22 books for twenty twenty too

Enda ett leseår går mot slutten og i går var det vintersolverv og vi begynner endelig å gå mot lysere tider igjen og hva er vel da bedre enn å ta en liten titt på noe av det som blir gitt ut av litteratur våren 2022. Tradisjonen tro har jeg plukket ut 22 bøker av de som er lagt ut foreløpig og denne gangen har jeg med hele tre krimbøker.

Jenta under isen av Max Seeck Seks måneder har gått siden Jessica Niemis møte med den mystiske seriemorderen som drepte hennes mentor. Marerittene om moren har blitt verre, men Jessica gjør det hun kan for å holde fokus. Drapsavdelingen, nå under ny ledelse, har fått en ny sak. Liket av en ung kvinne har skylt opp på en iskald strand. Samtidig har to berømte influensere forsvunnet.

-Jeg likte godt Heksejakt og derfor ser jeg frem til fortsettelsen i denne serien.

Jomfruene av Alex MichaelidesPsykoterapeut Mariana drar til Cambridge da en studievenninne av niesen blir funnet myrdet. Her blir Mariana involvert i en hemmelig gruppe jenter som går under navnet Jomfruene. Da enda en student blir funnet drept, blir Mariana overbevist, til tross for alibiet, at den karismatiske professor Edward Fosca står bak drapene. Men hvorfor skulle professoren drepe studentene sine? Og hvorfor vender han stadig tilbake til teksten om Persephones reise til ned i underverdenen?

-Denne vil jeg lese siden jeg likte Den tause pasienten veldig godt og denne virker å ha et lite snev av gresk mytolgi i seg og det blir liksom aldri feil.

Den som frykter snøen av Hilde S. PalladinoTerapeuten Bjørk Isdahl blir vitne til at hennes tidligere klient Azora brutalt tar selvmord. Azora hadde et fotografi av Bjørk med teksten «jeg vet hvorfor du har mareritt».Både politiet og Bjørk selv leter etter forbindelsen mellom Bjørk og Azora. En forbindelse som henger tettere sammen med Bjørks eget liv enn det hun selv aner.

-Jeg har vært venn med Hilde på facebook og fulgt henne på instagram i flere år og jeg ser frem til å lese den første boken hennes.

Løftet av Damon Galgut– Bookerprisvinneren 2021!
Fire begravelser og et brutt løfte. En saga om en sørafrikansk families tap og fall.
Familien Swart samles i Mas begravelse. To av barna, Anton og Amor, avskyr alt familien står for. Etter årevis i trofast tjeneste blir Salome, den svarte kvinnen som har jobbet for dem så lenge de har levd, lovet sitt eget hus og sin egen tomt. Men likevel, etter hvert som årene går, forblir løftet uinnfridd.
De gamle, dype skillelinjene i Sør-Afrika er i endring, og samfunnet framstår som mer rettferdig. Landets og familiens historie veves sammen til en fortelling om oppløsning og tapte muligheter.

-Som så mange ganger før så har jeg gått til innkjøp av den engelske utgaven og hadde den på leseplanen for nov-des men jeg tror ikke at jeg rekker den før nyttår, men jeg skal se om jeg ikke klarer det før den norske utgaven kommer ut i mai.

Åtte av Gine Cornelia PedersenMenneskene i Åtte står på kanten av stupet, på hver sin måte. De møter sine drifter, sin eiesyke, misunnelse og grådige kjærlighetslengsel. Ved å lage bilder av seg selv i andre kan de kanskje unngå seg selv?
Ingunn Bjørkli har tatt navnet Aurora Irene Høst på sosiale medier og håper å ha slettet Ingunn for godt.
Billedkunstneren blander noe uventet inn i malingen og begynner å røyke på balkongen – for å kjenne at hun puster, at det river i brystet?

-Jeg har likt flere av bøkene til skuespiller og forfatter Gine Cornelia Pedersen og jeg ser frem til denne novellesamlingen fra henne.

