Jeg har levd i dette landet i tusen år av Kristin Brandtsegg Johansen

Med skam å melde har jeg ikke lest et eneste ord av vår alles kjære Sigrid Undset, skjønt jeg er i godt selskap når det viser seg at vår egen tids «Sigrid Undset» – selveste Agnes Ravatn også har tilgode å lese noe av denne eminente forfatteren. Nå er det ikke meg som har gitt Ravatn nytt navn men vil du vite hvem kan du se intervjuet med Agnes Ravatn lenger ned i innlegget, eller jeg kan gi deg et lite hint – Verda er ein skandale.

jeg har levd i dette landet

Tittelen på boken, Jeg har levd i dette landet i tusen år, stammer fra noe forfatteren selv har uttalt flere ganger, blant annet i forbindelse med overrekkelsen av storkorset: For fremragende litterært virke og for tjenester for fedrelandet hvorpå hun svarte Kristin Lavransdatter er ikke noget at takke mig saa meget for. Det er ikke faldet mig vanskelig at skrive den, for jeg har levet i dette land i tusen aar. Utsagnet er dessuten en omskriving av Gunnar Heibergs rollefigur i Jeg vil verge mitt land hvor det ble uttalt følgende: Jeg er en mann som har bodd i dette landet i tusen år.

Denne boken skrev faktisk forfatter Kristin Brandtsegg Johansen på en sommer hun tilbrakte i Undset`s hjem Bjerkebæk, satt ved det samme skrivebordet og hadde Undets bøker tilgjengelig når hun måtte ønske det. Boken tar for seg Sigrid Undsets forfatterskap og  privatliv og tar opp spørsmål som blant annet hva er det med Sigrid Undset? Hva er det med hennes fortellinger som har begeistret og fascinert så mange lesere gjennom et helt århundre? For å besvare disse spørsmålene plukker hun ut noen titler og karakter fra Undsets meget store samling utgivelser og gir oss et innblikk i hvordan mennesket Sigrid Undset tenkte og følte.

GANSKE TIDLIG KOBLER Sigrid Undset sammen «det farlige og deilige» og annerkjenner erotikken og begjæret som nedarvede og drivende krefter i menneskenaturen og følgelig i alle sine romankarakterer…….(……..)….
Sigrid Undset motsetter seg og motarbeider komsekvent alle forsøk på å gjøre kvinner til avventende funksjoner eller ofre for sine omgivelser. Dette blir også et gjennomgående trekk ved hennes motvilje mot sin tids kvinnesak- slik den formuleres av kvinnesakskvinnene.

S.38/39

Noen av de mange kapitlene går noe i dybden på romanene og vi får et ganske så godt innblikk i hvorfor hun har skapt karakterene på den måten hun har gjort og det kommer klart frem at karakterene får hard medfart, men så er livet heller ingen dans på roser.
I romanen Jenny er Undset umåtelig streng med karakteren og for å forstå  dette må vi ta en nærmere titt på Undsets egne erfaringer med kjærligheten på dette tidspunktet. Den høsten hun skrev på romanen hadde hun selv svidd seg på kjærligheten som hun sa, hun fikk teste sin egen sårbarhet men gikk ikke selv til grunne, slikt  overlater hun til karakterene i bøkene.

Funfact- Dette er kanskje old news men kult likevel: Jeg har vært min mann utro. Denne åpningen er en av de mest siterte, ikke bare i norsk men også europeisk litteraturhistorie og er selvfølgelig fra romanen Fru Marta Oulie.

 

Jeg har to ganger i høst hørt Herbjørg Wassmo snakke om Dina-bøkene, jeg er såvidt i gang med den første og har brukt disse samtalene som en slags introduksjon til bøkene – det er fint å få et lite innblikk før man skal gå i gang med bøkene selv.

Denne boken var en helt ypperlig introduksjon til Undsets forfatterskap og allerede på første side fikk jeg lyst til å komme i gang med bøkene hennes. Det er tydelig at forfatteren har gjort grundig arbeid med denne boken for hun lar oss bli skikkelig kjent med forfatteren og mennesket Sigrid Undset.

Før Sigrid Undset konvertere sendte hun Kristin Lavransdatter i forveien, inn i den katolske verden hun selv begynte å nærme seg.  Dette i tillegg til mann, barn og livet ellers  er noe får vi høre en god del om i denne lille boken som inneholder veldig mye. Bakerst i boken finner man en kronologisk oversikt over alle utgivelsene hennes, notater og mye mye mer.
Det var på høstmøte med Kagge tidligere i høst at jeg bet meg merke i denne boken, jeg ble skikkelig nysgjerrig på Undset og bøkene hennes – nettopp det er målsetningen til forfatteren, at folk skal få øynene opp igjen for Sigrid Undset. Så kanskje meg og Agnes tar fatt på dette forfatterskapet samtidig?
Anbefales!

 

Andre bloggere om boken:
Lese og reiselyst
Ebokhylla mi – Som har skrevet en fin omtale av boken!

