Høstmøte med forlagene Kagge & J.M. Stenersen på Verftet i Bergen.

velkommen Kagge

Det var aller første gang jeg var med når Kagge og J.M. Stenersen hadde høstmøte i forbindelse med sin høstturnè og det var veldig koselig. Det ble holdt ute på Verftet og vi fikk god mat og drikke før det hele brakte løst med  forlagssjef Anne Gaathaug og salgssjef Bjørn Fredrik Drangsholt som flinke styrte showet fra scenen.  En god del forfattere hadde møtt opp og vi fikk se en del filmsnutter underveis, mens Anne og Bjørn Fredrik ramset i tillegg opp en god del bøker fra katalogen.

Først ute av forfattere var Geir Lundestad for å snakke om boken sin Drømmen om fred på jord. Lundestad er historiker og var i hele 25 år direktør for Nobelinstituttet. Boken hans handler om Nobels fredspris fra 1901 og frem til i dag. Det virket som en meget interessant bok jeg kunne tenke meg å lese.

Geir Lundestad
Anne Gaathaug,Geir Lundestad, Bjørn Fredrik Drangsholt

Hehe…..det ble jo et litt morsomt bilde dette for det ser nesten ut som han danser for oss, men det gjorde han altså ikke.

De åtte fjellene av Paolo Cognetti handler om kjærlighet til fjellet men også om et vennskap mellom Pietro og Bruno. En av bøkene jeg bet meg merke i.

 

Neste forfatter på scenen var Hilde Vesaas, en av årets debutanter. Hun var der for å snakke om boken sin Carl Fredriksens transport. Tittelen henspeiler til koden for den flyktningsoperasjonen som opererte i seks uker under 2.verdenskrig og som hjalp ca 1000 menesker over grensen til Sverige.

jøderHilde Vesaas Foto: Tine Sundal

I boken hennes får vi møte noen av de som ble reddet, samt noen av dem som var med og hjalp jødene over grensen. Jeg har lest noen bøker om andre verdenskrig men dette med denne organisasjonen var helt nytt for meg, det er tydeligvis historier igjen der ute som skal fortelles. Denne boken fikk jeg veldig lyst til å lese.

Wenche Fuglehaug har skrevet boken Det store sviket som handler om æresvold og æresdrap i Norge. Forfatteren har vært journalist i over 30 år og var blant annet med i Aftenpostens 22.juli-gruppe  med ansvar for overlevende og etterlatte.
Det store sviket omhandler et tema som er økende her i Norge, og stiller blant annet spørmålet om hva Norge gjør med dette? Dette var også en bok jeg ble veldig nysgjerrig på.

Litt morsomt for på lørdag datt jeg innom Lindmo, et program jeg sjelden ser på og da snakket nettopp Anne Hope Jahren om boken sin Alt jeg vet om planter. Forfatteren er planteforsker og mener at etter å ha lest denne boken kommer vi aldri til å se på trær på samme måte igjen. Boken lå til min glede i goodiebagen vi fikk.
Jeg har lagt ut link til intervjuet hennes under her om noen har lyst til å se.

https://tv.nrk.no/serie/lindmo#t=14m55shttps://tv.nrk.no/serie/lindmo#t=14m55s

I fjor leste jeg ungdomsboken Simon og Homo sapiens-agendaen av samme forfatter, en bok jeg likte veldig godt og til min store glede kommer filmen ut til neste år, bare å glede seg!  I år er Becky Albertalli med den nye boken Fordelen med ulykkelig kjærlighet. Denne låner jeg på ebokbib og har såvidt begynt på den, og vet ikke helt hva jeg syntes ennå.

Thomas Enger  vant i 2014 Uprisen for boken Den onde arven, og i år er han tilbake med en krimroman for  ungdom, Killerinstinkt. Boken har også slått an hos voksne og ikke bare ungdom.

Thomas enger.JPG
Thomas Enger i samtale med Bjørn Fredrik Drangsholt

 

I fjor kom Maj-Britt Aagaard ut med kokeboken Kjøttfri mandag, en bok jeg aldri skaffet meg. Men nå leker jeg meg med tanken på å ha en eller to kjøttfrie dager pr uke, både for vår egen helses skyld men også for miljøet så den boken må jeg slå kloa i snart. Uansett forfatteren var på plass i går og snakket om den nye kokeboken sin Kosekokeboka. En kokebok for helgekos blant annet.

maj britt aagaard.JPG

Aagaard driver nettstedet Spiselandslaget og er for tiden en av  dommerne i «Kakekrigen» som går på Tv fem.