Grand Hotel Europa av Ilja Leonard PfeijfferDen kjente forfatteren Ilja Leonard Pfeijffer tar inn på det ærverdige, men nedslitte Grand Hotel Europa for å reflektere over hva som gikk galt med Clio, hans livs store kjærlighet. Slik skrives en vakker historie fram, om intellektuell og kjødelig lidenskap, om reiser til Malta, Portovenere og Venezia, og en spennende jakt etter Caravaggios siste maleri.
Forfatteren blir mer og mer fascinert av mysteriene rundt Grand Hotel Europa og gjestene som bor der – minneverdige karakterer som tilsynelatende stammer fra mer elegante æraer. Men hotellets fremtid er truet av globaliseringen som finner sin vei også hit.
Grand Hotel Europa er Den store europeiske romanen – en grandios, lyrisk og freidig roman om europeisk identitet og vårt eget kontinent. Et Europa hvor fortiden dyrkes i den grad at det knapt er plass til noen fremtid, og hvor masseturismen er i ferd med å ødelegge noe av det mest verdifulle vi har.

-Denne hadde jeg ikke hørt om før jeg kom over den på instagram og det var det kule coveret som gjorde meg oppmerksom på den. Virker som det er en storsatsing på denne rundt omkring i Europa og forlaget som gir boken ut her i Norge har allerede sendt boken ut som førjulsgave til noen heldige bookstagrammere har jeg sett.

Veggen av Marlen Haushofer-En kvinne befinner seg alene på en jakthytte i Alpene. En morgen oppdager hun at hun er fanget i et område omgitt av en glassvegg. På den andre siden av veggen ser menneskene ut til å være døde.
Sammen med noen få dyr skaper kvinnen seg et liv i fjellene, et liv som handler om å skaffe mat, hogge ved, vedlikeholde hytta og fôre dyra. Men mest av alt handler det om å holde angsten i sjakk og finne mening i en tilværelse avskåret fra menneskeheten.
Veggen er et moderne mesterverk med dype psykologiske og politiske undertoner.

-Denne fikk jeg litt sånn «under the dome»-vibber av og blir et «must» for meg den kommende våren. Den har vært utgitt tidligere her i Norge så det er nok en relansering vi får til våren.

Åh,William av Elizabeth Strout– Dette er tredje boken om Lucy Barton og jer ser nå at jeg ikke har lest bok nr 2 i serien heller så her må jeg komme meg ajour.

Tre lys av Claire KeeganEn liten jente blir sendt til et barnløst par på den irske landsbygda, uten å vite når hun skal hjem igjen til sin egen familie. Hos de fremmede møter jenta denne sommeren en varme og en omsorg hun aldri har opplevd før, og begynner forsiktig å blomstre. Så avsløres en hemmelighet som viser henne hvor skjør idyllen er.

-Lyttet til en julefortelling(Småting som dette) av samme forfatter i november som jeg likte veldig godt så når jeg så at hun kommer med en ny bok til våren vil jeg gjerna ha med meg den også.

Eufori av Elin Cullhed- I en rasende, bølgende, uregjerlig tekst møter vi Cullheds Sylvia Plath, en av vår tids mest leste poeter: fortvilet, oppspilt, sjalu, men med store vyer. Her beskrives hennes kjærlighet til barna, lengselen etter å kunne skrive og frustrasjonen over ektemannen Ted Hughes, som setter sin egen frihet høyere enn hensynet til familien. Plaths forfatterskap står i skyggen av ektemannens, men den indre monologen avslører at hun er en kunstner av uvanlig kaliber.

-Dette er en roman om Sylvia Plath og hennes siste leveår og blir en av mine «must have» kommende vår.

Slutten av dagen av Bill Clegg-Dette er en familieroman og jeg fant ingen info ut over det. Nå skal det sies at jeg ikke har prøvd så veldig hardt å finne ut av det heller.Tiden strekker ikke helt til men forfatterens debutbok havnet på langlisten til Bookerprisen, en bok jeg likte veldig godt så jeg er nysgjerrig på den «vanskelige» andre boken.

