha en riktig fin påskeuke! Klem!

  Liker

 2. Ser ut for at jeg må få med meg de to bøkene forut for «Død Sjel» også. Flott anmeldelse! 🙂
  Vil også bare si at boken «Historien om Vakre Jente» lå og ventet i postkassen min idag. Nå har jeg enda mer kjekt å lese, så tusen hjertelig – den kom fram på rekordtid 😀

  Liker

 3. Så kjekt at den var kommet frem alt:-) kan absolutt anbefale deg å lese de to andre bøkene også,jeg gleder meg til å ta fatt på død sjel om noen dager:-) Ha en god påske videre og kos deg med lesingen:-)

  Liker

 4. Kjempefin anmeldelse, fikk lyst å lese denne boken også:) Hørtes ut som en spennende bok med spennende tema, hevn:) Det liker jeg:)Men jeg synes den hadde litt vell skummelt bokomslag, vet ikke om jeg tørr ta den med på nattborde, hehe:) Skummel!:) Kos deg videre med krimmen og jeg gleder meg til å lese neste omtale:) Klæm!:)

  Liker

 5. Flott bokanmeldelse, Birger Baug har jeg virkelig sansen for! SV: Ja, nå MÅ jo været bare bli bedre, ikke sant? Ideen min skal du bare stjele, måtte gjøre det sånn for ikke å gå helt i surr, he he. Ønsker deg også en fantastisk fin påske, kjære Beathe 🙂

  Liker

 6. Tusen takk for det:)Kan absolutt anbefale deg å lese boken og jeg er spent på om de andre klarer å følge opp, foreløpig virker det svært lovende:-)kos deg med påskekrimmen du også kjære deg:-) klem

  Liker

 7. du kommenterte før eg fant veien hitover for å si at du hadde vunnet klutene hee hee 😉
  send meg en mail med navn og adresse så sender eg klutene lørdag 🙂

  Liker

 8. Flott bok anmeldelse!:) Jeg har lest bok nr tre somsagt,og jeg gleder meg til å lese nr 1 🙂
  SV;Takk beathe:) Ser frem til å lese de to andre bøkene nå som jeg har fått lest denne her:)

  Liker

 9. Dette høyrdest veldig spanande ut, og eg likar at hovudpersonen ikkje alltid treng å vere halvalkoholisert og sjuskete og mange problem …
  Desse skal lesast 🙂
  Takk for tips!
  Pia

  Liker

Kommentarer er stengt.