Diktlesesirkel#2:Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Amdal Telnes

Det er mars og klart for andre utgave av diktlesesirkelen til Anita, og denne gangen skulle vi lese en diktsamlig skrevet av en debutant. Valget mitt falt på Svanhild Amdal Telnes sin debutbok Om nettene brukar mor dråpeteljar og det er den femte norske diktsamlingen av året.

om nettene
I  diktsamlingen Om nettene brukar mor dråpeteljar møter vi den unge kvinnen Anna som helt i begynnelsen av samlingen oppsøker barndomshjemmet sitt, Eg dreg dit/saltet i såra mine/vart vunne ut og med seg har hun den nye kjæresten sin Jakob.  De blir lenge sett på som  selveste «paret i gaten», men inne i seg sliter Anna og har gjort det lenge. At hun  ble kjæreste med Jakob har gjort at tilværelsen føles noe bedre.

Hun og Jakob bestemmer seg for å flytte sammen, og det kan virke som akkurat den avgjørelsen trigger det hun allerede sliter med.

 

 

 

Om nettene
brukar mor dråpeteljar
i arbeidet sitt

Ho plasserer
små,salte perler
langs kinnbeina våre.

S.11

Anna hjemsøkes av minner om en heller mørk og vond barndom hvor hun ble utsatt for både vold og overgrep i nær familie. Moren var både voldelig og forferdelig dominerende. Faren viste vel på en måte at han støttet datteren sin men han var vel heller tafatt i sine forsøk. Ved en anledning fikk Anna en morter  av ham hun kunne bruke for nærmest å knuse alle de vonde minnene hun satt med. Så har man broren hennes som gjorde ting han strengt tatt ikke skal gjøre med en søster.

 

POLAROID FRÅ JOLEFTAN,1994

Mor som syng:
Gjennom de fagre riker på jorden,
går vi til paradis med sang,
og ho trur på det.

Mor trur på paradis,
eg håpar jelvete finst.

S.60

 Med sitt samboerskap til Jakob skulle Anna få et mye bedre liv som voksen enn det hun hadde hatt i barndommen. Samtidig sliter hun med alle disse minnene som hun må oppsøke og jobbe seg gjennom for å komme seg videre i livet og ta kontroll over sin egen fremtid.

Etterhvert som diksamlingen skrider frem blir jeg overbevist om at moren har en eller annen psykisk lidelse samt at hun sliter med tvangstanker. Og Anne er livredd for å bli som moren. Alle disse minnene og ikke minst hvordan hun må jobbe seg gjennom dette sliter til slutt på forholdet til Jakob. Kan hun klare å kvitte seg med frykten for å ende opp som moren men hva da om hun noen gang skulle få barn? Hva om dette er noe som går i arv?

Som man kan se av sitatet lenger oppe så kommer noen  av minnene  hennes opp som polaroidbilder mens andre ikke gjør det , dette tolker jeg dithen at dette er sanne minner, noe konkret som har skjedd. Men det betyr ikke at de andre minnene er mindre sanne men kanskje det betyr at noen minner trer tydeligere frem enn andre.

Dette er en diktsamling som gjorde veldig inntrykk på meg og er en samling jeg tror vil sitte lenge i. Det har gått et par dager siden jeg leste denne og først nå var jeg klar for å skrive om den. Det er tøft å lese om vonde barndommer. Og i noen av diktene kommer det frem at rollene blir litt byttet om på, at den som skulle  hatt omsorg er den som må gi andre omsorg.

Det er mørkt og tungt, sårt og vondt. Samtidig syntes jeg forfatteren skriver så nydelig, ja, de vonde diktene er vakre. Dette er også en samling som innehar metaforer og jeg likte spesielt godt denne med flettede kurver, at selv om noen kurver skulle bli ødelagt så er det ingen grunn for at man skal slutte å flette dem. Jeg syntes det er en veldig fin metafor – livet går videre og man må ikke gi opp selv om man møter motgang. Da tenker jeg at det finnes et håp her i den ellers så mørke tunellen.
Telnes har skrevet en sterk,vakker og trist diktsamling om blant annet sorg,svik og savn.
En veldig gripende og sterk debut og man kan bare håpe at ikke siste ord er skrevet.

Anbefales!