All slags kjærlighet av Ingrid PersaudBetty Ramdin er et fyrverkeri av en dame, og hjertet hennes banker både for den sjenerte sønnen Solo og leieboeren, den vidunderlige Mr. Chetan. Sine ulikheter til tross, de tre elsker å leve sammen, og sammen utgjør de en ukonvensjonell familie. Men helt fra Solo var liten, har Betty skjult en hemmelighet for ham, og da den en dag blir kjent, trues forholdet dem imellom. Solo forsvinner for å finne sin egen vei i livet. Vil han komme tilbake, og vil han evne å tilgi moren sin?

-Vinner av Costa-prisen for 2020 for beste debutroman og denne ble jeg oppmerksom på hos Eric på Lonesome reader på YT.

En hellig lund av Vidar SundstølNoen få tiår frem i tid: En kollaps i naturen har fått alle trærne til å dø. En gammel mann skriver om moren og slekten hennes som levde i og av skogen, hvis historie lå lagret og lesbar i myrene. Og så skriver han om Yggdrasil, selve livstreet, som en gang bandt hele det norrøne kosmos sammen.
Ved en tidligere skole deles det daglig ut litt vann og noe kjøtt av ukjent opphav. En siste rest av samfunn. Men langsomt tømmes byen for folk og forsyningene minker. Rekker han å skrive ferdig før alle er borte? Vil han klare å komme seg vekk i tide? Og finnes det noe sted igjen å dra?
En hellig lund er en meditasjon over forbindelsene mellom trær og mennesker. Det er også en elegi for en tapt verden, en verden det ennå er mulig å gjøre noe for.

-Jeg har likt veldig godt to andre bøker jeg har lest av forfatteren og derfor har jeg merket meg denne også.

En linje i verden av Dorthe NorsI femten litterære essays utforsker Dorthe Nors Danmarks vestkyst, som strekker seg fra Skagen helt til Vadehavet i Holland. Hun skriver om kystlinjens vesen og liv, med poesi, humor og skjønnhet. Om havet og naturens kraft og hva det innebærer å leve så tett på naturen. Om stormer, skipsforlis og byer som skylles på havet, om forurensning og krigsetterlatenskaper. Og om menn som forsvant på havet, og alle kvinnene som ble igjen.
Hvordan velger vi å leve våre liv, og hva vil det si å høre til et sted? Hvordan definerer man egentlig et hjem – og hvordan definerer det oss? Dorthe Nors bor selv på vestkysten og har en sterk tilknytning til landskapet hun skriver om.

-Har lest flere romaner og et par novellesamlinger av forfatteren og ser virkelig frem til denne essay-samlingen som kommer til våren. Så på instagram forleden at hun var i gang med en ny roman som skal komme på dansk i 2023/24, så det drøyer litt etter det med den norske oversettelsen. Da er det godt at vi har denne essay-samlingen i mellomtiden.

Etterliv av Abdulrazak GurnahNi år gammel rømmer Ilyas hjemmefra og blir bortført av tyske kolonitropper. Da han vender tilbake til landsbyen sin på Afrikas østkyst, oppdager han at foreldrene er døde, og at søsteren Afiya er gitt bort.
Hamza vender også tilbake til byen han en gang bodde i. Han ble solgt av familien sin, og sluttet seg senere til de tyske troppene under krigen. Fattig og nedbrutt ønsker Hamza å leve et anstendig liv og vinne Afiyas kjærlighet.
Skjebnen fører disse unge menneskenes liv sammen, men trusselen om en ny krig formørker tilværelsen deres og truer igjen med å rive dem opp og føre dem vekk fra hverandre.

-Har lest en av de tre romanene som foreløpig er oversatt til norsk og den like jeg godt. Skal få lest de to andre også om litt, de ligger klar på Bookbites. Og jeg ser frem til denne nye som kommer til våren.

Duino-Elegiar av Rainer Maria Rilke-Hovudverket hans, «Duino-elegiar», ligg no føre på norsk i tolking av Jon Fosse. I år er det hundre år sidan det kanskje viktigaste året i historia til den modernistiske diktinga. I 1922 var Rilke etter ti års arbeid ferdig med «Duino-elegiar», same året gav T.S. Eliot ut «Det aude landet» og James Joyce «Ulysses». Jon Fosse har svært lenge vore oppteken av Rainer Maria Rilke og har også tidlegare attdikta tekstar av Rilke.

