LUKE 20 – En (jule)kort bokanmeldelse: Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

Vottegrana ventet til den vesle elgen hadde gått helt under grenene hennes, da bøyde hun forsiktig på vottegrenen og smøg votten over hornet på elgen.
Elgen merket ingenting, den bare sto der og pustet og prøvde å samle såpass mot at den enda en gang torde gå mot sletta der de utsultede elgene sto i råskodda og spiste granbar.
(fra: Den grønne votten)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Forlag: Tiden
Tittel: Unnskyld
Forfatter: Ida Hegazi Høyer
Format: Forhåndseksemplar
Sideantall: 220
Utgitt: 2014
Utfordring: 100+ bøker på 1 år
Kilde: Leseeksemplar
Forfatter
Ida Hegazi Høyer er opprinnelig Dansk-egyptisk og har røtter i Lofoten. Hun bor nå i Oslo hvor hun også er oppvokst. Hun har studert sosiologi.
Hun debuterte med romanen Under Verden i 2012 og i 2013 kom boken UT og for disse romanene  fikk forfatteren Bjørnsonstipendet nå i år. Unnskyld er hennes tredje roman på like mange år.

HØYER BLIR BEDRE OG BEDRE

Det begynner å bli en stund siden jeg leste denne boken og det var på høy tid at jeg skrev noen ord om den. Det kan virke som den har blitt veldig populær blant bokbloggere og det er i grunnen ikke så rart for jeg ble absolutt ikke skuffet denne gangen heller!

Unnskyld er historien om en veldig ung jente som treffer en fem år eldre gutt og de blir ganske snart et par og flytter sammen med en gang. Hun jobber i barnehage og han studerer  filosofi men får seg etter hvert jobb på NSB. Kjærligheten mellom dem er altoppslukende og de finner snart ut at de ikke kan leve uten hverandre. Det er jenta som er fortellerstemmen i romanen og hun forblir navnløs, mens han heter Sebastian, og det er som om hun prater til ham i etterkant.

Vi forstår ganske snart at det er noe som skurrer her, noe som overhodet ikke stemmer, og han oppfører seg veldig merkelig. Hun ser også at det er noe som ikke stemmer men gjør ikke nok med det etter min mening, Samtidig går hun og bekymrer seg for et lite barn der hun jobber, et barn hun mistenker ikke har det bra hjemme.
Sakte men sikkert  bygger det seg opp og det blir bare mer og mer skummelt jo lenger ut i boken man kommer, omtrent umulig å legge fra seg boken og det er mange tøffe temaer boken tar opp så det er absolutt ikke noe for pyser.

Men du skulle aldri lyve mer, det lovet du. Eller som du sa det, at du skulle aldri la være å fortelle noe. For du forsto hva jeg sto for, at jeg sto for deg, uansett, og slik, så var ingenting ødelagt likevel, og så hviska vi de største orda og snirkla vi oss inn og så krøyp vi over hverandre og så spilte vi backgammon og så vedda vi som vanlig. stort, denne gangen. Det endte med at jeg brente boka om Howard i peisen. Et sørgelig lite bål.

Som overskriften sier så syntes jeg at forfatteren har utviklet seg i løpet av de tre bøkene hun nå har skrevet, og hun blir bare bedre og bedre. Hun har en utrolig evne til å skape litt snåle karakterer i bøkene sine. Men tilbake til denne boken for hva i all verden var det med den ringen? Hvorfor led hun seg gjennom de smertene der, virker helt meningsløst selv om symbolet i og for seg var greit nok.

Siden jeg har gjort den tabben og vente en evighet på å skrive omtale på denne boken og den har gått litt ut av systemet igjen, ikke helt med delvis så vil jeg bare henvise dere til de andre som har skrevet mye bedre om boken enn det jeg fikk til nå.
Men jeg kan si til de som ikke har lest noe av denne forfatteren, les bøkene hennes for du har gått glipp av noe.
Anbefales inderlig og jeg gleder meg til den neste boken hennes og måtte den komme til neste år!

Andre som har lest og skrevet om boken:

Rose-Marie
Groskro
Lesmye
Ellikken
Mellom Bokstablene
Siljes skriblerier
Artemisiasverden

12 kommentarer om “LUKE 20 – En (jule)kort bokanmeldelse: Unnskyld av Ida Hegazi Høyer

 1. Det er ikke alle bøker det går an å skrive om med en gang etter endt lesing. Synes du forklarte bra hva du likte og hva du reagerte på ved boka. Enig med Silje i at det gir en ekstra dybde når du har lest hennes første bøker også
  Ønsker deg en superduper lørdag, Beathe 🙂

  Liker

 2. Jeg har lest bøkene kronologisk og jeg så en utvikling og det lover jo veldig bra for det videre forfatterskapet. Hun har hele tiden vært flink til å skrive og lage selve historien, men jeg syntes den forrige og denne var mye sterkere enn den første.

  Liker

 3. Neida, den ser jeg og slik har jeg det også av og til men denne gangen gikk det rett og slett for lang tid og føler ikke at jeg klarte å skrive med følelsen av boken på den måten jeg ville men denne gangen ble det sånn. Ha en fin lørdag du også, Marianne 🙂

  Liker

 4. *hyl* Jeg glemte å se etter hennes tidligere romaner da jeg var på biblioteket i dag! *panneklask*

  Ja til ny Høyer-bok i 2015 og takk for link 🙂

  Liker

 5. Fin omtale av en fin bok Beathe 🙂 Denne boken er nok manges favoritt i år tror jeg. Takk for link forresten 🙂

  Og til slutt, moro at Northug gikk så bra i dag, det blir morsomt i februar i Falun vet du 😉

  Liker

 6. Skulle bare mangle og JA, det var herlig at han havnet på pallen i dag, da er han på gang og vi kan bare glede oss til Falun og kjekt at han satt Martin litt på plass i dag 🙂 Det likte jeg!

  Liker

Kommentarer er stengt.