 

 


Forlag: Gyldendal
Tittel: Om nettene brukar mor dråpeteljar
Forfatter: Svanhild Amdal Telnes
Format: Innbundet
Sideantall: 86
Utgitt: 2018
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

Telnes-Svanhild-Amdal_Foto-Julie-Pike
Foto: Julie Pike

Svanhild Amdal Telnes er født i 1994 og har studert ved Skrivekunstakademiet i Hordaland men studerer nå psykologi ved NTNU i Trondheim. Om nettene brukar mor dråpeteljar er debutboken hennes.

 

 

HILSEN BEATHE

16 kommentarer om “Diktlesesirkel#2:Om nettene brukar mor dråpeteljar av Svanhild Amdal Telnes

 1. Oy, dette var sterke saker. Du har virkelig lest mye dikt i år, og er kjempeflink å plukke ut samlinger som treffer deg. Denne her fikk jeg lyst å lese også 🙂 Jeg traff ikke like godt med valg av diktdebutant, omtalen kommer i morgen 🙂

  Liker

  1. Ja, det har blitt noen de siste månedene og jeg har i grunnen vært ganske så heldig med de jeg har lest. Jeg er veldig spent på din omtale av Jonathan og Sailor J.

   Liker

 2. Jeg er ikke kommet dit enda. Flott omtale av en spennende samling. Sitter og ser TV nå, kobler ut bøker i kveld. God helg!

  Liker

  1. Takk for det! 🙂 Ja, her har det også vært en liten pause fra lesinge i kveld og sett meg en film i stedet. Nå er det litt lesing før natta….fortsatt god helg, Åslaug!

   Liker

 3. Dette virker som en sterk debut, som jeg må lese. Vet ikke om jeg får tak i den tidsnok til å velge den i sirkelen i mars. Bendik Vada sin debut kan jeg også velge..
  Flott bidrag Beathe.:)
  Jeg skriver diktsirkelinnlegg i helga, så da kan du legge dette inn der, ellers så gjør jeg det, eller i fanen..

  Liker

  1. Ja,dette var en meget sterk diktbok som jeg anbefaler på det sterkeste! Så jeg håper du rekker å lese den nå. VAK er også bra men tror den krever flere gjennomlesinger..

   Liker

   1. Har spurt om å få den nå, så får vi se..
    Ang Vak, så har jeg en fordel av at jeg er trønder, tror du ikke? Selv om ordene han bruker ikke er helt innafor min variant av trønderdialekt, så skjønner jeg dem.. Han bruker en del gamle ord, som besteforeldrene mine på bygda brukte, som tella.. I byen sier vi treet.

    Liker

    1. Så bra! 🙂 Krysser fingrene for at den kommer før påske, det skulle gå fint det. Veldig interessant ang språket,at han bruker litt gammelt språk. Jeg vil tro at den vil være noe lettere for deg å lese enn det var for meg. Gleder meg til du har lest den nå kjenner jeg.

     Liker

     1. Ja, jeg skal få den, så da kommer den nok før påske.
      Jeg leste forresten Vak i går, den gled lett avgårde- sugende tekst, det var vanskelig å finne naturlig stopp, mua ved kapittelskifte. Skal lese den en gang til før jeg avgir min mening, men jeg likte bildene jeg fikk i hodet.

      Likt av 1 person

 4. Dette er noe jeg trenger i neste diktsirkelrunde. Et fortellende langdikt (eller små-dikt satt i system, som jeg selv kaller dem) med mål og mening og tydelig retning. Ikke vært så heldig med min samling denne gang (heller), men sær nok – det var den. Denne er notert!

  Liker

  1. Den gode gnuuu er spesiell ja, men den fikk jeg lyst til å lese igjen nå som er jeg litt mer vant med å lese dikt. Dette er en sterk samling og som deg så liker jeg fortellende dikt best, eller mest fortrolig med.
   Blir spennende å se hva du syntes om denne når du kommer så langt.

   Liker

 5. Til Anita! Godt å høre at dråpetelleren er på vei og kjekt at du har lest VAK allerede. Ja,den er delt i tre men innen de ulike delene var det vansklig å stoppe som du sier, jeg gleder meg til å høre hva du fikk ut av den!

  Liker

Kommentarer er stengt.