Når den neste boken skulle bli presentert for oss tenkte jeg at den boken ikke var noe for meg, men Svein Tindberg som er forfatteren bak boken Bibelfortellinger for barn fortalte så levende og artig fra boken at jeg vurderer å lese den selv om det er en barne bok.

svein tindberg.JPG

Svein Tindberg er en norsk skuespiller og har vært i en årrekke ved det norske teatret i Oslo. Han har også spilt i en rekke filmer og tv. Boken han har skrevet er ikke en gjenfortelling av hele bibelen men har gjort den mer levende og dermed mer gøyal for de aller minste og oss andre som fikk lyst til å lese den likevel. Boken inneholder også noen skuespill og sanger. Perfekt julegavetips?

Petter Schjerven var også på plass for å snakke om boken sin Kroppspråk.

petter schjerven

Han er en artig skrue og minuttene han var på scenen gikk fort unna.

 

Truls Svendsen er utrolig morsom og jeg har stort sett fulgt med på de matprogrammene hvor Eyvind Hellstrøm har vært med. De to sammen må jo nesten bare bli bra.
Vi fikk se en videosnutt av dem og jeg trodde jeg skulle daue av latter.

truls og eivind

De har sammen laget boken Truls à la Hellstrøm, den ene er glad i å lage mat og den andre er glad i å spise mat – en god kombo det. Denne boken fikk jeg veldig lyst til å titte litt nærmere på.

Andre bøker som ble presentert og som jeg kunne tenke meg er Kristin B. Johansens bok Jeg har levd i dette landet i tusen år, som er en bok om Sigrid Undset.

Fra før har jeg lest boken I hodet på en gammel dame av Tordis Ørjasæther, en bok jeg likte godt, og nå kommer hun ut med en ny bok som heter Kjærligheten har sitt eget språk, en bok hvor hun forteller om sin psykisk utviklingshemmede sønn Dag Tore. Hun konkluderer med at til tross for sin mangel på ord så har han mye mer inne i seg enn det ordene han klarer å få ut skulle tilsi.

Jeg har lest en del bøker fra 22.juli, likevel fikk jeg lyst til å lese  Og det var kjærlighet av Marit Trønnes og Heidi Pettersen. Marit hadde to døtre på Utøya i 2011, kun èn av dem kom hjem. Denne tror jeg blir et «must» for meg denne høsten.

Jeg var en av dem som satt klistret til tv-skjermen når Petter uteligger gikk, jeg har sett alle dokumentarene som er laget av Petter Nyquist. Det er sterke historier og i en av dem fikk man møte pårørende til rusavhengige, og ikke minst så var den dokumentarserien hvor han tok med seg åtte stykker på tur opp til Nordkapp, en reise som varte i fem uker. Under er Petter sammen med to av deltakerne, Lasse og Lilli fant hverandre på turen.

Petter med lasse og lilli
Lasse,Lilli og Petter Foto: tv2.no

Han har i år sammen med Eivind Hofstad Evjemo skrevet boken Petter uteligger-kjellerhistorier fra det norske hus.
Evjemo var tilstede på arrangementet i går kveld og fortalte om boken.

evjemo.JPG
Eivind Hofstad Evjemo med en tankefull Bjørn Fredik Drangsholt i bakgrunnen.

Jeg har ikke lest noe av Evjemo før og jeg ser frem til å stifte bekjentskap med forfatteren. Han ble i 2015 kåret til en av de ti beste forfatterne under 35 år, og det er slett ikke verst.

Ellers ble boken Melk og Honning av Rupi Kaur presentert, en poesibok jeg har lest og likte veldig godt så at den har vært i 71 uker på  bestselgerlistene i USA er ikke det minste rart. Boken skrev jeg om på bloggen min for noen uker siden og det innlegget finner du her. Denne boken fikk vi også i nettet så om det er noen som har lyst på boken så er det bare å skrike ut i kommentarfeltet.

