Smakebit på Søndag: Sommerfugl i lenker

Da har vi kommet til den aller siste søndagen i Januar og det er tid for en av ukens høydepunkt,En smakebit på søndag som er en ukentlig spalte fra Mari og bloggen Flukten fra virkeligheten. Konseptet går ut på å dele en linje eller fler fra boken man leser i og på den måten kan vi kanskje få tips om nye bøker en vil lese og kanskje oppdagen en «ny» blogg.
Boken som jeg skal dele en smakebit med dere fra i dag har jeg holdt på med nesten hele denne måneden men andre bøker har sneket seg i køen og den har dermed ikke blitt lest ferdig ennå. Boken heter Sommerfugl i lenker og er en sterk og gripende bok om oppvekst i Iran.

Fra bokomslaget

En ung kvinne befinner seg et sted i Teheran. I løpet av natten må hun ta sitt livs største beslutning, en beslutning som vil avgjøre hele hennes fremtid.  Mens hun venter på at dagen skal gry, ser hun tilbake på sitt liv og de hendelser som har brakt henne dit hun er.En gang for lenge siden kom Shirins farfar vandrende over grensen fra Russland. Han slo seg ned i den lille byen Zadrabad ved Det kaspiske hav. Så forelsket han seg i den høyeste jenta i byen og bestemte seg for å bli. Rundt det store og vakre huset til Shirins farmor og farfar samles den fargerike slekten: onkel Abbas med forretningssansen, onkel Babak med sine kvinnehistorier, og den vakre, men ugifte tante Mahasti. Og Shirin og familien hennes, selvsagt. Hun er den eneste jenta blant fem søsken, men med eventyrlyst og stå-på-vilje som overgår de fleste. Før revolusjonen er livet i den store familien lett å leve. Men med revolusjonen kommer et mørke som herder både Shirin og alle rundt henne.

Smakebiten i dag er hentet fra side 91

Klokken tikker, tiden går skremmende fort. Jeg følger visernes nerveslitende langsomme bevegelser med blikket til jeg for alvor ble redd for at jeg holder på å bli gal. Far pleide å si at jeg ble født med lopper i blodet. «Det er så mye jeg gjerne vil rekke!» pleide jeg å svare, som om jeg allerede da skjønte at livet er for kort og verdifullt til å sløses bort. Far,elskede far.Tenk at jeg,som jente og vordende kvinne, fikk være med ham så ofte, fikk adgang til mennenes verden,der ingen kvinner hadde satt sin fot.Bak fars strenge blikk, som ofte sa at jeg hadde gått over grensen for hva som passet seg, skjulte det seg et smil og…. en stolthet. Innerst inne i sitt farshjerte tror jeg at pappa var stolt over å ha en jente som på mange måter minte ham om ham selv.

ØNSKER ALLE SAMMEN EN RIKTIG FIN SØNDAG!

34 kommentarer om “Smakebit på Søndag: Sommerfugl i lenker

 1. For ei aldeles nydelig framside det er på denne! Eksotisk, orientalsk og forførende…
  Både omtalen og smakebiten frister til å lese mer- så tusen takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne ;o)

  Liker

 2. Hmmmm …. Stadig nye bøker jeg aldri har hørt om fra din side. Du skiller deg ut Beathe! Iran er et land jeg mangler kjennskap til, men jeg tar vel ikke mye feil om ikke dette er litt i samme gate som «Drageløperen» og «Tusen strålende soler», eller tar jeg helt feil der? Tusen takk for smakebiten, og ha en fin søndag videre.

  Liker

 3. Tusen takk for det,Geir!Denne er nok i den samme gata som de nevnte bøkene ja,liker å lese om andre kulturer. Har ikke lest så veldig mange bøker fra denne delen av verden men har noen liggende ulest, blant annet «Tusen strålende soler» og «Morgen i Jenin». En fin dag videre til deg også!

  Liker

Kommentarer er stengt.