De uadskillelige av Simone De Beauvoir

Original tittel:Les Insèparables-Norsk tittel:De Uadskillelige-Forfatter:Simone De Beauvoir-Oversetter:Gøril Eldøen,MNO- Format:Innbundet-Sideantall:190-Utgitt:2020-Min utgave:2021- Kilde:Leseeksemplar tilsendt fra Pax forlag

VELSKREVET PORTRETT AV ET UNIKT VENNSKAP

Dette er mitt aller første møte med forfatterskapet til Simone de Beauvoir og det blir definitivt ikke det siste for dette gav virkelig mersmak,skjønt jeg mistenker at flere av bøkene hennes kan være noe mer tunglest enn det denne viste seg å være. Jeg skulle egentlig lese denne i sommer men måtte legge den litt til side når jeg ble klar over at Beauvoir var en av forfatterne som på slutten av 70-tallet skrev under et opprop for å avkriminalisere seksuell omgang mellom voksne og barn, til støtte for en kjent forfatter som den gang var i 50-årene og hadde et «forhold» til en jente på 13. Nå skal jeg ikke utdype noe mer om hva jeg syntes om akkurat det, men først nå etter flere måneder var jeg klar til å ta fatt på noe hun har skrevet og det skal sies at kun få kulturfolk lot være å undertegne oppropet den gangen. Det sier kanskje mer om den enorme frihetsfølelsen som mange higet etter på den tiden og som stod sterkt i makt-og kultureliten i Frankrike, og hvor langt mange var villige til å gå, enn det sier noe om hver enkelt av de som faktisk skrev under.Vel,nok om det.

De uadskillelige ble opprinnelig skrevet så langt tilbake som i 1954 og ble først publisert i fjor. Grunnen til at det har tatt så lang tid vites ikke med sikkerhet men det kan jo tenkes at det er fordi den er basert på Beauvoirs nære vennskap med bestevenninnen Elisabeth Lacoin, eller Zaza som hun ble kalt. Uansett grunn så er jeg glad for at boken ble utgitt til slutt for det er en god fortelling og en mulig minnetekst til venninnen.

Simone og Elisabeth, henholdsvis kalt Sylvie og Andrèe i boken, møttes på skolen når de var rundt 9 år gammel og de fikk ganske snart et veldig nært og godt forhold som med tiden utviklet seg til å bli et lidenskapelig vennskap. I det minste sett med Sylvies øyene for hun var uten tvil forelsket i venninnen sin og som leser kan man av og til merke de lesbiske undertonene i boken. Andrèe syntes ikke å legge merke til Sylvies hengivenhet ovenfor henne men utbroderer mer enn gjerne sine egne følelser for gutter hun er forelsket i. Andrèe fremstår til å begynne med som mye friere og på en måte mer utadvendt enn den sjenerte og mer tradisjonelle Sylvie. De har også blitt oppdratt på ulike måter og for Sylvie er det utenkelig å i det hele tatt skulle kysse en gutt før et eventuelt ekteskap var innen rekkevidde. Samtidig kommer det jo frem at Andrèe slett ikke er så fri som det kan virke som, oppdratt som hun er til å føye seg etter de normene som gjaldt i det konservative katolske miljøet hun vokste opp i. Etter hvert som hun vokste opp kom hennes egne følelser i stadig konflikt med hva som ble forventet av henne, og dette tærte veldig på henne. Hun fikk flere og flere oppgaver for å holde seg travelt opptatt av en mer og mer kontrollerende mor. Det ble så ille at hun ved en anledning skadet seg selv i foten med øks fordi hun ikke maktet å rette seg etter det som ble forventet av henne. Hun ville være en fri og tenkende kvinne som tok sine egne beslutninger om sitt eget liv men dette passet ikke inn i foreldrenes og samfunnets forventing om at hun etter hvert skulle gå inn i en rolle som hustru og mor. Men det var klare regler for hvem hun kunne gifte seg med og kjæresten Pascal Blondel,en medstudent av henne og Sylvie,ble ikke akseptert av hennes familie.
De sekvensene som skildrer den håpløsheten,angsten og fortvilelsen Andrèe satt med er meget godt beskrevet og gjorde veldig inntrykk på meg.

