Bandit av Martin Johannes Nordkvist

Bandit er en ungdomsroman jeg ble gjort oppmerksom på inne på «Kosegruppa dk» på facebook før jul, og den er lest i forbindelse med det som har blitt mitt lille «Homo-prosjekt» her på bloggen.

bandit
Romanen handler om 16 år gamle Mads som lenge har følt at han er litt «annerledes» enn andre,han kan gjerne kline med jenter når han er på fest selv om det ikke gir ham så mye for det var ikke før han gikk i andre klasse på videregående at det gikk opp for ham at han er homo. Det var etter å ha sett en annen gutt i klassen dusje etter en gymtime.

 

Den næste, der kom ind i det store rum, som var indrettet med brusere mellem skillevægge på to lange rækker, var Mathias fra min klasse. «Fuck, han er lækker!» tænkte jeg og beundrede hans slanke, let brune krop, da han stillede sig ind under bruseren skråt overfor mig. Han have været konkurrencesvømmer lige siden 1.klasse, og sporten havde sat sine tydelige spor og formet ham fra top til tå. Nu trådte han ind under det rindende vand og lænde hovedet tilbage for at byde det velkommen. Han lod sine fingre køre gennem sit mørke hår, og som vandet væltede ned over hans krop, skabte det et billede, som kunne være taget direkte fra en musikkvideo. Dampen bredte sig ved mødet med hans hud, og søgte op mod loftet. Jeg glemte fuldstændig, at jeg faktisk stod og gloede på ham. Mens jeg stod helt i mine egne tanker var mit nysgjerrige blik taget på turnè i en fremmed bruseniche.
Jeg fik et chock, da jeg opdagede, at han havde lagt mærke til det.

S.6

Vi følger Mads på hans reise fra å finne ut at han er homofil til han skal komme ut til både familie og venner. De bor på et lite tettsted og han er «redd» for at han er den eneste  i mils omkrets som er inn til fyre som de sier, dænskene. Han blir ganske så snart forelsket i Mathias, gutten han hadde sett i dusjen…

Jeg har lest en del bøker om homofili, også ungdomsbøker  men denne skiller seg noe ut fra andre ungdomsbøker jeg har lest fordi den går noe dypere inn i tema som har med det seksuelle å gjøre. Og det blir aldri kleint å lese om, kanskje med et lite unntak når han og en annen blir ferska av faren til han ene.

I hovedtrekk følger boken samme «skjema» som andre bøker om temaet, det er aldri lett å skulle komme ut, fortelle sine kjære at man er litt annerledes «skrudd sammen» enn folk flest er, det er mye frykt med i bildet. Hvordan kommer omgivelsene til å ta det? Vil man miste noen venner og kamerater på veien? Hva vil foreldrene si?

Både for Mads og andre som kommer ut blir mottakelsen blandet, noen takler det fint mens andre blir fylt med forakt. For Mads blir det moren som blir en stor støtte for ham i tiden etter at han har kommet ut, og hun søker informasjon som selv ikke Mads hadde kommet til å gjøre ennå, så en kan si at hun var godt forberedt. Det spørs om ikke dagens ungdom hadde selv søkt etter denne informasjonen selv også, om man hadde mistanke om at man var skeiv.
Faren derimot taklet ikke så godt at den ene sønnen var homofil, og det var veldig vondt å lese om. «Bandit» henspeiler forøvrig til kallenavnet faren har på Mads.

 

Pludselig gik det op for mig, hvad det var, hun havde gennemskuet. Tysk stil? Hallo! Hvad fanden har du gang i, Mads? Man laver jo ikke stil sammen, vel? Den skal man jo skrive hver for sig! Man kan jo fanden ikke aflevere to ens stile, og sige, at man hver især selv har skrevet dem. Jeg havde virkelig dummet mig, og min mor havde bare gennumskuet det hele. Nu skulle jeg virkelig passe på, hvad jeg sagde. Jeg tænkte vidt lige et øjeblik højt: «Fuck,» fløj det ud af mig.

S. 72

 

 

Boken er på dansk men det gikk helt fint å lese da den har et lettfattelig språk. Epilogen er skrevet på en slik måte at jeg lurte på om den var selvbiografisk men ved et søk på nettet fant jeg et intervju med forfatteren hvor han fortalte at den ikke var selvbiografisk men basert på hans egne erfaringer når han «kom ut av skapet» som ungdom. Intervjuet kan leses her.  Boken er også litt morsom innimellom, men det eneste jeg ikke likte så godt var at det ved et par anledninger kom frempek på noe som skjedde like etterpå.

Boken holdt seg unna klisjèer som når en mann har sex med en annen mann, hvem er da kvinnen i forholdet? Vel, Magnus klarte ikke å holde seg helt unna spørsmålet …..ja, jeg snakker om Skam (igjen!!)

 

 

 

Det var fint å bli kjent med Mads og følge hans utvikling fra å ikke være helt sikker på sin egen legning både i forhold til seg selv og andre, til å bli konfortabel med sin egen legning og seksualitet. Ungdomstiden er tøff nok som den er og er tøffere for de som i tillegg skal «ut av skapet» og jeg gjentar meg selv når jeg sier at jeg ønsker at det ikke er noe skap å komme ut av i fremtiden, at folk kan akseptere folk som de er. De velger ikke å bli glad i en av samme kjønn, det er bare sånn det er. Ferdig.
Boken anbefales!

 


Forlag: Ravnerock forlag
Tittel: Bandit
Forfatter: Martin Johannes Nordkvist
Språk:Dansk
Format: Heftet
Sideantall:199
Utgitt: 2009
Kilde:Leseeks

Forfatter Martin Johannes Nordkvist var tidligere medlem av boybandet Fortyfive degrees.

HILSEN BEATHE

4 kommentarer om “Bandit av Martin Johannes Nordkvist

  1. Gøy å se at du jobber videre med homo-prosjektet ditt 🙂 Som du vet, ser jeg Skam, men er absolutt ikke der du er, når det gjelder interesse for homofile. Ønsker deg en super søndag!

    Liker

    1. Det er nok her min interesse for de som blir urettferdig behandlet kommer inn vil jeg tro. Jeg liker ikke at ting er urettferdig og jeg er automatisk på lag med dem som blir behandlet urettferdig. Ha en fin søndag du også, Tine 🙂

      Liker

Kommentarer er stengt.