-Jeg har nettopp bestilt Brev til ein ung diktar som også regnes som en av forfatterens hovedverk,og jeg ser frem til denne som er gjendiktet av Jon Fosse.

Eg vil vere her av Olaug Nilssen (red)-Iblant tek livet vendingar som gjer at ein står der rådlaus og leiter etter ord. Då kan det bety mykje å finne dikt der andre har sett ord på det vanskelege, for gjenkjenning og eit nytt og uventa blikk – eller som ei slags trøyst, fordi dikta fortel om ei livsrøynsle og ei innsikt som ein kanskje ikkje sjølv kan artikulere – anten dikta viser ein høgare himmel eller berre at andre har opplevd dette før.

-Dikt til trøst og her har Olaug Nilssen samlet dikt fra blant andre Tor Jonsson,Marie Takvam,Gunvor Hofmo for å nevne noen. Denne vil jeg lese.

Desperate gjerninger av Megan Nolan-En ung kvinne treffer en vakker mann. Hun faller umiddelbart for ham. Etter hvert føler hun seg helt i hans makt. Unnsett hvor mye hun innser at forholdet ikke er bra for henne, klarer hun ikke løsrive seg.

-Perhaps just another love story, men siden Eric fra Lonesome reader har anbefalt den så må jeg sjekke denne ut.

Fremmede jeg kjenner av Claudia DurastantiClaudia og broren vokser opp med døve foreldre som bruker sitt eget turbulente forhold til å skjerme seg mot verden utenfor. De lærer ikke barna sine tegnspråk, så kommunikasjonen i familien er full av mangler og misforståelser. Da foreldrene skiller seg, vokser Claudia opp dels i en søritaliensk landsby, dels i Brooklyn. Som voksen fortsetter hun å flytte rundt, men overalt opplever hun den samme følelsen av fremmedgjøring og hjemløshet. Gjennom bøker, reising, punkmusikk, vennskap og kjærlighet søker Claudia å skape sin egen fortelling om hvor hun kommer fra og hvem hun er.

-Forfatteren skriver selvbiografisk og essayistisk i tradisjon med blant annet Annie Ernaux. Trenger jeg å si mer? They had me at Annie Ernaux.

Dama til Rune av Marianne TeieDama til Rune er en morsom, mørk og desperat roman om livskrise, utfordringene med å være to og om hvor vanskelig det er å finne roen alene på en familiehytte.
Den navnløse hovedpersonen, altså «dama til Rune», reiser opp på hytta for å komme vekk fra nettopp Rune, men det viser seg at det å være alene trigger alt hun har av minner og savn. Ikke er hun så alene som hun ønsker, heller. Dama til Rune kombinerer litterær kvalitet, fortellerglede, latter og et dypt, dypt mørke.

-Har lest de to diktsamlingene forfatteren har gitt ut og det skal bli spennende å se hvordan hun får til å skrive en roman.

Harlem shuffle av Colson WhiteheadFor kundene og naboene på 125th Street i Harlem i New York, framstår Ray Carney som en hederlig møbelselger. Han gjør sitt beste for å forsørge seg selv og familien sin, og kona Elizabeth venter deres andre barn. Hennes foreldre liker verken Carney eller den trange leiligheten deres ved T-banelinja, men det føles i hvert fall som et hjem. Få mennesker kjenner til Carneys bånd til den mer lurvete delen av øvre Manhattan, og at hans fasade av normalitet har skjulte sprekker. Sprekker som stadig blir større. Harlem Shuffle er en kompleks krønike som utspiller seg i det tidlige 60-tallets New York. Det er en familiehistorie maskert som en kriminalfortelling, men også en samfunnsroman om rasisme og makt – og til syvende og sist, et kjærlighetsbrev til Harlem.

-Leste forfatterens debutbok om den underjordiske jernbanen og ser at han har gitt ut to bøker til etter det som jeg har liggende men ikke fått lest ennå, men det blir. Jeg ser uansett frem til å lese denne.