 

 

Intervju med forfatter Agnes Ravatn på Norge Rundt fredag 20.okt.

agnes ravatn aka s u
Foto: Nrk.no

 


Forlag: Kagge
Tittel: Jeg har levd i dette landet i tusen år
Forfatter: Kristin Brandtsegg Johansen
Format: Innbundet
Sideantall: 190
Utgitt: 2017
Kilde: Leseeks

 

Forfatter

 

Johansen-Kristin-Brandtsegg-c-Sturlason-e1505831220125-1200x1200

Kristin Brandtsegg Johansen er først i 1966 og er en norsk forfatter. Hun sitter i styret for Sigrid Undset Selskapet hvor hun også jobber som redaktør for tidsskriftet Gymnadenia. Hun debuterte som forfatter i 1998 med sakprosaboken Hvis kvinner ville være kvinner- Sigrid Undset , hennes samtid og kvinnespørsmålet og i 2014 gav hun ut boken Maria Magdalena – disippelen Jesus elsket. 

 

HILSEN BEATHE

12 kommentarer om “Jeg har levd i dette landet i tusen år av Kristin Brandtsegg Johansen

  1. Helt enig med deg, denne boka anbefales virkelig! Kort intro til forfatterskapet og damen bak nobelprisen. Lettfattelig, men innholdsrik og interessant skrevet. Takk for link 🙂
    Når det gjelder Wassmo har jeg ikke lest noe av henne siden begynnelsen av åttitallet. DET begynner å bli noen år siden. Huset med den blinde glassveranda, og nr 2 som jeg ikke husker tittel på i farta. Der må jeg ta i et tak, kjenner jeg. Kanskje jeg leser sisteboka, og kun den? Den skal jo være frittstående(?)
    Skal du lese Undset, begynn med Kristin Lavransdatter. Den skal jeg gjenlese, for den er det enda lenger siden jeg pløyde. (Du verden som tiden flyr, hehe..)

    Liker

    1. Bare hyggelig å linke! 🙂 Jeg kjøpte de tre første Dina-bøkene og fikk tilsendt den nye, jeg tenkte at jeg skulle ta det helt fra begynnelsen siden jeg litt «nazi» når det gjelder å lese bøkene i riktig rekkefølge.Har kun lest èn bok av Wassmo fra før og det var kjekt å komme i gang med flere.

      Undset skal jeg definitivt stifte nærmere bekjentskap og takk for tips med å starte på Kristin Lavransdatter.
      Jeg gleder meg til å komme i gang og håper jeg får det til før jul. Jeg likte veldig godt denne boken og hun skrev på en veldig interessant måte, det ble aldri tørt og kjedelig.

      Liker

  2. Artig at det kommer kortere bøker som kan få opp interessen for våre litterære kanoner. Jeg har lest Tordis Ørjaseters biografi om SU og den var kjempeinteressant.
    Hvis du vi starte med en kortere bok enn Kristin L, så anbefaler jeg Jenny. Den er utrolig fin.
    Ellers, som jeg skrev til Marianne, så har jeg planer om å lese Olav Audunsson i Heddas hyllesirkel før jul. Håper jeg får gjort det selv om årets norskebøker kjemper om lesetiden min.

    Liker

    1. Visste ikke at Tordis Ørjaseter også hadde skrevet en biografi om Undset, den må jeg sjekke ut. Hun hjalp forresten Brandtsegg Johansen om å tyde noen av brevene til Undset når hun skulle skrive denne boken. Hun hadde visst en nydelig håndskrift men ikke alltid like lett å forstå.

      Jeg noterer meg Jenny også, den har jeg hatt under raderen i lengre tid så kanskje jeg går til anskaffelse av den først.
      Norske bøker ja, jeg må prioritere hardt nå fremover om jeg skal få lest de jeg har lyst til.»Plutselig» var det bare to måneder igjen av året.

      Liker

      1. Ja, den er kjempefin. Husker at jeg sank sånn i den boka en jul jeg var hjemme hos foreldrene mine . (en del år siden, ja) Jeg måtte fortelle de andre med jevne mellomrom hva som skjedde med Sigrid, jeg synes det var så sterkt å lese om henne. Ørjaseter gjorde henne så levende.
        Sigrun Slapgård har også skrevet en biografi, men den har jeg enda ikke lest. Har den i hylla.

        Jeg tenker du vil like Jenny, Beathe! Romantisk og trist..også er handlingen lagt til Roma, da.

        Likt av 1 person

  3. Dette høres ut som en superfin bok. Jeg har heller ikke lest mye av Undset, prøvde meg en gang på Kristin Lavransdatter, men det ble med det. Skal følge Anitas råd å begynne med Jenny, men først gleder jeg meg til å lese denne 🙂

    Liker

  4. Anita: Jeg liker Italia selv om jeg aldri har vært der så det lover godt. Ørjaseter sin bok høres fin ut, det er så fint med bøker man bare synker inn i. Noterer meg Signe Slapgård også i samme slengen- det blir et aldri så lite prosjekt dette men det går fint det, bare til å ta tiden til hjelp!

    Liker

    1. Ja, da er det ekstra grunn til at du vil like Jenny!
      Undset bodde jo mye i Italia, så at hun skrev derfra er naturlig.

      Artig med prosjekt å fordype seg i, jeg skulle lest mye mer av Undset, så kanskje vi skal ha en Undsetbølge fremover? Jeg får ha Olav Audunsson som mål i første omgang, det er mange siders lesing bare det, og derfor en bøyg å hive seg på.

      Liker

      1. Det forstår jeg godt! Det finnes vel alltid flere bøker en ønsker å lese enn det man faktisk har tid til å komme gjennom.Men det hadde så absolutt vært artig med en aldri så liten Undsetbølge fremover altså! Litt innimellom norske av året og andre bøker som «må» leses 😀

        Liker

Kommentarer er stengt.