Andrèes opprør eller forsøk på sådan førte ikke frem og hun ble etter hvert veldig syk og døde bare få uker før hun skulle fylt 22 år. Det ble sagt at hun døde av hjernebetennelse men Beauvoir var lenge overbevist om at hennes død skyldtes kjærlighetssorg over å ikke få den hun elsket. Dette står allerede i forordet som er skrevet av Simones adoptivdatter Sylvie Le Bon de Beauvoir så jeg spoiler ikke noe med å skrive dette.

Boken er kort, knappe 190 sider men rommer likevel utrolig mye. Beauvoir skriver veldig godt og vi som lesere får et veldig godt innblikk i vennskapet mellom disse og den kjærligheten Sylvie tross alt følte for venninnen. Den skildrer også veldig godt hvordan bestevenninnens tidlige død har preget henne gjennom hele livet og det unike vennskapet deres har vært med på å forme henne helt fra bardommen og gjennom ungdomstiden. Det har hatt en enorm innflytelse på henne som voksen kvinne og i sin egen søken etter frihet og ikke minst i hennes kamp for kvinners rettigheter og frihet, det sies at Andrèes død var med på å vekke feministen som skulle bo i Sylvie.

Selv om vennskapet deres står i fokus sier boken også mye om hvordan det var å vokse opp i etterkrigstiden og hvordan samfunnet var på denne tiden og ikke minst hvilke forventinger det var til kvinner og hvordan de måtte innrette seg patriarkatet. Boken kan også sees på som en slags kritikk til den undertrykkelsen kvinner ble utsatt for.
Boken inneholder noen bilder og et par autentiske brev som Simone de Beauvoir og Zaza skrev til hverandre, samt et par brev mellom Simone og hennes da tilkommende ektemann Jean-Paul Sartre.

Dette var mitt første men slett ikke siste møte med denne forfatteren men aller først skal jeg ha et lite prosjekt med en annen fransk forfatter som Simone de Beauvoir kjente, nemlig Nathalie Sarraute.

BOKEN ANBEFALES PÅ DET ALLER VARMESTE!



Simone de Beauvoir(1908-1986) var en fransk filosof,feminist og forfatter. Hun skrev både romaner, Essays,memoarer og et par noveller. Hun er kanskje aller mest kjent for boken Det annet kjønn og romanen Gjesten.

HILSEN BEATHE

16 kommentarer om “De uadskillelige av Simone De Beauvoir

  1. Fin omtale Beathe:) Jeg har denne boka liggende, og må få få prioritert den snart:)
    Har lest noen bøker av henne. Mandarinene leste jeg for mange år siden og den likte jeg veldig godt, husker jeg. Har alltid vært fascinert av Paris-kunstnerne og bohemen. Var ikke klar over det oppropet du nevner, og skjønner du kviet deg siden jeg vet du er veldig opptatt av tematikken. Men som du sier, man må dømme ut fra tiden og konteksten det ble gjort i.

    Liker

    1. Takk🙂 Fikk litt sjokk med det samme for jeg var heller ikke klar over dette. Men sånn etter hvert kom jeg til at man må se og dømme ut i fra tiden og konteksten det ble gjort i,det var godt sagt og formulert.
      Ser frem til at du har lest. Og nå kan jeg kanskje spørre om Moskva boken 😉

      Liker

      1. Takk selv:)
        Nå skal jeg lete frem boka så den kommer lenger frem i bunken, og så kan jeg også spørre om den med Moskva, vet du:) Om ikke denne uke, så i november. Må lese ferdig Duuns I eventyret, bioen om Marie Takvam, Hawkins siste samt en diktsamling før måneden er omme. Tør ikke ha ambisjoner om mer. Er noe sosialt, teater 2 ganger og styremøte i Sameie, denne uka.