Tingenes styrke av Simone de Beauvoir er en memoarbok og jeg fant ingen bilde av den på nettet ennå men velger å ta den med likevel. Om jeg ikke tar feil så er dette den memoarboken Bente Christensen nevnte i foredraget hun holdt i forbindelse med nylanseringen av Nathalie Sarrautes Tropismer og som hun har oversatt. I denne snakker Beauvoir blant annet om sitt forhold til Nathalie Sarraute og selv om de var omgangsvenner en stund forble de ikke akkurat gode venner til slutt. Dette og mye annet gleder jeg meg til å lese om i denne boken.

SolumBokvennen har allerede sendt liste over bøker som kommer ut ved forlaget den kommende våren og jeg har sett meg ut noen titler derifra men de tar jeg ikke med i denne oversikten.

Ønsker dere fine førjulsdager og håper at dere fant noen av disse titlene interessante.

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “22 books for twenty twenty too

  1. Hei hei! Har lest innlegget tre ganger i dag og kommentert litt på fb, så da har jeg ikke så mye mer å si, annet enn det er flere spennende nyheter her; Sundstøl, afrikaneren, Rilke, Nors- og de før nevnt.
    Ønsker deg en fin kveld:)

    Liker

  2. Digger disse innleggene, og spesielt det at du trekker frem mange forfattere jeg ikke har hørt om. Skal lese Jenta under isen, må jo det etter den spennende førsteboken i serien. Løftet har jeg lest på engelsk, den kan du glede deg til. Sundstøl og Nilssen pleier jeg å få med meg, også trekkes jeg mot Beauvoir for tiden, så hun er med. Er spent på hva som havner på listen min, for jeg leser fremdeles etter innfallsmetoden, bortsett fra 1001-lesesirkelen som er planlagt.
    Håper du koser deg i førjulstiden, snart er den over 🙂

    Liker

    1. Takk,så kjekt å høre 🙂 Har Løftet på engelsk jeg også og er på leseplanen. Jeg begynner å bli fascinert av Beauvoir og har nettopp kjøpt Alderdommen og skal få med meg memoaren og andre bøker etterhvert.
      Blir spennende å se hvor mange av disse jeg faktisk ender opp med å lese.
      Ja,det er godt julen er her snart og man kan senke skuldrene litt. 🙂

      Liker

  3. Kjapt innom for å ønske deg GOD JUL.
    Og takk for fin oversikt. Jeg skal lese den mer nøye når mitt «kun en time nett om dagen» prosjektet er over.
    Spent på ditt julefilmprosjekt

    Liker

  4. Hei her var det mye nye navn og titler. Jeg skal se nærmere på disse i romjula. ønsker deg en God Jul og et godt nytt lese år.
    Ser at ungene dine ikke har vært like lykkelige med bøker til jul, det har jeg gitt opp.:)

    Liker

    1. Så bra at du vil se nærmere på disse. Takk for julehilsen og håper du har hatt en fin jul så langt.

      Nei, barna har ikke vært villige til å gi bøker men i år fikk jeg faktisk 3 stk. Første gang jeg har fått bok til jul og det var stor stas.
      Ha en fortsatt fin jul 🙂

      Liker

  5. Vel overstått jul, Beathe! Kjekt å se hvilke bøker som kommer fremover i tid. Galgut og Michaelides skal leses. Ellers så skal ulesthylla få gjennomgå i 2022. Det er altfor mye godt der som jeg har «spart til en regnværsdag». Hvilke bøker jeg plukker frem for 2022 blir etter innfallsmetoden, men målet er å gjøre fysisk plass i ulesthylla så jeg får inn mer nytt. Hehe. Jeg har satt meg fysisk begrensning på nye bøker istedenfor prisbegrensning. Det er faktisk lettere å styre etter 🙂
    Kos deg i romjula. Jeg har ikke TV2 og er SYKT IRRITERT over at jeg ikke får følge de skirennene jeg vil 😦

    Liker

    1. Beklager alvorlig seint svar. Ja,det er irriterende å ikke få inn kanalene. Heldigvis har jeg play så jeg kan strømme uasett hvor de går men må si jeg savner når alt gikk på NRK.
      Håper du har hatt en fin jul og nyttårshelg, og at 2022 innfrir så langt.

      Liker

Kommentarer er stengt.