Vibeke Gwendoline Fængsrud, eller Mattedama som hun kanskje er mest kjent som var også til stede for å snakke om bøkene sine Bli god i matte. Hun fortalte at hun selv slet med matte da hun gikk på skolen blant annet fordi hun hadde en del fravær på skolen. Hun tok seg i sammen og bestemte seg for å lære seg matematikk. I bøkene sine snakker hun om matte på en måte som når inn til barna. Dette tipper jeg er bøker mange kunne hatt nytte av. Forfatteren  er i dag mattelærer og driver House of math.

mattedama.JPG
Hun fortalte en tildels sterk historie fra sine egen erfaringer fra skoledagene. Hun beskriver seg selv som en rebell, og jeg må si at jeg fikk sansen for dama.

For et par uker siden kom det frem at det har blitt spilt inn en film om mordene i Kongo, en film som kommer ut til neste år.  Det er en bok som det lenge har vært noe tvil om ble til men  i går kunne Kagge avsløre at Fredrik Græsvik har skrevet en bok som heter Dømt til døden i Kongo og forteller historien om nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Moland tok som vi vet sitt eget liv i 2013 mens French kom tilbake  til Norge 17 mai i år. Denne boken blir et «must» for meg denne høsten.

kongo
Foto:Anita Ness

 

Sist men slett ikke minst ,Torgrim Eggen som kommer ut med to bøker denne høsten, den andre utgitt på Cappelen Damm så det ble et snarlig og hyggelig gjensyn med Eggen i går.
Boken han utgir på Kagge heter Forbindelsen- Jensen vs.Cappelen og saken blir ferdig på mandag neste uke.

Torgrim eggen.JPG

Med skam å melde har jeg ikke satt meg så veldig inn i denne saken men har fått med meg dette baderommet. Eggen har hatt mange samtaler med Eirik Jensen og kanskje kommer sannheten for en dag? Jeg fikk i hvert fall lyst til å lese denne boken og har herved notert meg den.
Det ble presentert en del barnebøker også, men har valgt  å ikke ta dem med denne gangen. Men det var blant annet et innslag med TegneHanna og Maja Lunde.

I nettet lå også en vinbok av Ingvild Tennfjord og meg og Tine var så heldig å vinne et boknett og oppe i der lå blant annet en bok jeg hadde notert meg underveis,Stalins datter av Rosemary Sullivan.

En veldig hyggelig og innholdsrik kveld, fint ledet av Anne Gaathaug og Bjørn Fredrik Drangsholt.

 

Tine har også skrevet om arrangementet i går samt at Anita og Randi har skrevet om arrangementet som var i Trondheim mandag.

 

HILSEN BEATHE

 

10 kommentarer om “Høstmøte med forlagene Kagge & J.M. Stenersen på Verftet i Bergen.

  1. Så gøy å se bildene dine! Det er veldig vanskelig å få et blinkskudd på et par knips, men du har virkelig fått det til. Nå så jeg hvorfor jeg ikke hadde funnet lenke til Maj-Britt Aagaard sin bok, jeg skrev -en ending i Kosekokeboka – bergensere altså! Takk for en fin kveld, alltid kjekt å gå på sånt med deg!

    Liker

  2. Artig å se Beate. Ser også at vi har lyst til å lese en del av de samme bøkene. Jeg er også helt sikker på at du vil like Evjemos skrivestil. (med forbehold om at han ikke skriver helt annerledes enn i romanene sine) – Velkommen til oss, har jeg lest, den er veldig bra. Det er en roman om sorg over en mistet sønn i utlandet, midt i den kollektive storsorgen etetr 22.juli..
    Takk for link.:)

    Liker

  3. Flott oppsummering! Selv fikk jeg to doser Kagge forlag forrige uke, først onsdag kveld på høstmøte i Stavanger som forøvrig var veldig bra – nokså de samme forfatterne som dere hadde besøk av over her. Og så igjen på bokbloggertreffet i Oslo på fredag. Da fikk vi Erika Flatland på privatbesøk som fortalte om den nye boka si Grensen, samt Kristin Brandsegg Johansen som pratet om Undset-prosjektet/boka si. Kagge har flere interessante bøker denne høsten, så nå er det bare å brette opp ermene og lese. Flotte bilder! Jeg satt så langt bak i salen i Stavanger i år, at det ble bare «halve hoder»:-)

    Liker

    1. Takk for det, Marianne! I går ble det mange halve hoder på bildene mine så jeg får sitte helt fremme neste gang. Høres fint ut med det opplegget som var på årets bokbloggertreff og neste år SKAL jeg. Jeg har omtrent ikke lest en eneste bok i spetember så jeg bare venter på den boken som skal snu dette litt igjen.

      Liker

Kommentarer er stengt.