        Liker

        1. Høres ut som det kan være nok ja. Er Duun bra? Tung å lese? Tenkte å ta en kort bok til av Beauvoir, blir nok Moskva om det går i orden. Så må jeg finne noe lett ved siden av Sarraute for hun virker vrien,men høyst interessant.

          Bio om Takvam har jeg også klar og får se om det blir i 2021…skisesong snart..

          Liker

          1. Duun er bra, men språket, dvs nynorsk ispedd dialekt (ikke helt moderne nynorsk) er noe krevende å lese, selv om jeg er trønder og deler av slekta er fra Namdal. Det er ordliste bakerst i boka. Leser ikke denne på senga, for å si det sånn, eller når jeg er veldig trøtt eller sliten. Vil gjerne få med innholdet skikkelig og ikke bare skumme..

            Har forresten Gjesten, En veloppdragen ung pikes bekjennelser og Moden alder av Beauvoir i hylla. Ulest. Hatt de lenge. Pocket med liten skrift, du vet..
            Sarraute har jeg ikke hørt noe særlig om, temmelig ukjent for meg, selv om det sikkert har stått noe i Bokmagasinet om henne, kan jeg tenke meg, men i det siste har jeg ikke lest det godt hver lørdag.

            Takvam-boka tipper jeg er relativt kjapt lest bare jeg får litt tid og ro på dagtid.

            Likt av 1 person

  2. Her er vi helt på bølgelengde Beathe, jeg likte også denne veldig godt. Har du Misforståelse i Moskva på lur, er det bare til å kjøre på, den er også veldig god 🙂

    Liker

  3. Nydelig! Så fint at du fikk sansen for Beauvoir. Hun har skrevet så mye bra. Du har mengder av gode, interessante og lærerike bøker å fråtse i. Nyt!

    Liker

    1. Ja, regnet egentlig med det ut fra omtaler jeg har lest,ikke om denne men Beauvoir generelt,men man vet jo aldri før man faktisk har lest. Har du kjennskap til Nathalie Sarraute forresten?

      Liker

      1. Bra innstilling 🙂
        Jeg har lest halve Barndom. Husker ikke hvorfor jeg ikke leste den ferdig.
        Har ofte tenkt på å lese Sarraute siden hun ofte nevnes sammen med Duras – en av mine heltinner og Robbe- Grillet. Avventer til etter din omtale

        Liker

        1. Barndom står på ønskelisten min. Jeg har fire bøker av Sarraute og en om henne så det skal bli et aldri så lite prosjekt. Skal prøve å skrive om de bøkene. Begynte såvidt på Gullfruktene, men la den fra meg-uvisst av hvilken grunn. Jeg har hørt at hun ikke alltid er like tilgjengelig, men samtidig virker det lille jeg har lest om henne veldig interessant. Boken jeg skal begynne med er en innføring i forfatterskapet hennes og den tar for seg flere av bøkene hennes og hvorfor hun velger å skrive på den måten hun gjør.
          Duras er også en forfatter jeg vil lese noe av så kanskje det må bli et prosjekt for 2022.

          Liker

  4. Fin omtale, Beathe!
    Jeg er for tiden temmelig off oppvekstromaner, men akkurat det går i bølger her i gården. Jeg har notert meg boka og forfatteren – som jeg ennå ikke har lest noe fra. Hun er fransk. Mulig derfor. Særhetene mine gir utslag i de merkeligste retninger. One of those days 😉

    Liker

    1. Oj, jeg trodde du hadde lest noe av henne jeg,og at det var bare meg som var late for the party, nå overrasket du meg. Det er en tid for alt og noen ganger passer det ikke. En ærlig sak det.🙂

      Liker

Kommentarer er stengt.